Çanakkale eğlence mekanlarının bulunduğu barlar sokağında yer alan tarihi Yalı hanı, hem tarihi hem de geçmişi ile dikkat çekiyor. İlk girişte sanki başka bir dünya ya açılan bir yeri andıran Yalı Han’ı tarih kokuyor. İçinde mor salkımların bulunduğu insanların altında fotoğraf çektirdiği ve bu mor salkımların altında çayını, kahvesini yudumladığı harika bir mekan.
Çanakkale’nin en ünlü yerlerinden biri olan iskelenin hemen sonunda aynalı çarşının yakınlarında bulunan barlar sokağının arasında kalan tarihi bir yapı girişin hemen solunda ise çok küçük ve sarı ışıkların aydınlattığı bir seramik dükkanı bulunuyor. Seramik dükkanın da el emeği işlenmiş fincanlar, tabaklar, bardaklar ve daha bir sürü şey insanı içine çekiyor. Seramik dükkanından çıkıp solda bulunan eski tahta merdivenlerden yukarı çıkarken yavaştan burnunuza o eski nemli ve rutubetli ahşap kokusu geliyor. Yan da bulunan beyaz trabzanları tutup ilerlerken karşınıza upuzun yerleri eski ahşap olan bastıkça gıcırdayan bir koridor karşılıyor. Hemen sol tarafında birçok kapı bulunan sağında ise beyaz geniş pencereleri bulanan bir yere geliyorsunuz. Daha sonra merdivenin solundan dönüp gezerken hemen köşede sizi “İnsan Hakları Akademisi (İHD)” karşılıyor. Biraz daha ilerleyince yine aynı görüntü olan sağ tarafı kapılarla dolu sol tarafı geniş beyaz pencerelere sahip yapıda üst katın bu sayede bir yuvarlak olduğunu, başladığınız noktaya geri döndüğünüzü anlıyorsunuz. Ahşap merdivenlerden geri inerken sizi tam karşınızda mor salkımlı çiçekler karşılıyor.
MOR SALKIMLI AĞAÇ
Yalı Han’ın hemen her yerini saran bu mor sakımlar artık bu Han’ın vazgeçilmez bir parçası olup insanların fotoğraf çekmek için akın ettiği veya altında birşeyler içmek için sıraya girdiği bir yer haline gelmiştir. Hemen arkasında “Handa Sandık” yazılı bir dükkan tabelası göze çarpıyor. Dükkanın kapısının hemen sağında ise “Yalı Hanı 1889” yazılı eski bir tabela daha karşılıyor. Merdivenlerin hemen yanında ise arkamızı döndüğünüzde bizi “Caretta Caretta Fast Food” yazılı bir yiyecek dükkanı karşılıyor, hemen sol duvarda eski bir kara tahta ve üstünde birçok yemeğin fiyatının yazılı olduğu görünüyor. Bu dükkan Yalı Han içerisinde birçok insana hizmet veriyor. Biraz daha ilerlediğinizde Fast Food dükkanının hemen yanında “Aylak Dukkan” yazılı ufacık ve sıcak görünümlü bir terzi dükkanı bulunuyor. En sonunda Yalı Han’ın çıkışı yani arka kapısına doğru ilerlerken birçok insanın yanından geçip, uzun sağında ve solunda yemyeşil çiçekler ekilmiş saksılarla ve karşısında büyükçe bir kapıyla bizi karşılıyor.
Kapıdan çıktığınız anda sanki bu tarih, kokan eski Han da geçmişinizle biraz vakit geçirip Han’ı geride bırakıyorsunuz. Yalı Han’ın tarihi değeri ve insanlara verdiği huzuru sizde hissetmek istiyorsanız bir gün mutlaka Yalı Han’ına uğrayıp bir yudum bir şeyler içmelisiniz.
Atakan Alkış