Yerel seçimlerde köylerde muhtar olmak için kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. Bazı muhtar adayları, şehir merkezinde yaşayanları köylere taşıyarak kendilerine avantaj sağlıyor. Köyle hiç alakası olmayan seçmenleri taşınmasına şikayetler de artıyor. Gelen şikayetler üzerine jandarma da inceleme yapıp ceza kesiyor.

 

31 Mart yerel seçimlere iki ay gibi bir süre kaldı. Çanakkale merkez, ilçeler ve beldelerde belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri çalışması sürüyor. Belediye başkan adayları kadar muhtarlar da ciddi bir çalışma içinde. Son yıllarda muhtarlara önemli avantajlar verildi. Özellikle maaş konusunda hakları iyileştirildi. Muhtarlar asgari ücret kadar maaş alıyor. Bu da bu mesleğe olan ilgiyi artırıyor.  

Artık her köyde çok sayıda kişi muhtar olmak için aday oluyor. Çanakkale mahallelerinde olduğu gibi köylerinde de çok sayıda muhtar adayı bulunuyor. Muhtar adayları da seçimi kazanmak için birçok yönteme başvuruyor. Bu yöntemlerden biri de seçmen taşıma.

SAHTE SEÇMENLER ŞİKAYET EDİLDİYOR

Aday muhtarlar Çanakkale merkez, ilçeler ve beldelerde oturan yakınlarını köyde oy kullanması için ikametgahını köye taşıyor. Askıya çıkan ve 17 Ocak’ta askıda indirilen seçmen listelerini inceleyen muhtar adayları, köylerde hiç görülmeyen çok sayıda seçmene rastladı. Bunun üzerine adaylar hem jandarmaya hem de seçim kuruluna baş vurarak bu seçmenlerin iptal edilmesini istiyor. Şikayet üzerine belirtilen adreslere gelen jandarma ekipleri, bazı adreslerin hiç oturulmayacak durumda olduğu, bazı adreslerde de ikametgahın olduğunu farketti. Bunun üzerine tutanak tutulan bu sahte seçmelerin oy kullanımı da iptal edildi.

HAPİS CEZASI

Sahte seçmenlerle ilgili kanunda çok ciddi yaptırım ve cezalar da bulunuyor. Seçimde sahte adres gösterenler tespit edilmesi durumunda 5 bin TL civarında ceza ve 5 ay hapis cezası da yer alıyor. Merkezden köylere şimdiye kadar çok sayıda seçmenin taşındığı da belirtiliyor. Bu konuda mahalle muhtarları da şikayetçi. Mahallelerde oturan seçmenlerin, sırf muhtarlık seçimi için ikametgahını köylere aldırdığını belirtiyor. Şikayet edilmesi durumunda sahte seçmenler tespi ediliyor, şikayet olmadığı zaman ise bu konuda tespit edilmesi daha da zorlaşıyor.

KÖYLERDE YAŞAMAYAN MUHTARLAR VAR

Özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgada çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Muhtarlığın bu kadar önemsenmesinin en büyük nedeni para. Bilindiği gibi muhtarların pek işi yok artık. Tüm işlemler artık e-devlet üzerinde yapılıyor. Bu da muhtarları devre dışı bırakıyor. Hiç çalışmadan muhtarlar asgari ücret kadar parayı her ay almış oluyor. Bu da yılda 200 bin TL civarında ek gelir demek. Muhtarlık yapanlar da ya emekli, ya esnaf ya da memur oluyor. Bazı muhtarların hiç köyde yaşamadığı ve ya Çanakkale merkezde, ya ilçelerde ya da beldede yaşadığı belirtiliyor. Bu da köylerin hizmetini aksatıyor.

Sedat Uz

Foto: ARŞİV