2016 yılında pilot bölgelerde uygulanan, 2017’de ise tüm Türkiye’de yaygınlaştırılarak İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yeni kimlikleri alamayan Çanakkale’de 50 bin 259 Kişi olduğu tespit edildi. 2024 yılına kadar uzatılan sürede kimliğini almayan vatandaşlar Çanakkale Valiliğinden çağrı yapıldı

2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştı.  AB benzeri bir kimlik kartı olan yeni Kart, İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına veriliyor. Hükümet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e, ardından 2024 yılına kadar süre uzatılmıştı. Ancak Geçen bu süre zarfında vatandaşlar hala eski kimlik kullanırken, Çanakkale’de de 50 bin 259 kişi halen kimliğini yenileyemedi.  Nüfus cüzdanını yenileyemeyen vatandaşlara Çanakkale Valiliğinden çağrı yapıldı. Yapılan duyuruda “İlimizde İkamet eden vatandaşlardan 50.259 kişinin T.C. Kimlik Kartı almadığı halen eski tip nüfus cüzdanı kullandığı anlaşılmıştır. Vatandaşlarımızın çeşitli kurum ve kuruluşlardaki resmi İşlemlerinde mağdur olmaması ve yılsonunda yaşanacak yoğunluktan olumsuz etkilenmemesi İçin Alo 199, randevu.nvi.gov.tr ve NVİ Mobilden randevu alarak T.C. Kimlik Kartı başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Kamuoyuna önemle duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Ehliyet İçin de Dönüşümler Sürüyor

Ömür boyu geçerli olan önceki kartların aksine kimliklerin kullanım süresi on yıl olarak belirleniyor ve her 10 yılda bir kimlikler yenileniyor. Hem Türkçe hem de İngilizce olmak üzere iki dilde yazılan kartta yurt dışında da rahatlıkla kullanılabiliyor. Kartın çipine e-imza yüklenen yeni kimliğe  21 Eylül 2020 tarihinden yeni bir özellik daha eklenerek  ehliyet olarak  da kullanılmaya başlanmıştı.  Ancak bunun için de ehliyet ile kimlik kartını birleştirme işlemi gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Ancak bu işlemi gerçekleştirmeyen  kişi sayısı ise 57 bin 43 olduğu belirlendi. Bununla ilgili de Valilikten  yapılan bilgilendirmede “Sürücü Belgelerinin yeni tip Sürücü Belgesi ile değiştirilmesine ilişkin son tarih 31.12.2024 olup, İlimizde ikamet eden vatandaşlardan 57.043 kişinin sürücü belgelerinin eski tip olduğu anlaşılmıştır. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve yıl sonunda yaşanacak yoğunluktan olumsuz etkilenmemesi İçin Alo 199, nvi.gov.tr ve NVİ Mobilden randevu alarak sürücü belgelerini yenilemeleri gerekmektedir. Kamuoyuna önemle duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Arzu Baladur