Ayvacık ilçesine bağlı Cemaller ve Keçikaya köylerinde OR Enerji İnşaat A.Ş tarafından RES tribününe verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı daha önce iptal edilmişti. Firma bir an önce bölgeye rüzgar güllerini dikmek için hızla harekete geçti ve ÇED sürecini başlattı. Cemaller Köyü kahvehanesinde düzenlenen ÇED toplantısını köyler adeta bastı. Her geçen gün rüzgar gülleri sayısını artıran şirketin ÇED toplantısının yapıldığı yere vatandaşlar akın etti. Bölgede RES projelerini istemediğini belirten vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.

VATANDAŞLARIN ARAZİLERİNE RÜZGAR TRİBÜNLERİ KURULDU İDDİASI

Bazı köy meralarının ve vatandaşlara ait olan tarım arazilere kurulmak istenen rüzgar tribünleri için köylüler ve çevreciler büyük tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı halkın bilgilendirme toplantısı yapılmasına halk tepki göstererek izin vermedi. Köylüler kesinlikle bölgede yeni bir RES istemediklerini ifade ederek, tepkilerini dile getirdi. Or Enerji firması yetkililerine tepkiler gösteren köylüler, arazilerine izinsiz girilmesinden dolayı rahatsız olduklarını da ifade ederek, bu durumun tekrarlanmaması hususunda firma yetkililerini de uyardı. Gergin geçen ortamda köylüler, yapılan hataların bir daha tekrarlanmaması için gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği temsilcileri ve köylüler projeye itirazlarını dile getirdiler. İlk kapasite artışı için ÇED gerekli değildir kararı verildiğini bu toplantıda öğrendiklerini tutanak altına alan köylüler, ilk kapasite artışı için verilmiş olan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir'' kararının iptali için dava açtılar. Davacılar arasında Cemaller Köyü Muhtarlığı, Söğütlü Köyü Muhtarlığı  ve Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği gibi kurumların yanı sıra vatandalar yer aldı.

Açılan davada RES’ler için seçilen yerin hukuka aykırı bir şekilde belirlendiği, daha önce üç adet RES için ''ÇED Gerekli Değildir'' kararının alındığı dile getirildi. Projenin tümünden ancak 2. Kapasite artışı projesi için halkın katılımı toplantısı yapıldığında bilgi sahibi olunduğunun belirtildiği dilekçede, ilave 5 türbinlik 1. Kapasite artışı için de “ÇED gerekli değildir” kararının verildiğinin bu toplantıda öğrenildiği, halka haber dahi verilmediği, kurulan santrallerin korkunç bir gürültü kirliliğine yol açtığı gibi gerekçeler ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde RES’lerin ayrıca tarım arazileri yönünden Toprak Koruma Kurulu kararının ve toprak koruma projelerinin bulunmadığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının dayanağının olmadığı, RES projeleri kapsamında ortaya çıkan sosyal ve ekolojik bozulma için tedbirler alınmadan projenin etkilerinin küçük gösterilmeye çalışıldığı gibi sakıncalara da vurgu yapıldı. Ardından açılan mahkemede ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edilmişti.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA