Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, Marmara Denizi’nin Çanakkale tarafı ve Avşa adası bölgesinde hayalet ağların iyice büyük sorunlara yol açtığını belirterek bu bölgenin ağlardan temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Deniz dibindeki hayalet ağlar, her geçen gün daha büyük sorun oluşturuyor. Temizlenmediği için üzerlerine yenileri ekleniyor ve denizlerdeki canlılar için büyük tehdit oluşturuyor. Bu soruna dikkat çeken isimlerden biri de ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, Marmara Adası'nın dip yapısının balıkçı ağlarının takılıp kopmasına çok müsait olduğunu vurgulayarak, buradaki hayalet ağların periyodik olarak temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ayaz, “Çünkü yaptığımız çalışmada biz kendimiz canlı şahit olduk. 'Lipsos' cinsi balık türü bir gün önce çalıştığımız bölgede yoktu. Bir gün sonra geldiğimizde ise hayalet ağın altına girmiş, ölme pozisyonuna gelmişti. Yine iskorpitler bu ağlara yakalanıyor. Hayalet ağlar görünse dahi balıklar yakalanıyor. Ağda bir şey görüyor, onu yemeğe geliyor orada kalıyor. Nitekim Marmara'da çıkardığımız bir ağın yaşı 10 yıla yakındı. Yani 10 yıllık bir periyotta bu ağa fırsat buldukça avlamaya devam ediyor. Dolayısıyla orada bir tehlike oluşturuyor. Yine bu ağlar habitata çok zarar veriyor. Özellikle resif alanlarını üzerini örterek burayı balıklar açısından kullanılmaz hale getiriyor. Dolayısıyla da balıkçılar bundan zarar görüyor. Çünkü o bölge balık yapmıyor bir daha. Habitat düzleşmesi gerçekleşiyor.

Ama tabii ki bunlar ciddi maliyetler gerektirir. Bütün ekip gönüllü de olsa bu bir maliyet getiriyor. Bu maliyetin karşılanması halinde sivil toplum örgütleri, üniversiteler bu işleri gönüllü olarak yapabilir.” dedi.

Atakan Alkış

Foto: Arşiv