eçtiğimiz hafta içinde Gelibolu Belediyesi tarafından işletilen Hamzakoy Halk Plajı'ndaki cankurtaran kulesine dikilen kırmızı bayrak, ilçede geniş yankı uyandırmıştı. Bayrağın anlamı ile ilgili ise açıklama Belediyeden geldi.

Sosyal medyada paylaşılan ve hızla yayılarak tartışma konusu olan "Kırmızı bayrak neden dikildi?" sorusuna, Gelibolu Belediyesi'nden açıklama geldi. Belediye yetkilileri, kırmızı bayrağın anlamını ve neden dalgalandırıldığını şu şekilde açıkladı:  “Değerli Gelibolu halkı;Son günlerde sosyal medyada yapılan; ‘Hamzakoy’da su kirliliği nedeniyle kırmızı bayrak asıldı’ şeklindeki paylaşımlar nedeniyle bu açıklamayı yapmak zaruri hale gelmiştir. Kırmızı Bayrak, Cankurtaran hizmetinin olmadığı zamanlarda ya da denizdeki dalga boyunun ve rüzgarın, can güvenliğini tehlikeye atacak seviyelerde olduğu zamanlarda asılır.  Gelibolu Belediyesi olarak halk plajımızda toplam 4 adet Cankurtaran Personeli çalıştırmamıza rağmen, denizden esen şiddetli rüzgar ve dalgaların halkımızın can güvenliğini tehlikeye atacak boyutlara ulaştığı görülmüştür.  Bu nedenle, sizlerin güvenliği için plajımıza Kırmızı Bayrak asma kararı alınmıştır. Kırmızı Bayrak asılması durumunun su kirliliği ya da benzeri durumlarla alakası yoktur. Bu vesile ile bir kez daha can güvenliğiniz açısından rüzgarlı ve dalgalı havalarda denize girmemenizi hatırlatıyor, iyi günler diliyoruz”  ifadelerine yer verildi.

Plajlarda asılan Sarı kırmızı renkteki bayraklar  Cankurtaranın görevde  denize girmenin güvenli olduğunu ifade ederken, sarı kırmızı bayrağın yanında sarı renkli ikinci bayrağın asılması ise cankurtaranın görevde olduğu ancak denize girmenin riskli olduğunu ifade ediyor. Gelibolu’da tartışma yaratan kırmızı bayrağın anlamı ise plajda cankurtaranın görevli olmadığı denize girmenin de riskli olduğu anlamına geliyor.

Tuba Demirtaş