Stres seviyesini düşürdüğü ve vücuda dinçlik kazandırdığı için yüzyıllardır uygulanan bir yöntemdir. Etkisi ılık duştan daha farklı olduğu için halk arasında ‘soğuk duş etkisi’ olarak da adlandırılır. Özellikle de vücut sağlığına olan faydaları sayesinde pek çok kişinin rutini haline gelmiştir. 

 

Soğuk duş, bir tür termoterapi yöntemidir. Alışılmışın dışında olan bu yöntem vücut ve zihin sağlığına olan etkileriyle yüzyıllardır uygulanır. Soğuk duş, yaklaşık 3-5 dakika arasında alınır. Bu esnada vücutta ve zihinde birçok değişimi beraberinde getirir.

 

Zira daha zinde hissettirir ve stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Özellikle de bağışıklık sistemine olan güçlendirici etkisiyle vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlar. Dolayısıyla soğuk su ile duş almanın faydaları birçok unsuru içerdiği için kapsamlı konulara değinmek gerekir. 

 

Soğuk Suyla Duş Almanın Faydaları ve Zararları

Soğuk suyla duş almanın faydaları ve zararları iki farklı şekilde ele alınmalıdır. Zihin ve vücut için birçok olumlu etkisi olduğu için öncelikle yararlarından bahsedilmelidir. Soğuk suyla duş almanın faydaları genel olarak şu şekilde sıralanır:

 

Güne enerjik başlamaya destek olur. Sabahları alındığında uykuyu açar ve vücudu dinçleştirir.

Soğuk su, derin bir şekilde nefes almayı kolaylaştırır ve oksijeni artırır.

Düzenli uygulandığında dolaşım sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar. 

Elektroşok etkisiyle depresyon ve stres belirtilerini azaltır. 

Beyaz kan hücrelerinin üretimini artırdığı için vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlar. Buna bağlı olarak da bağışıklığı güçlendirir. 

Vücut ısısını düşürerek metabolizma hızını artırır. Düzenli soğuk duş almak kilo vermeye yardımcı olabilir. 

Spor yaralanması veya kas zedelenmesi gibi eklem veya kasla ilgili rahatsızlıkların belirtilerini azaltır. Zira zarar gören bölgeye oksijenli kan akışının gitmesini sağlar. 

Saç derisindeki kan dolaşımının artmasını sağlar. 

Soğuk suyu cildi daha gergin ve canlı tutar. Aynı zamanda nemini korur ve gözenekleri küçültür. 

Vücut ısısını düşürdüğü için vücudu rahatlatır ve daha iyi bir şekilde uyumayı kolaylaştırır. 

Cilt altındaki yağ hücrelerinin küçülmesine yardımcı olduğu için selülit görünümünü gidermede etkilidir. 

Beyin fonksiyonlarını çalıştırdığı için odak ve dikkat dağınıklığı gibi bilişsel sorunları azaltır. 

Soğuk duş almanın faydaları birçok unsuru kapsar. Hem vücut hem de zihin sağlığına etki ettiği için çoğu kişinin rutini haline gelmiştir. Fakat olumsuz etkilerinin de meydana gelebileceğini göz ardı etmemek gerekir. Zira soğuk duşun zararları şunlardır:

 

Vücudun kendini ısıtması için normalden daha fazla enerji harcadığı için damarlarda büzüşmeye neden olur. Buna bağlı olarak kalp ve dolaşım sistemi olumsuz etkilenir. Kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilerde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. 

Kalp ritim hızını yükselttiği için kalp krizine yol açabilir. Hatta felç de olası risklerden biridir. 

Cilt rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle de kurdeşen olarak da adlandırılan ürtiker hastalığının belirtilerinin artmasına sebebiyet verir.

Akciğer bronşlarının daralmasına neden olduğu için nefes almayı zorlaştırır. 

Kan damar sistemini etkileyen kardiyovasküler hastalıkları tetikler. 

Beyinde ödem oluşmasına yol açabilir. 

Vücudun duş esnasında kendini ısıtmaya çalışması cilt üzerindeki yağları azaltır. Buna bağlı olarak cilt kuruluğu ve egzama gibi problemler ortaya çıkabilir.

Soğuk duş sırasında vücut daha fazla kan pompaladığı için nabız ve tansiyon artışı yaşanabilir.

Soğuk Duş Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Soğuk duş olumlu etkileri sayesinde birçok hastalığa iyi gelir. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak yararları olduğu için pek çok kişinin alışkanlıkları arasında yer alır. Soğuk su ile duş almanın faydaları özellikle de şu hastalıklar üzerinde etkilidir: 

 

Kan dolaşımını iyileştirdiği için dolaşım bozukluklarını giderir. Buna bağlı olarak tansiyon ve şeker hastalığına iyi gelebilir.

Kan dolaşımında lökosit salınımını artırdığı için enfeksiyonel hastalıklara karşı direnç sağlar. Özellikle de soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. 

Düzenli olarak soğuk duş alındığında solunum yolu enfeksiyon riskini %30 azaltır.

Beyne elektriksel dürtü gönderen soğuk su, mutluluk hormonu olarak bilinen endorfini artırır. Aynı zamanda stres hormonu olarak bilinen kortizolü düşürmeye yardımcı olur. Bunun neticesinde depresyon ve stres gibi olumsuz psikolojik durumları düzeltebilir. 

Vücutta ağrıyan kas veya kemik dokusuna iyi gelir. Bölgesel ve dokusal şişliği azalttığı için spor yaralanmalarında etkili bir tedavi yöntemi olabilir.  

Vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen varis ve selülit oluşumunu gidermeye yardımcı olur. 

 

Kimler Soğuk Duş Almamalı?

 

Soğuk suyla duş almanın faydaları ve zararları sağlık açısından oldukça önemlidir. Zira genelde yararlı bir alışkanlık olsa da bazı bireyler için olası sağlık problemlerine zemin hazırlayabilir. Özellikle de yüksek ateş esnasında kişinin soğuk duşa girmesi tehlikelidir.

 

Bunun nedeni damar daralmasına ve kardiyovasküler hastalığa neden olmasıdır. Dolayısıyla kalp hastalığı olan kişiler bu noktada risk altındadır. Diğer yandan bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde böbrek üşütmesine neden olabilir. Özetlemek gerekirse soğuk duş alma yöntemi kronik rahatsızlığı ve bağışıklığı zayıf olan kişiler için önerilmez.

 

Soğuk Duş Almak Zayıflatır mı?

Soğuk suyla duş almanın faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da bulunur. Metabolizmanın hızlanması yağ yakımını sağlar. Bu süreçte beyaz ve kahverengi yağ hücrelerinin seviyesi önemlidir. Zira beyaz yağ hücreleri obeziteye neden olur.

 

Araştırmalara göre soğuk su, kahverengi yağ hücrelerini aktive ettiği için daha sağlıklı seviyede tutulmasını destekler. Soğuk suyla duş almak obeziteyle mücadele etmek için etkili bir yöntem olmasa da sağlıklı beslenen kişilerde yağ hücrelerini dengeler. Dolayısıyla beslenme ve sporla desteklendiğinde bu yöntem kilo vermeye yardımcı olabilir. 

 

Soğuk Duş Nasıl Alınır?

 

Kronik rahatsızlığı olmayan ve bağışıklık sistemi zayıf olmayan kişiler için soğuk duş almak oldukça faydalıdır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre atikliği artıran ve genel vücut sağlığına iyi gelen bu yöntem etkilidir.

 

Öncelikle sıcak suyun baskın olmadığı ılık su derecesiyle duş alınmalı ve sonunda soğuk duş alınmalıdır. İlk kez deneyecekler için 30 saniye ila 2 dakika arası önerilir. İdeal olanı 3-5 dakika arasıdır. 20 derecede 3-5 dakika arasında alınan soğuk duş etkilerinin görülmesi için uygundur. 

 

KIŞIN SOĞUK DUŞ ALINIR MI?

Kışın soğuk duş almak mümkündür. Fakat soğuk havalarda vücut ısısının dengelenmesi zordur. Buna bağlı olarak bağışıklıkla ilgili rahatsızlıkların meydana gelmesi muhtemeldir. Bu nedenle ilkbahar ve yaz aylarında alınması önerilir. Böylece dolaşım, bağışıklık ve vücut sıcaklığıyla ilgili problemlerin meydana gelme ihtimali daha düşüktür.

 

SOĞUK DUŞ VE SICAK DUŞUN ETKİLERİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Soğuk veya sıcak duşun etkileri birbirinden farklıdır. İlki, vücudu daha zinde olması için uyarır, sıcak duş ise kasları gevşetir. Soğuk duş bağışıklık sistemini uyarır, diğeri ise burun tıkanıklığının açılmasını kolaylaştırır. İlki yağ yakımını hızlandırırken diğeri vücuttaki toksin atılımını sağlar.

 

SOĞUK SU İLE DUŞ ALMAK CİLDİ BEYAZLATIR MI?

Soğuk suyla duş almanın faydaları cilt üzerinde de etkilidir. Gözenek küçültücü, sıkılaştırı etkisinin yanı sıra cilde canlılık kazandırır. Aynı zamanda parlak görünümün ortaya çıkmasına yardımcı olur. Tüm bunlara bağlı olarak soğuk su ile duş almak yüzün daha pürüzsüz ve beyaz görünmesini sağlar.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr