Ayvacık ilçesinin bir çok bölgesinde cep telefonları Yunanistan’ın Midilli adasındaki baz istasyonlarına bağlanıyor. Kısa süreli bile bağlanması durumunda GSM operastörleri, hemen vatandaşların faturasına yurtdışı bağlantı ücreti yansıtıyor.  Hem bölge halkı hem de buraya gelen vatandaşlar bu durumdan şikayetçi.

 

Çanakkale, Türkiye’nin en batısında yer alıyor. Sınırda bulunan Çanakkale’nin adaları ve bölgeleri de Yunanistan’ın adalarına çok yakın. Bu yakınlık da zaman zaman istenmeyen sorunları çıkartıyor. En çok sorunun çıktığı alanlardan biri de cep telefonlarının komşu ülkenin baz istasyonlarına bağlanması. Özellikle Ayvacık sahillerinde ve sahillere yakın bölgede bulunanlar bu sorunu daha çok yaşıyor. Hem buraya tatile gelenler hem de bu bölgede yaşayanların cep telefonları ilçedeki baz istasyonları ile bağlantı kesilmesi durumunda veya zayıf sinyal alması durumunda direk Yunanistan’ın Midilli adasındaki GSM şirketlerinin baz istasyonları ile bağlantı kuruyor. Bu durumda da farkına varılmadan onay verilmesi veya kendiliğinde bağlanması durumunda o kişinin GSM şirketi, yurtdışı ile bağlandığı için ekstra ücret faturaya yansıtıyor. Bu da vatandaşların faturalarının ay sonunda kat kat fazla gelmesine neden oluyor.

 

1 DAKİKA 180 TL

Bu sorunu yaşayanlardan biri de şikayetini şöyle dile getirdi, “21.01.2024 tarihinde Çanakkale ili Ayvacık ilçesinde olmama rağmen Turkcell hattım, ilçedeki çekim kalitesizliğinden dolayı anlık olarak Yunanistan/Midilli Adası'ndaki baz istasyonuna bağlandı ve telefonuma bilgilendirme SMS'i geldi. Bir dakika sonra Türkiye'deki baz istasyonuna geri bağlandı. Ancak günlük 180 TL'lik tarife kullanım hakkım faturama yansıtıldı. Daha önce de aynı sorunla karşılaştığımda Turkcell müşteri hizmetlerini aramıştım ve ücreti iade etmişlerdi. Ancak bu defa Turkcell müşteri hizmetlerini aradığımda yılda bir defa iade yapabildiklerini, bu tutarı artık iade edemeyeceklerini ve ödemek zorunda olduğumu söylediler. Öneri olarak telefonumu yurt dışı kullanımına kapamam gerektiğini belirttiler.

Ayvacık ilçesinde ikamet ediyorum. Çekim kalitesizliğinden dolayı yaşadığım bu sorun aslında Turkcell kaynaklı. İlçedeki baz istasyonlarından hiçbirine bağlanmayıp Midilli Adası'ndaki baz istasyonuna bağlanıyor ilginç şekilde.

Yurt dışına çıkmamış olmama rağmen 1 dakikalık bağlantıdan dolayı faturama yansıyan ve hiç kullanmadığım yurt dışı kullanım tutarının iade edilmesini talep ediyorum.”

 

Tuba Demirtaş