Ekonomik kriz nedeniyle daha çok tüketilen simidin fiyatının bu kadar yükselmesi hem çalışanları hem de öğrencilerin tepkisine neden oldu. STK’lılar, öğrenciler ve vatandaşlar simit fiyatının Çanakkale Valiliği tarafından iptal edilmesini istiyor. 

 

Yeni yılda maaşlara yapılan zammı fırsat bulanlar, hemen kafalarına göre fiyat artışı yapmaya başladı. Ekonomik krizle beraber alım gücü düştüğü için vatandaşlar daha çok emek ve simitle karınlarını doyuruyor. Bu alanda yapılan her artış da vatandaşları derinden etkiliyor. Bir süre önce ekmeğe de zam yapıldı. Fırıncılar da Çanakkale merkezde 200 gram ekmeğin fiyatını 7 TL’den 10 TL’ye gramajını da 220 grama çıkartmıştı. Valilik onayının ardından ekmekler 10 TL’den satılmaya başlamıştı. Bakanlık fırıncıların zam talebini kabul etmeyince 12 Ocak’tan beri merkezde 10 TL’den satılan ekmeğin fiyatı 17 Ocak’tan itibarı ile yeniden 7 TL’ye düştü.

SİMİT 9 TL’DEN 12.5 TL’YE ÇIKARTILDI

Ekmek fiyatı geri çekilmesinin hemen ardından simit ve benzeri ürünler zam gelmeyeceği de konuşulmuştu. Bu konuda vatandaşlar rahat bir nefes alırken bir den simit zammı ile sarsıldı. Çanakkale merkezde 100 gram simit 9 TL’den 12.5 TL’ye çıkartıldı. 100 gram poğaça 15, 120 gram açma 25 ve 1 kilo su böreği 250 TL oldu.

 

FİYATLAR GERİ ÇEKİLSİN

200 gram ekmeğin 7 TL olduğu yerde 100 gram simidin 12.5 TL’ye satılmasına her kesimden tepki yağıyor. Ekmeğin yarısı kadar gramaja sahip olan simidin, ekmeğin 2 katına yakın fiyatla satılmasını doğru bulmayan vatandaşlar, bazı katkı maddeleri gerekçe gösterilerek fiyatın bu kadar artırılmasını doğru bulmuyor. Ekmek fiyatının geri çekildiğini hatırlatan vatandaşlar, simit zammının da iptal edilmesini istiyor.

Son günlerde ekonomi piyasada greedflasyon yani açgözlülük olduğu belirtiliyor. Bu da yüksek enflasyonun yarattığı ortamdan yararlanarak mal ve hizmetlerin satış fiyatlarını enflasyonun da üzerinde artırma eylemini tanımlıyor.

 Memur-Sen Çanakkale İl Başkanı Suat özen de simit fiyatının bu kadar artırılmasına tepki gösterdi. Çalışanların çoğu zaman simitle karınlarını doyurduğunu belirten Özen, 200 gram ekmeğin 7 TL olduğunu hatırlatarak, 100 gram simidin 12.5 TL’ye çıkartılmasının çok fazla olduğunu ve ekmek zammı gibi bu zammın da geri alınmasını istedi.  

 

İKİ POĞAÇA’YA 65 TL VERDİM

Simdi en fazla tüketen kesimlerden biri olan öğrenciler de duruma tepki gösteriyor. Ailelerinin bütçelerini zorlayarak verdiği harçlığın simide yetmediğini belirtiyor. Lise öğrencisi İlayda Kulasoy, biraz sosisin içine konulduğu iki poğaçaya 65 TL ödediğini belirterek, herkesin kendi kafasına göre fiyat artırdığını vurguladı. 

Artık ailesinin verdiği harçlığın 2 simide bile yetmediğini de belirten Tane Avkıran da simit zammına tepki gösteren öğrencilerden. Simitle beraber poğaça ve benzeri ürünlerin çok daha fazla arttığına dikkat çeken Avkıran, ekmek fiyatının geri alınmasına rağmen simit ve poğaçanın neden zamlandığına anlam veremediğini aktardı.

BAZI İŞLETMELER ZAM YAPMADI

Alınan zam kararını Çanakkale merkezdeki işletmelerin büyük kısmı hemen fiyatları yansıttı. Bazı işletmeler ise bu fiyatı uygulamaya koymadı ve ürünlerini eski fiyattan satmaya başlaması dikkat çekti.  Bu işletmeler halen 100 gram simit 9, 100 gram poğaça 10, 120 gram açma 16 ve 1 kilo su böreği ise 180 TL’den satmaya devam ediyor.

 

Arzu Baladur