Bayramiç ilçesi sınırları içinde yer alan Kazdağları'nda Atçukuru Mevkii'nde yer alan ve mitolojiye göre Çoban Paris'in yaşadığı varsayılan üç mağaranın bulunduğu bölge, ziyaretçi akınına uğruyor. Mağara ve mağaradan çıkan suyun şelaleye dönüşmesi adeta cennetten bir köşe oluşturuyor.

Bayramiç İlçesi sınırlarındaki Kazdağları'nda doğaseverlerin keşfettiği Atçukuru Mevkii'nde yer alan ve mitolojiye göre Çoban Paris'in yaşadığı varsayılan üç mağaranın bulunduğu bölge, ziyaretçi akınına uğruyor.

 

Mitolojiye göre, Truva Kralı Priamos ile karısı Hekabe'nin doğduktan sonra bir kehanete göre öldürmesi için uşaklarına verdiği, ancak uşağın öldürmeyip Kazdağları'na bıraktığı ve çobanların bulup büyüttüğü oğulları Paris'in yaşadığı varsayılan Evciler Köyü Atçukuru Mevkii'ndeki üç mağaradan oluşan bölge, doğaseverler tarafından büyük ilgi görüyor.

 

Kazdağları'nı gezmeye gelen, özellikle yürüyüş gruplarının bulunduğu ziyaretçilerin özellikle, Çoban Paris Mağaraları içinden süzülen yeraltı suları ve duvarlarında kazınarak yapılan harflere ve hayvanlara benzetilen işaretler ilgisini çekiyor.

 

Mağaraları ziyaret eden Çanakkale Zirve Dağçılık ve Doğa Sporları Kulübü Lideri Aytekin Er, Güverecin Kayalıkları, At Çukuru, Çoban Paris Mağarası ve Güvercin Kaya Şelalesi’nin içinde bulunduğu bölgenin tam bir doğa harikası olduğunu belirterek, “Farklı şekil ve işaretlerin tarihçiler tarafından incelenmesi halinde geçmişe ışık tutabilecek önemli kaynakların ortaya çıkacak. Atçukuru Mevkii'ndeki mağaralar yakın zamanda keşfedilen bir bölge. Buraya son zamanlarda ziyaretler sıklaştı. Biz de doğaseverler olarak çeşitli grupları bölgeye getirip gezdiriyoruz. Çoban Paris'in bu mağaralarda yaşadığı söyleniyor. Mağaralardaki işaretler belki bunu anlatıyor olabilir o bakımdan araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Buraya çıkmak biraz zor, o yüzden rehber eşliğinden çıkılması lazım. Yoldan 20 dakikalık bir yürüyüş ile şelaleye ve mağaraya ulaşıyoruz. Bilmeyen birisinin buraya gelmesi ve bulması zor.” dedi.

Tuba Demirtaş