Son yaşanan 4.7’lik deprem sosyal konutlarda yaşayan vatandaşları bir kez daha tedirgin etti. Her yaşanan depremde hasar almaya devam eden konutlarda kalanlar, bir gün enkaz altında kalmaktan korkuyorlar. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan binalardaki çatlaklar da her sarsıntıda biraz daha büyüyor. Buradaki vatandaşlar da artık kentsel dönüşüm laflarına inanmıyor.

İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan ve her seçim döneminde rant hesabı haline gelmiş olan Sosyal Konutlar 1970’li yıllarda yapıldı. Geçen süre boyunca çökmüş temelleriyle, çatlamış duvarlarıyla, paslanmış demirleriyle ve dökülen boyalarıyla adeta şehrin ortasında saatli bomba etkisi uyandırıyor. Binaların içerisindeki derin çatlaklar ve boşluklar yaşayanların uykusuz kalmasına neden oluyor. Vatandaşlar her gerçekleşen depremde binaların altında kalmaktan korktuklarını dile getiriyorlar. Yetkililer ise 10 yıldan fazla bir süredir her seçim öncesi kentsel dönüşüm projesi yapılacağını söyleyerek vatandaşları oyalıyor.

1980’li yıllardan beri 860 ailenin hayatını sürdürdüğü bu evler hakkında kentsel dönüşüm projesi için ilk adım 2013 yılında atıldı. 2014 tarihinde ise Ulusal Mimari Projesi süreci başlatılarak, 37 adet proje kamuoyu ile paylaşıldı. 2018’de 6306 sayılı “Afet Riski Alanların Dönüştürülmesi” kanun kapsamında, riskli alan ilan edilmesine yönelik dosya hazırlandı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Fakat aradan geçen yılların ardından konutların bulunduğu alanda herhangi bir çalışma başlatılmadı.

4.7’lik Deprem Korkuttu

Çanakkale’yi etkileyen her depremde en fazla korunun yaşandığı yer de bu konutlar. Bu hafta yaşanan depremlerde hasar almaya devam eden konutlar ev sahiplerine endişelendirmeye devam ediyor. Beşik gibi sallanan binalar vatandaşların uykusuz kalmasına neden oluyor. Ev sahipleri, evlerinin içlerinde de çatlakların bulunduğunu ve son depremde de çatlakların git gide büyüdüğünü söyledi. Aynı zamanda balkonlarının temelinin de ikiye bölündüğünü ve kendi çabalarıyla onarmaya çalıştıklarını vurguladı. Yaklaşık 10 yıldır da yetkililerin kendilerini oyaladıklarını dile getirdiler.

Tuba Demirtaş