Türkiye tarihinin en ilginç seçimlerinden biri olan 31 Mart Yerel Seçimleri’nin üzerinden tam bir ay geçti. Türkiye’de en ilginç sonuçların çıktığı yerlerden biri de Çanakkale oldu. Çanakkale merkezde ve bazı ilçelerde hiç beklenmedik sonuçlar çıktı. Çanakkale Belediyesi için AK Parti ve MHP güçlerini birleştirip tek aday çıkardı. Her iki partinin adayının aldığı oy oranı yüzde 36’lardan yüzde 18’lere düştü. CHP’nin oy oranı ise yüzde 60’lardan yüzde 40’lara düştü. Türkiye’nin en güçlü üç partinin oy oranı çok fazla düştü. Oylar kime gitti peki?

Oyların büyük çoğunluğu ise Türkiye genelinde hayal kırıklığı yaratan İYİ Parti’nin adayına gitti ve yüzde 38 civarında büyük bir oy aldı.  Burada kazanan İYİ Parti, kaybeden ise AK Parti, CHP ve MHP oldu. CHP ile ve merkez ilçe belediye başkanlığını kazandıkları için kendilerini savunurken, oylarının yüzde 60’lardan yüzde 40’lara kadar düşmesini gündeme getirmiyor.

AK Parti’ye bakıldığında ise bahane üretecekleri hiçbir şey yok. İl ve merkez ilçe teşkilatları peş peşe yenilgiler yaşıyor. Bir yıl önceki genel seçimlerde bir milletvekilini kaybettiler, yerel seçimlerde ise büyük oy kaybı yaşadılar. MHP il başkanlığı da aynı şekilde büyük oy kaybı yaşadı.

HERKES KOLTUĞUNA

Seçim sonuçlarına bakıldığında CHP, AK Parti ve MHP il ve merkez ilçe başkanlıkları oy kaybı yaşayan partiler. Bu parti teşkilatları ise hiçbir şey olmamış gibi koltuklarında oturmaya devam ediyor. Taban değişim isterken, teşkilatın sessiz bir şekilde yoluna devam etmesi ise şaşkınlık yaratıyor. Parti teşkilatlarında bu sessizliğin ne zaman bozulacağı ise zaman gösterecek.

İLÇE TEŞKİLATLARI DA DURUYOR

İl ve merkez ilçe teşkilatları gibi kayıpların yaşandığı ilçe teşkilatları da olduğu gibi duruyor. En büyük yenilginin yaşandığı ilçelerin başında Lapseki geliyor. Yıllarca buraya AK Parti büyük yatırımlar yaptı. 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dünyanın en büyük projelerinden biri buraya yapıldı. Bu köprü ile beraber Lapseki ilçe merkezinde de büyük değişimler yaşandı ve iyi çalışmalar yapıldı. Buna rağmen halk burada değişim istedi. AK Parti’nin kalesi olan bu ilçede halk İYİ Parti adayını başkan seçti. AK Parti teşkilatı burada büyük kayıp yaşamasına rağmen yollarına devam ediyor.

AK Parti’nin Lapseki’de yaşadığı durumu CHP Gelibolu’da yaşadı. Burası da CHP’nin kalesi konumundaydı. İlçeyi yıllardır CHP’li başkan yönetiyordu. Bu seçimde halk değişim istedi ve AK Parti adayını seçti. Burada CHP ilçe teşkilatı büyük bir yenilgi yaşadı. Buradaki CHP teşkilatı da hiç bir şey olmamış gibi görevlerine devam ediyor.

Çanakkale’nin en büyük ilçesi Biga’da da değişen bir şey yok. Geçen dönem bu ilçeyi AK Parti yönetiyordu. Bu seçimde yine aynı kişi aday gösterildi ve seçim kaybedildi. Burada da halk değişim istedi ve CHP adayını seçti. Burada CHP kazanırken, AK Parti kaybetti. Bu kaybın bedelini de kimse ödemedi. İlçe teşkilatı olduğu gibi görevlerine devam ediyor. Yerel seçimlerin üzerinden tam bir ay geçmesine rağmen, kaybeden teşkilatlar görevlerine devam etmesi dikkat çekiyor.

Mehmet Güler