Sadece Plajların güvenliği değil, 33 kriterin eksiksi yerine getirildiği plajlara verilen, özellikle yabancı misafirlerin en çok tercih ettiği Mavi Bayraklı Plajlarda artık Çanakkale Güven veriyor. 1015 yılında başlayan mavi bayrak serüveni ve ilki Barış Plajına verilmesinin ardından Çanakkale Belediyesi gelinen süreçte 10 yıla yakın bir süredir Mavi Bayrak alıyor.  Güven veren bayrak bu yıl da belediyeye ait 4 plajda dalgalanacak

 

2015 yılında Barış Plajına verilen Mavi Bayrakla, geçen 10  yıllık süreçte her yıl aralıksız Mavi Bayrak almaya hak kazanan Çanakkale Belediyesi bu yıl da üç plajı için  mavi bayrak aldı. Özellikle yabancı turistlerin en çok tercih ettiği  Mavi Bayraklı plajla, Çanakkale Belediyesine ait Barış Plajı, Megabeach plajı, Güzelyalı ve Dardanos Halk Plajında da her yıl olduğu gibi bu yıl da Mavi Bayrak dalgalanacak.  Denizlerin temiz olduğunu gösteren Mavi Bayrağın teslim töreni ise  Güzelyalı Hlk Plajında gerçekleştirildi. Düzenlenen Bayrak teslim törenine Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV)  Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş, Belediye Meclis Üyeleri, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Çanakkale’de 13 Plaj Mavi Bayrak Aldı

Programda bir konuşma yapan ve  Mavi Bayrak Hakkında bilgiler veren Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV)  Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş “Çanakkale Belediyesinin Mavi Bayrak geçmişi 2015 yılında  Çanakkale Belediyesi Yeni Kordon Barış Halk Plajı ile başladı.  Daga sonrasında Çanakkale Belediyesi Güzelyalı Halk Plajı,  Dardanos Plajı, Megabecah  ile devam etti.  2024 yılı itibari ile Çanakkale il sınırları içerisinde  8’i halk plajı 5’i tesis plajı olmak üzere  toplam 13 plaj mavi bayrak ödülünü almaya hak kazanmıştır.  Türkiye genelinde ise 2024 yılı itibari ile 567 plaj, 27 marina,  9 bireysel yat ve 19 turizm  teknesi ödüle layık görülmüştür.  Mavi bayrak konusunda ülkemizi dünya genelinde de  yüksek bir temsiliyet değeri bulunmaktadır.  Türkiye bu sene mavi bayrak konusunda dünya genelinde  dünya üçüncüsüdür.  Birinciliği İspanya 639 plajla,  ikinciliği Yunanistan 625 plajla ve üçüncülüğü ise 567 plajla  Türkiye takip etmektedir” dedi.

 33 Kriteri Geçen Plajlara Veriliyor

Doğan Karataş  “Mavi Bayrak çevre ödülünün birincil amacı  ödüllendirme yolu ile hem çevrenin korunmasını  hem de sürdürülebilirliğin sağlanması  birincil amaçtır.  Bu konuda Mavi Bayrak ödülünün sürdürülebilir olması  ve her sene ödülün yenileniyor olması çok önemli.  Çevrenin korunması kategorisinde önemli bir vazife gören mavi bayrak,  aynı zamanda ülke turizminin tanıtımına ve turizm ekonomimize  de destek olmaktadır.  Mavi Bayrak özünde analiz sonuçları,  Sağlık Bakanlığına bağlı Halk sağlığı laboratuvarları ile tescillenmiş, sadece deniz yüzme suyunun değil, bununla beraber iyi bir çevre eğitimi,  bilgilendirme etkinlikleri plajlarda çevre yönetimi, sıhhi olanakların temiz bir şekilde vatandaşlara sunulması, cankurtaran ve ilkyardım hizmetleri ile  bir bütündü Mavi Bayrak.    Mavi Bayrak 33 kriterlerin sağlanması ile alınıyor.  Dolayısı ile Mavi Bayrağı almak kolay değil.  Bu kriterler 4 ana başlık altında toplanıyor. Bunlar, çevre eğitim ve bilgilendirme,  yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi ve  cankurtaran-ilkyardım hizmetleridir. Ayrıca Güzelyalı Halk Plajımızda çok güzel engelli olanakları da var. Bu da plajlarımıza artı katıyor” dedi.

 
Sayıyı Yükseltmek İçin Çabalamamız Lazım 

Belediye Başkanı Muharrem Erkek de programda yaptığı açıklamada “Çevre Eğitim Vakfımıza teşekkür ediyorum. Onlar uluslararası çevre eğitim vakfına bağlı çok önemli bir kuruluş. Hem Çanakkale için hem ülkemiz için çok önemli çalışmalara imza atıyorlar.  Bizim Çanakkale'deki dört plajımız ve bu plajların merkezde, yerleşim yerlerinin içinde olması da ayrıca bir önem arz ediyor. Mavi Bayraklı olması çok önemli. Çanakkale il genelinde 13  mavi bayrağımız var. Önümüzdeki dönemde bu sayıyı yükseltmek hepimiz için önemli olacak. Çevre bilincini, çevre duyarlılığını, bu sorumluluğu arttırmak hepimizin görevi. Yalnızca denizimizin tek başına suyunun temiz olması değil. Sahillerimiz, kıyılarımız, sularımız, ağaçlarımız, ormanlarımız aslında hepimiz Bu ekosistemin bir parçasıyız. Ve ekosistem hakkı artık dünyada gelecek nesillerin bir hakkı olarak görülüyor. Daha doğmamış nesillerin. Çünkü onların sağlıklı bir dünyada, sağlıklı bir çevrede doğup büyüme hakları var. Biz bu hakka saygı duymamız lazım. Ekosistem hakkını korumamız gerekiyor” dedi.

Çanakkale’yi Gözümüzün  Gibi Korumalıyız

Çanakkale çok müstesna bir coğrafya. Biliyorsunuz biz kıyı uzunluğu ikinci büyük iniş Türkiye'dir Birinci Muğla ikinci Çanakkale Kazdağlarıyla dünyada ender yaşam alanlarından biridir Kazdağları. Tarım arazileriyle, ormanıyla, her şeyiyle müstesna bir coğrafya. Bu coğrafyayı gözümüzün bebeği gibi korumamız, tertemiz yapmamız lazım. Çanakkale'de de mavi bayraklı plajlarımızda ve tüm sahillerimizde, sahil temizliğine çok önem vermemiz lazım. Ben tüm Gençlerden, çocuklardan, hemşehrilerimden, herkesten bu konuda büyük bir duyarlılık bekliyorum. Biz sahillerimizi temiz tutalım, sahillerimize çöp atmayalım, sigara izmariti atmayalım, bir şey içip yediğimiz zaman onun çöpünü yanımızda götürelim ve uygun yerlere bırakalım” dedi.

Marmara ve Çevresi İçin Arıtmalar Kurulmalı

Marmara Denizi Çevresinde yaşananlara ilişkin de bir açıklama yaoan Belediye Başkanı Muharrem Erkek “Bugün kent merkezinde dört plajımızda mavi bayrak dalgalanılıyorsa Çanakkale Belediyesi'nin çevre yatırımlarının bunda çok büyük bir kat var. Bizim hem burada, Güzelyalı'da, hem merkezde ileri biyolojik iki tane atık su arıtma tesisimiz çalışıyor. İleri biyolojik, atık sarkma tesisi. Bu atık suyumuzu arıtırken yine atık olarak çıkan çamuru dahi güneşte kurutarak işlem yapıyoruz.  geçenlerde  İstanbul'da önemli bir toplantıya katıldık. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Sayın Özhaseki başkanlık yaptı  o toplantıda da birçok önemli konu konuşuldu. Marmara de, Marmara'daki müsilaj sorunu da başta olmak üzere,  Marmara Denizi'nin çevresinde bugün yaklaşık 30 milyona yakın insan yaşıyor. ülke nüfusumuzun üçte biri neredeyse. Atıklarımız maalesef her yerde her ortamda arıtılarak denizlere bırakılmayor. Onun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde mutlaka ve mutlaka Marmara Denizi'nin çevresindeki tüm çevre yatırımları hızla tamamlanmalı. Özellikle ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri. Çünkü birçok yerde eksik var. Biz Çanakkale'de bu konuda çok önemli bir noktaya geldik. Çünkü iki atık tesisimizde ileri biyolojik atık su arıtma tesisi. Onun dışında depone alanımızdaki,   çöpten çıkan sızıntı suyunu dahi arıtarak doğaya bırakan bir belediyeyiz. Ben bugüne kadar bu çevre yatırımlarında, bu çevre mücadelesinde emek veren belediye personelimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

Mavi Bayrak Göndere Çekildi

Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Belediyesi Yüzme Sporcuları tarafından denizden taşınan Mavi Bayrak yine sporcu ve ana okul öğrencilerinin katılımı ile Güzelyalı Halk Plajının gönderine çekildi. Çte yandan geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Merkezdeki Megabeach ve Barış Kordonu ile Dardanos plajlarında da mavi bayrak dalgalanacak.

Tuba Demirtaş

Foto:BHA