Çanakkale Kara Savaşları'nın sırasında Gelibolu Yarımadası'nda İngiliz Kraliyet Mühendisleri tarafından 109 yıl önce açılan su kuyusu günümüze kadar ulaştı. Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir, "İngilizlerin bu bölgedeki tatlı su ihtiyacını karşılaması açısından önemli bir işlev görmüştür. Özellikle bu bölgeden mataralarını dolduran ve ateş hattına güğümlerle su nakleden birlikler, su ihtiyacını gidermeye çalışmışlardır. Günümüzde de bu kuyu, Gelibolu Yarımadası'ndaki muharebe anı ve izlerini 109 yıl sonra bize ulaştıran bir örnek olması açısından da önem taşımaktadır" dedi.
Dünyanın en büyük savaşlarından biri olan ve tarihimize zafer olarak geçen Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı alanlarda savaş izleri 109 yıl sonra bile günümüze ulaşmış durumda. Savaların yaşandığı Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapan İngiliz Kraliyet Mühendisleri tarafından yapılan 'RE 135' su kuyusu günümüze kadar gelmiş durumda. Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir, 'RE 135' su kuyusunun İngiliz askerinin tatlı su ihtiyacını karşıladığını söyleyerek, Çanakkale Kara Savaşları'ndan izler taşıdığını söyledi.
Özdemir, "Gelibolu Yarımadası'nda Zığındere Vadisi'nin başladığı, sahilden içeri giriş noktasındayız. Burası bilindiği gibi 1915'te Zığındere Muharebeleri devam ederken tahliyeye kadarki süreçte İngilizler tarafından ikmal merkezi olarak kullanılan bir noktaydı. Şu anda bu görmüş olduğunuz vadi o dönemde adeta tanıkların da ifadesi bir kenti andırıyordu
Ancak Zığındere'nin İngilizlere vadinin bu konuda çok büyük imkanlar sunduğunu biliyoruz. Özellikle de arka tarafımızda bulunan 'RE 135' kuyusu olarak isimlendirilen İngiliz kraliyet mühendisleri tarafından 21 Ağustos 1915 tarihinde açılan kuyu İngilizlerin bu bölgedeki tatlı su ihtiyacını karşılaması açısından önemli bir işlev görmüştür. Özellikle bu bölgeden mataralarını dolduran ve ateş hattına güğümlerle su nakleden birlikler, su ihtiyacını gidermeye çalışmışlardır. Günümüzde de bu kuyu Gelibolu Yarımadası'ndaki muharebe anı ve izlerini 109 yıl sonra bize ulaştıran bir örnek olması açısından da önem taşımaktadır. Kuyunun çember ağzında 'RE-135 Company' yazısı görülmekte yani kuyu yapanlar ismini bir nevi tarihe not düşmüş. Dolayısıyla da Zığındere'ye gelen, Zığındere Vadisi'ni görmek isteyen her meraklıya, her turiste biz mutlaka bu muharebe anı ve izini gösteriyoruz" dedi.
TİTİZLİKLE KORUNMALI
Hem bizim hem de dünya tarihi için büyük önem taşıyan Gelibolu Yarımadası, aynı zamanda açık bir savaş müzesi. Burada birçok devlettin 109 yıl önce izleri ve hatırları var. Bu alanın titizlikle korunması gerektiği vurgulanıyor. Son yıllarda burada yapılaşmalara izin verilmesi de tepki çekiyor. Aynı zamanda verimli tarım arazisi bulunan bu bölgeye büyük şehirlerden kaçan insanların gelip tahrip ettiği de biliniyor. Bu bölgenin titizlikle korunması gerektiği vurgulanıyor.
Mehmet Güler