Çanakkale genelinde MHP ile tam bir koalisyon yapılmaması ve belirlenen aday sıralarının tartışması devam ediyor. MHP ve AK Parti’nin kritik yerlerde koalisyona gitmemesi nedeniyle kazanılması gereken yerlerin kaybedileceği ifade ediliyor. Partideki birlikteliğin sağlanmaması, 31 Mart akşamı sandıktan çıkacak sonucu belirleyicisi olacağı öngörülüyor. Bunun faturasının da sorumlulara kesileceği de konuşulan konular arasında.
Genel seçimler ülke genelini, yerel seçimler ise yereli ilgilendiriyor. Bu yüzden yerel seçimlerde partilerin çıkartacağı adaylar çok çok önem arz ediyor. Bunun yanında partilerin tam bir mutabakat şeklinde çıkartacağı adayların başarısı da çok büyük. Bu kriterlerin olduğu partiler başarıya koşabiliyor.
Daha önceki seçimlerde Çanakkale’de bu konuda en başarılı parti kuşkusuz AK Parti oluşturuyordu. Bu seçimde ise tam tersi bir durum söz konusu. Bilindiği gibi AK Parti ile MHP, Cumhur İttifakı adı altında yıllardır birlikte hareket ediyor ve başarılı sonuçlar da elde etti. En son genel seçimlerde de bu başarıya ulaştılar.
ÇANAKKALE’DE CUMHUR İTTİFAKI KOPUK
Genel Merkez bazında tam bir uyum içinde çalışılırken Çanakkale’de AK Parti İl Başkanı İle MHP arasında uzun süredir bir kopukluk yaşanıyor. Bunun en büyük nedeni ise AK Parti İl Başkanı Naim Makas ile MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım’ın arasının bozuk olması. Bu sorun da ilçelere kadar yansımış durumda. İki parti arasındaki sorun Çan ilçesinde patlak vermişti. MHP Çan İlçe Başkanı Halil Turhan, daha önce sosyal medya hesabında, “Siyaseti ya gelin Çanda siz yapın yada Çan siyasetinden elinizi ayağınızı çekin Çanakkaleden Çana MAKAS atıp karıştırmayın.
Sizin yaptığınız nifak tohumu saçmaktan Cumhur ittifakını yok saymaktan başka bişey değildir. Yok sayanı TANIMAYIZ.” diyerek isim vermeden AK Parti İl Başkanı Makas’ı hedef aldı.
SADECE ÇANAKKALE BELEDİYESİ İÇİN İTTİFAK YAPILDI
AK Parti ve MHP genel merkezleri tarafından alınan kararla Çanakkale Belediyesi için AK Parti’nin adayında ittifak kılındı. Adayların açıklandığı dönemde bu ittifak yapıldıktan sonra her iki parti, ilçe, belde ve meclis üyeleri için ittifak görüşmesi yapılacağı yönünde açıklama yapıldı.
Daha sonra bu konuda her iki parti il başkanlıkları nezdinde bir görüşmeler yapılmak istendi ama bir sonuca varılmadı.
KAZANILMASI GEREKEN YERLER KAYBEDİLEBİLİR
AK Parti ve MHP’nin Çanakkale genelinde ilçe, belde belediye başkanlıkları ve meclis üyelikleri için yapılan görüşmeler sonuç verilmeyince, ayrı ayrı listelerle seçime gidildi. Şimdi Çanakkale’de AK Parti ve MHP kulislerinde ittifakın kurulmamasının ortaya çıkaracağı kayıplar konuşuluyor. Birçok ilçe ve beldede iki parti koalisyon kurmadığı için seçimi kaybedebilecekleri ifade ediliyor. Özellikle bazı ilçelerde hem AK Parti’nin hem de MHP’nin adayı çok güçlü. Her iki parti adayının güçlü olmasının başka adaya yarayacağı da belirtiliyor.
İSMAİL KAYA OLAYI HALEN KONUŞULUYOR
Hem belediye başkanları seçiminde hem de meclis üyeleri seçimde AK Parti’de küskünlükler oluştu. Özellikle AK Parti Çanakkale Merkez İl Genel Meclis üyesi adaylarının seçiminde tam bir kaos yaşandığı görülüyor. Alınan bilgiye göre; kendisinin herhangi bir görev istememesine rağmen AK Parti’nin Ziraat Odası Eski Başkanı ve İş insanı İsmail Kaya’ya il genel meclisi 1. Sıra adaylığı için teklif götürmüş. Bu teklife onay veren Kaya’nın daha sonra listeye bile alınmadığı gibi kendisinin aranmadığı da ortaya çıktı. Çevreye de İsmail Kaya’nın 1. Sırada yer alacağı konuşulmuştu. Bu da gerçekleşmeyince İsmail Kaya’nın zor duruma düştüğü ve bunun üzerine çok üzüldüğü biliniyor. Kaya’nın yerine CHP’den AK Parti’ye geçen Nejat Önder konulması partide tepkilere neden oldu. Şimdi AK Parti’de bu yaşanan yanlış tercih ve olayların seçimde sandığa olumsu yansıyacağı konuşuluyor.
Mehmet Güler