Son yıllarda Çanakkale’de Rüzgar Enerji Santralleri (RES) hızla ilerliyor. Güneş enerjisi konusunda Çanakkale’de pek fazla çalışma yapılmazken, rüzgarı ile meşhur Çanakkale’de daha çok firmalar rüzgar enerjisinden faydalanmak istiyor. Çanakkale’nin bir çok tepe bölgesinde rüzgar enerji gülleri bulunuyor. Karada enerjiye dönüştürülen bu güç, deniz üzerinde de faydalanmak isteniyor. Yurtdışında bu konuda önemli çalışmalar bulunuyor. Çanakkale’nin bu alandaki potansiyelinin ele alındığı toplantı yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Üstü RES’lerin potansiyeli ve teknik çalışmaları hakkında bilgiler aktarmak üzere ‘Denizcilik, Temiz Enerji’ paneli gerçekleştirildi.   Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı  Konferans Salonunda gerçekleştirilen Panele ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Dr. Murat Durak, Akademik Personel,  öğrenci ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panel öncesinde ÇOMÜ-Sanayi işbirliğini güçlendirmek amacı ile  gerçekleştirilen  işbirliği protokolü kapsamında Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği ile iş birliği protokolü imzalandı. RES projelerinde yapılacak çalışmaların birlikte yürütülme çalışmalarının gerçekleştirileceği protokol ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ve Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Dr. Murat Durak tarafından imzalandı.

TEMİZ ENERJİ ÜRETİLECEK

Protokol imza töreninin ardından panele geçildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşını okunması ile başlayan Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve ÇOMÜ’nün temiz enerji konusunda attığı adımlara ve yaptığı çalışmalara değinen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu “Üniversitemiz değişik alanlarda  köklü geçmişi olan dinamik bir kurumdur.  Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi  içinde Deniz Bilimleri Meslek Yüksek Okulu, denizcilik alanında  araştırma ve eğitim faaliyetleri yürütmektedir.  Bu panelde  denizcilik faaliyetlerindeki son gelişmeleri  ve bu alandaki iş birlikleri için  olası fırsatları ele alacağız.  Denizciliğin ülkemizdeki ekonomik ve sosyal kalkınmasında  önemli bir yere sahiptir.  Türkiye dünyanın en önemli denizcilik merkezlerinden biridir.   Denizcilik sektörü, ülkemizin ihracatını ve  istihdamının önemli bir kısmını oluşturmaktadır.  Temiz enerji, küresel iklim değişikliği ile  mücadelede önemli bir yere sahiptir.  Bu noktada ülkenin temiz enerji alabilmesi  için önemli adımlar atmaktadır.  Bu panel denizcilik ve temiz enerji alanındaki  bilgi, birikimlerin paylaşılması ve iş birliklerinin  geliştirilmesi için önemli bir fırsat olacaktır” dedi.

AĞ GENİŞLETİLECEK

Panele konuşmacı olarak katılan ve Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi konularında bilgiler veren   Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Dr. Murat Durak ise “ “Türkiye Elektrik üretim altyapısı tüm ülkeyi 400 KV enerji nakil hatları  saran güçlü bir yapıda.  Yaklaşık 71 bin  kilometrelik enerji  nakil hattı ile Avrupa’nın en büyük iletim sistemlerinden biri olup, Avrupa nakil sistemi ile paralel olarak çalışmaktadır.  Rüzgar Enerji santralleri kurması için ülkemizde biraz sıkıntısı vardı eskiden. Şimdi o sıkıntılar  biraz daha azaltıldı. Yani 380 MW  Biga'da var. Ha keza Gelibolu'ya kadar geldi ve denizaltı kablo da geçiyor. Tabi üstü rüzgar santimleri yapıldığı zaman üretim altyapısı çarkları çok güçlendirici.  Ama Bozcaada tarafında  fazla eğilim hatları yok. Fakat en kısa zamanda orada da  kırmızı hatlarla göreceğiz önümüzdeki yıllarda.

Tedarik, elektrik, üretim, liman, montaj işlevsel bakım klimanın ve demontaj için her limanın fonksiyonu ayrı. Ülkemizde özeliyle devlete üretim ve tedarik bir limanı. O konuda bir eksikliğimiz var.   Çanakkale gibi limanı aktarma veya üretim limanı olarak kullanılabilir.  Üretim limanı yapılırken  montaj veya denetim üretimi ve tedavi planı yapılması sırasında gemilerin gidip gelmesi önemli.  Şu an ülkemizdeki hiçbir limanı böyle değil.  Ben bazen okuyorum   limanda bazı ufak tefek tadilatlar yaparaktan genişletiliyor. Bu mümkün değil.  Enerji üretecek alanlarda limanlar yeniden yapılmalı.  Hidrojen limanı oluşturulmasında   Biz Türkiye'de  bazı şeylere geç gidiyoruz. Ama iyi de oluyor. Çünkü geriden başlarken en son teknolojiyi kullanıyoruz  Şimdi Türkiye'de belki yirmi beş menfaatin rüzgar tribünleri kullanacak. Geçtiğimiz yıl İtalya'da ilk projesini aldık.   Deniz RES üretiminde  500-600 kilometre uzadığı limanda var. Ama ortalaması 150-200  kilometre. Diyelim Çanakkale yeni bir liman yeni yapılmışsa işte buradaki 200 kilometre çapı tabii o Çanakkale Köprüsü'ne dikkate alaraktan çünkü engelli  olabilir.

Denizüstü RES Projeleri  küresel karbonizasyon ve net sıfır emisyon  ulaşmada kilit rol  oynayabilir. Büyük kurulu güçlü ve yüksek kapasite  faktörüne haiz  yapısı ile konvansiyonel  fosil  yakıtların yerini alabilecek bir yenilenebilir  enerji kaynağıdır.  Tahminlere göre 2050 yılında  net sıfır karbon  hedeflerine ulaşabilmesi için  2 bin GW  Denizüstü RES  kapasitesinin işletmede olması gerektiğini ortaya koymaktadır.  Fosil yakıtlara dayalı 1 GW kurulu güçlü  bir elektrik  santralinden  yılda 460 metrik ton karbondioksit  emisyonu yayılmaktadır. Bu emisyon 2050 yılına kadar bitme noktasına getirilme hedefleri gerçekleştiriliyor” dedi.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA