Bu yaz yangınlarla boğuşan Çanakkale’de yangınlar günlerce sürdü. Şehir merkezini bile tehdit eden yangınların bu kadar zarar vermesinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün işi bilmemesinden kaynaklandığı yönündeki görüş halen hakim. Yangınların verdiği zararların etkisi halen devam ederken, yanan orman alanlarına fidanlar dikildi. Davul zurna eşliğinde birçok kurumun katılımı ile fidanlar toprakla buluştu.

 

Orman Bakanlığı tarafından başlatılan kampanya kapsamında her yıl 11 Kasım’da tüm ülke genelinde düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü ağaç dikim etkinlikleri bu yıl 17 Kasım’da Çanakkale Radar Tepesi mevkiinde gerçekleştirildi. Fidan dikimi bu  yaz Çanakkale'de meydana gelen yangından etkilenen Radar tepesi mevkiinde gerçekleştirildi. Fidan dikim töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Fidan dikim etkinliğine, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz Garnizon komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Mehmet İrfan Mutluay, Çanakkale Gelibolu  Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Ceylan, Kurumsal İletişim Direktörü Doç. Dr. Ali Emre Bilis, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Ağaçlandırma Şube Müdürü Mehmet Ali Çelebi, Şehit ve Gazi yakınları, Çanakkale Protokolü, Askeri personel, STK Temsilcileri, öğretim görevileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Açılış konuşmalarının ardından Çanakkale Mehter Ekibi ve Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Ege Folklor ekibinin gösterisi ile devam eden tören, 100.yıl Cumhuriyet Ormanları'nda fidan dikimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

ÇANAKKALE ÇOK KÖTÜ BİR YANGIN SEZONU GEÇİRDİ

 

Çanakkale, bu yıl adeta yangınlarla boğuştu. Yangınlar ilkbaharda Bayramiç’te çıkan yangınla başladı. Daha sonra birçok bölgede yangınlar peş peşe çıktı. Adeta Çanakkale tarihinin en büyük yangınları bu yıl çıktı. Temmuz ayında Çanakkale merkeze yakın çıkan yangın, Atikhisar barajına kadar gelmişti ve üç gün sürdü. Arkasında Ağustos ayında çıkan yangın da yine üç gün sürdü. Yangın ilk olarak Çanakkale’ye 14 km uzaklıkta Mareşal Fevzi Çakmak Köyü’nde başladı. Kısa sürede buradan aşağıya gelerek Çanakkale- Çan karayoluna dayandı. Geniş olan bu yol da yangının durdurulacağı tahmin ediliyordu. Atikhisar Barajı’nın da yakın olması bir avantaj olarak görüldü. Burada da yangın durdurulamadı ve kısa sürede Kayadere köyüne sıçradı. Geniş olan yolu da geçerek alt tarafa sıçlarayan yangın Atikhisar barajına geldi.

YANGIN ATIKHİSAR BARAJI’NI BİLE GEÇTİ

 

Çan yolunu bile geçerek Kayadere köyüne ve oradan Atikhisar Kalesi’ne kadar gelen yangının burada duracağına kesin gözü ile bakılıyordu. Suyun hemen başında olan yangının bundan sora gideceği yer yoktu. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün emrinde helikopter ve o kadar araç ve insan gücü varken yangın daha da büyüdü. Atikhisar barajının kenarına kadar gelen yangın burada bile durdurulamadı. Yangın kısa sürede barajın en geniş noktasını da geçerek karşı tarafa sıçradı. Yangının karşı tarafta başlaması herkesi şaşkına çevirdi. Buraya sıçrayan yangın hızla Çanakkale’ye doğru geldi.

Ekiplerin barajın önünde yangını nasıl durduramadığı merak ediliyor. Buradaki çevre köylüler de bu sorunun cevabını arıyor. Yangın karşı tarafa geçince kısa sürede yayıldı ve kontrol edilmekte güçlük çekildi.

ÜÇ GÜN SÜRDÜ

Üç günde ancak söndürülebilen yangında, yaklaşık 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan, bin 430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin 80 hektarın etkilendi. Yaklaşık 29 adet ahır ve benzeri yapı hasarlandı.  Çanakkale ekibi yangında yetersiz kalınca, Türkiye’nin dörbir yanından yardım geldi. Yaklaşık 790 kara aracı, iş makineleri dozerler ve diğerleri kullanıldı. 3 bin 774 personel de sahada mücadele etti. O gün yangın bölgesini gezen AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale’nin büyük bir felaket atlattığını söyledi.

 

SON YANGIN GELİBOLU YARIMADASI’NDA ÇIKTI

Kış ayına günler kala Çanakkale büyük bir yangın felaketi daha atlattı. Bu başında Gelibolu'nun Ilgardere köyü yakınlarında çıkan orman yangını, 22 ilk müdahale aracı, 81 arazöz, 16 iş makinesi, 9 hava aracı, 40 diğer kurum araçları ve toplam 510 personelin müdahalesi sonucu kontrol altına alınabildi.  Yangın 700 hektar alanda etkili oldu. Yangın rüzgarın etkisi ile büyüdüğü sırada akşam aniden yağmur bastırdı. Yağmur yetişmeseydi yangının daha da büyüyeceğinden endişe ediliyordu. Çok fazla yağan yağmur yerleri ıslattığı için yangın uzun süren çalışma sonucu kontrol altına alınabildi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YANGINLARDA BAŞARISIZ OLDU

Bu yıl Çanakkale’de orman yangınları peş peşe geldi. Yangınlar ilkbaharda başladı. Kış ayına günler kala devam etti. Her yıl çıkan yangınlar kısa sürede kontrol altına alınabiliyordu. Bu yıl çıkan yangınlar günlerce sürdü. Çanakkale merkeze yakın çıkan yangınların ikisi de 3 gün sürdü. Yangınlar köyleri de yakıp geçti. Özellikle yangının Atikhisar barajı geçmesi Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün ihmali olduğu konusunda birçok görüş belirtildi. Daha sonraki yangınlar da da yangının ilk çıktığı andan orman ekiplerinin geciktiği hem köylüler hem de uzmanlar defalarca dile getirdi. Son olarak Gelibolu Yarımadası’nda çıkan yangında da yine ekiplerin müdahalede geciktiği ifade ediliyor.

Tuba Demirtaş