ÇTSO’nun 2024 yılı Mart Ayı İlk Ortak Komite ve Olağan Meclis Toplantısı odanın kongre ve fuar merkezinde gerçekleştirildi. Ortak Komite Toplantının açılış konuşmasını Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu yaptı, “Hepimizin isteği bir an önce gerçek gündemimiz olan ekonomiye dönmek. İş dünyası olarak biz hep ekonominin içindeyiz ancak bizim kadar içinde olmayanlar için seçim bir bahane ve ne yazık ki gündemin en başına oturuyor. Sizlerin de katılımlarını beklediğimiz ve adaylara sormak istediğiniz sorularınızı yöneltmenizi bekliyoruz. Adaylara sorularınız, verdiğimiz kağıtlara yazılarak yöneltilecek. Aynı zamanda onların sunumlarını da seyretme imkanı bulacağız. Sizlere, TOBB hakkında bilgi vermek istiyorum. Geçtiğimiz ay 26 Meclis üyemiz ile birlikte TOBB’da Meclis Bilgilendirme Semineri’ne katıldık. Orada gerçekten Meclis Üyesi arkadaşlarım çok değerli sunumlar dinledi. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu Beyle de birlikte olma imkanı bulduk. TOBB olarak biz kimiz Dediğimiz zaman, biz 2 milyon üyesi olan bir aileyiz. Bu 2 milyon üye Türkiye istihdamının %71’ini, gelirin %74’ünü, yatırımların %78’ini, ihracatın ise %100’ünü yani tamamını sağlıyor. Bizim komitelerimiz, Meclisimiz her biriniz çok değerlisiniz. Bunun için bugün toplantımız da mutlaka her biriniz kendi sektörünüzle ilgili söz alın. Odadan, TOBB’dan ne istiyorsunuz lütfen dile getirin. Her söylediğinizi değerlendiriyoruz. Bugün gerçekleştireceğimiz “Adaylar Konuşuyor” programımız da çok önemli. Orada da tam katılım yapmanızı rica ediyorum.
Şubat ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyonun bir önceki aya kıyasla 2,21 puan artarak yüzde 67,07 düzeyinde gerçekleştiği açıklandı. Şubat ayı enflasyonunun temel belirleyicisi ise % 8,25 oranında artan gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları. Bu grubun enflasyona katkısı ise 2,03 puan. Ülkemizdeki enflasyonun temel belirleyicisi olan gıda dünyanın geleceğinde ise bir beka sorunu olarak görünüyor. Ülkemizde de tarım üretimi düşerken gıda ürünü ithalatımızın 26 milyar dolara ulaşması bence ciddi bir sinyal.
NİSAN AYINDAN SONRA ÖZELLİKLE ENERJİYE NE ZAMMI GELECEĞİ BELLİ DEĞİL
Sanayinin dört ana sektöründen elektrik, gaz ve buhar fiyatlarının ise Şubat ayında % 4,96 oranında azaldığı, buna göre yıllık değişim oranının da % 30,68 oranında azalış gösterdiği açıklandı. Burada biraz popilizm var. Merkez Bankası Başkanı da açıkladı. Biz enflasyonu 12 ayda hesaplamakta güçlük çekiyoruz. Nisan ayından sonra özellikle enerjiye ne zammı geleceği belli değil. Şu anda baskı altında tutulan bir enerji fiyatı var.
İhracat rakamlarımız sevindirici. Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre 2024 yılının ilk iki ayında ihracat % 8,5 oranında artış ile 41 milyar 77 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer bir sevindirici tarafı da deprem yaşanan illerde ihracatın artmış olması. Hatay, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerimizin 2024 yılı Şubat ayında göstermiş olduğu performansla deprem öncesi 2022 yılı Şubat ayı ihracat değerini aştığı görülüyor. Yaralar 1 sene de tabi ki sarılamaz ama en azından ticaret çarkları dönmeye başlamış.
Deprem de gündemden uzaklaştırılmak istense de o kendisini insanlığa sık sık hatırlatıyor arkadaşlar. Her konuşmamda depreme hazırlıklı olmamız gerektiğine değiniyorum. Bugün sizlerin de katılımlarıyla hazırladığımız 17 maddelik Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası istiyor mottosunu Merkez İlçe Belediye Başkan adaylarımıza sunacağız. Maddeler içerisinde deprem eylem planları da var. Aynı zamanda farkındalık olsun diye tüm komite ve Meclis üyelerimize acil durum çantası özel olarak hazırlandı. Herkese vereceğiz.” dedi.
FAALİYETLER AÇIKLANDI
Başkan Semizoğlu, yaptığı güncel değerlendirmelerden sonra faaliyetleri şöyle açıkladı; “Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yönetiminde beraber görev yaptığımız Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ile Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış’ın ziyaretleri oldu. Biz Balıkesir ile iç içeyiz. Edremit Ticaret Odası da geçen günlerde ziyaretimizde bulunmuştu. Zeytinyağcı üyelerimizle birlikte Edremit Ticaret Odası’nın üyeleriyle gelecekteki günlerde bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca pandemiden önce Yönetim Kurulumuz, her hafta bir meslek gurubumuz ile sinerji toplantıları yapıyordu. Dolayısıyla bu toplantılarda Yönetim Kurulu sektör ile ilgili tüm sorunları öğrenirdi. Sinerji toplantılarına Ramazan ayından sonra tekrar başlayacağız. Üyelerimizin sorunları bizim için önemli.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Olağanüstü Toplantısına ev sahipliği yaptık. Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında stajyer öğrencilerle ilgili yeni düzenlemeler getirildi.
İş dünyası olarak finansmana erişim güçlü. Oda olarak bu konuda lobimiz var. Bu bağlamda Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Üst, şube yetkilileri ile birlikte Odamızı ziyaret ettiler.
Turizm sektörüne her fırsatta önem verdiğimizi dile getiriyorum. İlimizin gelişmesi ve turizm potansiyelinin arttırılması için turizm sektör temsilcileri sıklıkla bir araya geliyorlar.
26 Şubat – 3 Mart 35. Vergi Haftası kapsamında çelenk koyma törenine katıldık. Ayrıca Sayın Defterdarımız, Vergi Dairesi Müdürümüz ve Gelir Müdürümüz de sağolsun ziyaret ettiler. Vergisini sadık ödeyen mükellef sıralamasında kaçıncıyız diye sordum. Çanakkale olarak ilk 5’in altına hiç düşmemişiz. Onun için de sizlere teşekkür ettiler.
Çanakkale Belediyesi ve Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğinde yürütülen “Sürdürülebilir Turizm İçin Ortak Eylem Projesi” kapsamında düzenlenen çalıştaya Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik katıldı.
Günübirlik bir İstanbul programı gerçekleştirerek OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk hanımefendiye bir teşekkür ziyaretinde bulunduk. Çanakkale’ye ve Ülkemize kattığı değerler gerçekten övgüyü ve alkışı hakediyor. “Sizler için ne yapabilirim” diye sordu. Biz de “zaten Çanakkale için, ilimizin tanıtımı için yapacağınızı yaptınız. Biz size sadece teşekkür etmek için geldik.” dedik. Çok mutlu oldu. Bence anlamlı bir ziyaretti.
Aynı gün TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya’yı ziyaret ettik. Biliyorsunuz Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik Bey Sayın Firuz Bağlıkaya’nın Başdanışmanlığında. TÜRSAB Genel Merkezi’nde de Çanakkale’nin ayrı bir yeri olduğunu hissettik. TÜRSAB Türkiye’nin kalbinin attığı bir organizasyon.
Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Önen Özoğuz ile de iki ziyaret arasında bir mola vererek görüşme imkanımız oldu.
TOBB Yeni Akreditasyon Standardı Eğitimine Şerife Hanım ve Kemal Yücel arkadaşımız katıldılar. Odamızın hizmet kalitesini daha da artırmak için her eğitime arkadaşlarımızı göndermeye çalışıyoruz.
Meclis Üyelerimiz ve Kadın Girişimciler Kurulu üyelerimiz Teknopark’ı ziyaret ettiler. Umarım mutlu olmuşlardır.
Kooperatif anasözleşme intibak işlemleri ile ilgili Tarım İl Müdürlüğümüz işbirliğinde bir toplantı düzenledik. Kooperatiflerde şartlar her geçen gün değişiyor ve ağırlaşıyor. Toplantıya Ticaret Sicil Müdürlüğümüz de destek oldu. Kooperatif kurucusu ve yöneticilerinin güncellemelerini yapmaları gerekiyor. Bu konu da önemli, özellikle kooperatif yönetimlerinde olan arkadaşlarımız varsa Ticaret Sicil Müdürlüğümüz ile görüşerek bu intibak işlemlerini sorgulasınlar lütfen.
08 Mart Dünya Kadınlar Gününü, Kadın Girişimciler Kurulumuzun sergi ve söyleşi etkinlikleri ile Odamızda kutladık. Ayrıca Meclis Üyemiz Berna Hanım ve Genel Sekreterimiz Sema Hanım TOBB’da düzenlenen programa katıldılar.
İyi Parti Kepez Belediye Başkan Adayı Didem Güner Belediye Meclis üyesi ve kontenjan adayları ile beraber ziyaret ettiler
Aynı gün Ak Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Jülide İskenderoğlu da ekibi ile beraber geldiler.
Son Meclis toplantımızdan bu yana 46 yeni üyemiz aramıza katılırken, 19 üyemiz de kaydını sildirdi. Bugün itibariyle 9518 üyesi olan büyük bir aileyiz.
Değerli arkadaşlar, sözlerime son vermeden önce 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerin İlimiz ve Çanakkale halkı için en hayırlı şekilde sonuçlanmasını diliyor, seçimler sonucunda göreve gelecek başkanlar ve ekipleri ile siyaset üstü bir anlayış ile birlik beraberlik içinde çalışacağımızı, Çanakkale için yapılacak her çalışmada üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı belirtiyor ve sözlerime son veriyorum. “
ÇANAKKALE’DE NİTELİKLİ PERSONEL SIKINTISI VAR
Toplantıda söz alan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer, turizmde nitelikli personel sıkıntısı olduğunu belirterek, “Sektörümüzün en büyük sınavı bu olacaktır. Diğer bir konu ise dövizin artmasından dolayı otel fiyatlarının artması. Maalesef ülkemizde bu sıkıntıyı çekmekteyiz. Bir konuyu daha gündeme getirmek istiyorum; “Sürdürülebilirlik.” Bakanlık bu konu üzerine çok büyük adımlar attı. Turizmin ham maddesi demek bölgenin coğrafyası demektir. Doğal olarak bu sürdürülebilirlik talep odaklı büyüme demektir. Bu da nitelikli büyümeye yol açıyor ve Çanakkale büyüme için daha yolun çok başında. Bu yüzden büyüme için şehir planlaması çok önemli.” dedi.
Aydeğer’in konuşmasının üzerine tekrar söz alan Başkan Semizoğlu “Dövizimiz maalesef çok artıyor. Bu sadece otel fiyatlarına değil tüm fiyatları olumsuz şekilde etkilemektedir. Sayın Meclis Başkan Yardımcımız Armağan Aydeğer Bey’in dediklerine katılıyorum. Turizm çok önemli. Turizm yaptığınız zaman turist çekerek dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlayıp ihracata ön ayak yapmış oluyorsunuz.” dedi.
MART AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISINA GEÇİLDİ
Mart ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer yaptı. Aydeğer, “Mart ayı Çanakkale’miz ve Ülkemiz için her zaman özeldir. Çanakkale Zaferi Türk Milletinin emperyalizme karşı duruşu, kurtuluş mücadelesi için gösterdiği azmin, umudun ve kararlılığın ateşidir. Türkiye Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı gündür 18 Mart. Aynı zamanda bu yıl Mart ayı 11 ayın sultanı Mübarek Ramazan ayının başlangıcı olmuştur. Bu vesile ile Mübarek Ramazan ayının tüm dünyaya hoşgörü, barış, huzur, sağlık, refah ve bereket getirmesini, başta Gazze’de olmak üzere dünyanın dört bir yanında akan masum kanın bir an önce dinmesini dilerim.
Mart ayı yogˆun ku¨resel ve yerel gu¨ndemiyle tu¨m hızıyla devam ediyor. ABD Merkez Bankası (FED), bu yılın ilk toplantısında para politikasında daha fazla sıkılaşma ihtimalini sonlandırırken, faiz indirimlerinin ise mart ayı gibi erken bir tarihte başlamayacağının sinyalini verdi. FED’e yönelik faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ile 2024 yılına zayıf başlangıç yapan küresel piyasalarda, Şubat ve Mart ayında açıklanan veriler ekonomik aktivitede yavaşlama sinyali vermeye devam ediyor.
Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Yönetiminin 2023’ün haziran ayından bu yana devam eden sıkı para politikasının olumlu sinyalleri umut vericidir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiştir. Not görünümünü de “durağan”dan “pozitif”e çevirmiştir. Böylece 3 kredi kuruluşunda da görünüm pozitife dönmüştür. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi CDS primi 320 puan ile düşüş eğilimini korumaya devam etmektedir.Para politikasındaki sıkılığın 2024 yılında da devam etmesi beklenirken, bu durumun bu¨yu¨me go¨ru¨nu¨mu¨ u¨zerinde de as¸agˆı yo¨nlu¨ baskı yaratması o¨ngo¨ru¨lmektedir. Orta vadeli programın (OVP) hedeflerinde Tu¨rkiye Ekonomisinin 2024 yılına ilis¸kin beklentisi bu¨yu¨menin yu¨zde 4’e gerileyecegˆi yo¨nu¨ndedir.
2024 yılında vatandaşlarımız ve işletmelerimizi derinden etkileyecek en temel bas¸lık enflasyon olmaya devam edecektir. Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek, uygulanan programda temel önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu vurgularken, maliye tarafında enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacaklarını ifade etmektedir. Sn. Bakanımız Şimşek Mart'tan itibaren enflasyonun trende oturacağını, TL'de reel değersizleşme beklemediklerini, Vergilerde genel oranların artırılması konusunun gündemlerinde olmadığını ifade etmiştir. Bir taraftan düşük kur ve artan enflasyona bağlı yüksek maliyetler ihracatçı firmaların rekabet gücünü olumsuz etkilerken, diğer taraftan maliyetlere ve enflasyona doğrudan etkisi olan kurlardaki artış eğiliminin de kontrol altında kalması ekonomi kurmaylarının en temel sınavı olacaktır. Böylesine zor bir denklemin yer aldığı bir konjektürde, tüm sektörler kur hareketinden değil inovasyon, araştırma geliştirme, pazar çeşitliliği, etkin lojistik yönetimi, enerji verimliliği, dijital dönüşüm, yapay zeka ve sürdürülebilirlik gibi unsurlarla rekabet gücünü arttırmaya odaklanması bu kritik süreci başarı ile aşmamızda hayati öneme sahiptir.
31 Mart tarihinde u¨lkemiz o¨nemli bir sec¸ime ev sahipligˆi yapacaktır. Bu su¨rec¸te C¸anakkale il genelinde yerel idare alanında go¨rev almak isteyen tu¨m adaylarımıza bas¸arılar dileriz. Tu¨m adaylarımızın ilimizin yas¸am standardını yu¨kseltmek ic¸in mu¨cadele etmek isteğine şüphemiz yoktur. Temennimiz adil, temel hak ve milli değerlerimize sahip çıkan, vatandaşımızın talep ve beklentilerine duyarlı, çağımızın gelişmelerine açık, insan odaklı, katılımcı, sürdürülebilir bir yönetim anlayışına sahip olmalarıdır. Yerel seçimlerde göreve talip adaylarımızın afetlere kars¸ı alınması gereken tedbirler ile ilgili proaktif bir yo¨netim anlayıs¸ına sahip olması hayati bir konu oldugˆunu, bu konuda atılacak adımların bir tercih degˆil zorunluluk oldugˆunu o¨zellikle belirtmek isterim.
Afetler dogˆanın ve yas¸amın s¸u¨phesiz bir parc¸ası olarak I·nsanogˆlunu derinden sarsmaya devam etmektedir. Şu¨phe go¨tu¨rmeyen digˆer bir gerc¸ek ise; I·nsanogˆlunun bilimin ıs¸ıgˆında afetler ile mu¨cadele etmesi, afetlere kars¸ı direncini arttırması, alacagˆı c¸ok sayıda tedbir ile mu¨mku¨ndu¨r. Nu¨fusunun %95’nin deprem kus¸agˆında yas¸adıgˆı u¨lkemizde depreme kars¸ı alınması gereken o¨zellikle yapısal hamleler ve tedbirler artık alarm olarak kulaklarımızda c¸ınlamalıdır. Hic¸bir zaman unutulmaması gereken en o¨n o¨nemli gu¨ndemimiz canlı yas¸amı olmalıdır. Canlı yas¸amını gu¨vence altına almadan attıgˆımız her adım, ileride bizleri bas¸ladıgˆımız noktadan c¸ok daha geriye go¨tu¨recegˆi as¸ikardır.” dedi.
Meclis açılış konuşmasının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından,
Bünyamin Nami Tonka
Foto: ÇTSO