Çanakkale'nin Merkeze bağlı Musaköy köyünde yaşayan Eylem Bombatepe, modern şehir yaşamının stresinden kaçarak doğal tarımın ve ata tohumlarının önemine odaklanmış bir hayat sürdürüyor. İki üniversite mezunu ve iki çocuk annesi olan Bombatepe, iş hayatını geride bırakarak dört yıl önce kurduğu çiftliğinde, genetiği değiştirilmemiş yüzlerce yıllık tohumları ekerek sürdürülebilir tarım yöntemlerini benimsiyor.

Her yıl çiftliğinde ata tohumlarını eken 40 yaşındaki Eylem Bombatepe, elde ettiği ürünlerin tohumlarını takas şenliklerinde diğer çiftçilerle paylaşarak bu değerli mirası gelecek nesillere aktarıyor. 12 bin yıllık Sorgül buğdayından 700 yıllık domateslere kadar birçok türü yetiştiren Bombatepe, doğal ve huzurlu köy ortamında yaşamını sürdürüyor.

İş hayatında uzun bir süre devam ettikten sonra şehirde sıkıldığımı fark ettiğini söyleyen Eylem Bombatepe, "Köy hayatı her zaman daha güzel, ilginç ve yaşam doluydu. Orada bir hayat vardı ve ben de o hayata katılmak istedim," diyen Bombatepe, köyden bir arazi alarak buraya ev yaptıklarını ve sebze ekmeye başladıklarını anlattı. Ata tohumlarına olan ilgisinin bu süreçte daha da arttığını belirten Bombatepe, "Sürekli ata tohumlarını ekip çoğaltıp tohumlarını insanlarla paylaşmaya başladım. Yerel tohum takas şenliklerinde tohum paylaşımlarında bulunuyorum. Şu an bir çiftlik evimiz var. Tavuklarımız, bıldırcınlarımız, ördeklerimizle, bahçelerimizle, sebzelerimizle doğal bir köy hayatı yaşıyoruz" dedi.

"Bize en uygun olan tohumlar bu tohumlar"

Bombatepe, "Bunlar değiştirilmemiş, orijinal tohumlar. Genleriyle hiçbir şekilde oynanmamış. Atalarımızdan bize yadigar gelen tohumlar," diyerek ata tohumlarının önemine dikkat çekti. Doğal seçilimle günümüze gelen bu tohumların, ülkenin iklimine ve doğasına uyumlu olduklarını vurgulayan Bombatepe, "Bu tohumlar hastalıklara, böceklere, zararlılara dayanıklı olarak büyüyor ve yine onlardan tohum alıyorsunuz. En sağlıklısı ve bize en uygun olan tohumlar bu tohumlar" şeklinde konuştu.

"Kurutarak ertesi yıl için saklıyoruz"

Bahçesinde domates, biber, patlıcan, kabak ektiğini ve büyümelerini gözlemlediğini ifade eden Bombatepe, "Türlerini, verimliliklerini, ne kadar zamanda ne kadar gelişim gösterdiklerini kayıt altına alıyorum. Hasat zamanı geldiğinde tohumlarını alarak, kurutarak ertesi yıl için saklıyoruz" diye konuştu.

 

Tuba Demirtaş

Foto:BHA