Çanakkale, tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle bilinen bir şehir olmasının yanı sıra,  yıllardır gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ile Serenıty ortaklığında bu yıl . 22.’si düzenlenen Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali dünyanın renklerini Çanakkale’de birleştirdi.

Yıldır Dünya’nın renklerini Çanakkale’de  buluşturan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ile Serenıty ortaklığında  bu yıl da 22. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivalini gerçekleştirdi. Farklı kültürler, gelenekler, göreneklerin müzikle harmanlandığı, geçmişi günümüze taşıyan ve gelecek nesillere aktaran bir kültür hareketliliği olan Halk Dansları, Çanakkale’de sergilendi. 2-3 Temmuz tarihleri arasında  Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından düzenlenen 22. Uluslararası Halk Dansları ve Müzik Festivali  hafta başında  gerçekleştirilen gösterilerle  start verdi.

 Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ile Serenıty ortaklığında gerçekleştirilen festival kortej yürüyüşü ile başladı. Çanakkale Belediyesi önünden başlayarak Çağlar Kaynak Basketbol sahasına kadar devam eden yürüyüşe Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Belediye Meclis üyeleri, Başkan Yardımcıları ve dansçılar katıldı.  Türkiye’nin yanı sıra Bosna Hersek, Sırbistan, Endonezya, Moldova, Ukrayna, Bulgaristan’dan toplam 10 ekip ve 20’ye yakın dans grubundan  yüzlerce dansçı kortej yürüyüşünde yer aldı.  Demircioğlu Caddesi, İskele Meydanından geçerek Çağlar Kaynak  Basketbol Sahasındaki sahneye kadar olan yürüyüşte vatandaşlar farklı ülkelerin kültürlerini gözlemleme imkanı bulurken, kortej yürüyüşünü kayda almayı da ihmal etmediler.

 Kültüre Sınır Çizilmez

Yürüyüşün ardından Sahnenin kurulduğu alana gelen dansçıların yürüyüşünün ardından program başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan 22. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivalinin açılış konuşmasını yapan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan “Bir ülkenin siyasi sınırlarını belirleyebilirsiniz. Ama kültürel sınırlarını belirleyemezsiniz. Mesel Dünyanın tanımamakta ısrar ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde  ekiplerimiz şu anda festivaldeler.  Tanımadıkları ülkede ekiplerimiz farklı ülkelerden gelen gruplarla  gösteriler yapıyorlar. Demek ki siyasi anlamda bir ülkeyi tanımasanız da kültürel anlamda tanımakta hiçbir sebep yok.  Kültür, her kapıyı açabilen en değerli anahtarlardan bir tanesi.  Bu nedenle binlerce kilometre uzaklardan Endonezya, Moldova, Bulgaristan, Bosna Hersek, Slovakya ve Sırbistan’dan buraya gelen  gruplar kültürlerini bize tanıtıyorlar” dedi.

 Dansçıların Performansı Büyük Beğeni Topladı

Konuşmaların ardından Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ile Serenıty ortaklığında gerçekleştirilen 22. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali  başladı. Türkiye’nin yanı sıra Bosna Hersek, Sırbistan, Endonezya, Moldova, Slovakya, Ukrayna, Bulgaristan’dan toplam 10 ekip ve 20’ye yakın dans grubundan  yüzlerce dansçı kendi kültürlerini yansıtan  danslarını sahnelediler. Bu yıl 22.’si düzenlenen  Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali   yeniden dünya renklerini Çanakkale’de birleştirdi.

Grupların halk danslarının tamamlanmasının ardından, farklı ülkelerden Çanakkale’ye gelerek dansları ile hem ülkelerini hem de kültürlerini tanıtan  topluluk liderlerine dansçılar adına teşekkür plaketi takdim edildi.

Tuba Demirtaş

Foto:BHA