Çanakkale’de son yıllarda tarım arazilerine ve dolayısı ile köylülere en fazla zarar verilen yer Ayvacık ilçesi. Doğası, tarihi ve verimli tarım arazileri ile ön plana çıkan Avyacık, pandemi ile beraber adeta talan ediliyor. Pandemi döneminde büyük şehirlerden kaçan vatandaşlar rotayı Çanakkale’ye çevirdi. Çanakkale’de de en fazla rağbet görülen yerlerin başında da Ayvacık geliyor. Ayvcık’a taşınmak ve tarım arazilerini ranta açmak için gelenler verimli tarım arazilerini ucuza kapatarak Eko Turizm adı altında ranta açtı. Son yıllarda çok sayıda başta zeytinlikler olmak üzere verimli tarlalar bu şekilde imara açılıp villalar kuruldu.

RES’E KARŞI AYAKLANDILAR

Şimdi ise ilçeni köyleri RES tehdidi altında. Ayvacık ilçesine bağlı Cemaller ve Keçikaya köylerinde OR Enerji İnşaat A.Ş tarafından RES tribününe verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı daha önce iptal edilmişti. Firma bir an önce bölgeye rüzgar güllerini dikmek için hızla harekete geçti ve ÇED sürecini başlattı. Cemaller Köyü kahvehanesinde düzenlenen ÇED toplantısını köyler adeta bastı. Her geçen gün rüzgar gülleri sayısını artıran şirketin ÇED toplantısının yapıldığı yere vatandaşlar akın etti. Bölgede RES projelerini istemediğini belirten vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.

 

SORUN ANKARA’YA TAŞINDI

Köylüler her platformda tepkilerini dile getirerek sorunu çözmeye çalışırken, sorun Ankara’ya da taşındı. Ayvacık AK Parti İlçe Başkanı Kemal Solak ve Ayvacık AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Fatih Kocabıyık, Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. Ekip aynı zamanda Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürü Cihan Tatar’ı da ziyaret etti. Ziyarette bu RES sorunun da gündeme geldiği öğrenildi.

 

BU KÖYLERDE RES’E KARŞIYIZ

Konuyu Ankara’ya kadar taşıyanlardan biri olan Ayvacık AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Fatih Kocabıyık, köylülere destek vermeye devam ediyor. İlçenin gündeminden düşmeyen bu RES olayı ile ilgili açıklama yapan Kocabıyık, köylülerin istemediği hiçbir projeye destek vermeyeceklerini ısrarla vurguladı. Köylülerin faydasına olan projeleri destekleyeceklerini, köylülere ve çevresine zarar verecek projelerin karşısında duracaklarını belirten Kocabıyık, bu köylerde hayvancılık, tarım ve turizm ön planda olduğunu hatırlatarak, bu bölgede RES’e izin vermenin akla mantığa aykırı olduğunu söyledi. Kocabıyık son olarak, “Enerjiye karşı değiliz ama bu bölgede karşıyız” dedi.

 

RÜZGAR TRİBÜNLERİ VATANDAŞLARIN ARAZİLERİNE Mİ KURULDU İDDİASI

Köylüler kesinlikle bölgede yeni bir RES istemediklerini ifade ederek, tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. Or Enerji firması yetkililerine tepkiler gösteren köylüler, arazilerine izinsiz girildiğini söyledi. ÇED toplantısında bu sorun nedeniyle gerginlik de çıkmıştı. Gergin geçen ortamda köylüler, yapılan hataların bir daha tekrarlanmaması için gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

 

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği temsilcileri ve köylüler projeye itirazlarını dile getirmişti. İlk kapasite artışı için ÇED gerekli değildir kararı verildiğini bu toplantıda öğrendiklerini tutanak altına alan köylüler, ilk kapasite artışı için verilmiş olan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir'' kararının iptali için dava açtılar. Davacılar arasında Cemaller Köyü Muhtarlığı, Söğütlü Köyü Muhtarlığı ve Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği gibi kurumların yanı sıra vatandalar yer aldı.

Açılan davada RES’ler için seçilen yerin hukuka aykırı bir şekilde belirlendiği, daha önce üç adet RES için ''ÇED Gerekli Değildir'' kararının alındığı dile getirildi. Projenin tümünden ancak 2. Kapasite artışı projesi için halkın katılımı toplantısı yapıldığında bilgi sahibi olunduğunun belirtildiği dilekçede, ilave 5 türbinlik 1. Kapasite artışı için de “ÇED gerekli değildir” kararının verildiğinin bu toplantıda öğrenildiği, halka haber dahi verilmediği, kurulan santrallerin korkunç bir gürültü kirliliğine yol açtığı gibi gerekçeler ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde RES’lerin ayrıca tarım arazileri yönünden Toprak Koruma Kurulu kararının ve toprak koruma projelerinin bulunmadığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının dayanağının olmadığı, RES projeleri kapsamında ortaya çıkan sosyal ve ekolojik bozulma için tedbirler alınmadan projenin etkilerinin küçük gösterilmeye çalışıldığı gibi sakıncalara da vurgu yapıldı. Ardından açılan mahkemede ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edilmişti.

Tuba Demirtaş

Foto: BHA