Ekonomik krizle beraber dar gelirli vatandaşların içme suyunu aldığı sokak çeşmelerinin kaynağı kurudu. 30 km uzaklıktan getirilen suyun kaynağının iyice azalması ile beraber çeşmelerde su akmıyor. Evlerine su götürmek için gelen vatandaşlar, boş bidonlarla geri dönmek zorunda kaldı.

 

Çanakkale’de 30km uzaklıkta olan Ağı Dağı’ndan gelen ve eskiden şehrin 30’dan fazla noktasında bulunan çeşmelerin  bazı çalışmalar sebebiyle sayıları 25’e düşürüldü. Ağı Dağı Kuşça Kestane Memba Suyu Koruma ve Güzelleştirme Derneği tarafından aktarılan su, hazır su içmek istemeyenlere kaliteli ve temiz bir şekilde iletiliyor.

Son yıllarda damacanaların popüler hale gelmesiyle birlikte insanlar evlerinden kolayca ve uygun fiyatlı su sipariş etmeye başladı. Bu yeni trendle birlikte sokak çeşmelerine olan ilgi hızla azalmıştı. Geçtiğimiz 4 yıldır ekonomik kriz sebebiyle damacana fiyatlarının 100TL’yi aşması, asgari ücretli çalışanları ve emeklileri zor durumda bırakıyor. Gün geçtikçe artan damacana fiyatları ve yükselen hava sıcaklıkları birçok dar ve orta gelirli vatandaşı tekrardan sokak çeşmelerine yönlendi. Ancak uzun yıllardır kent sakinlerinin su ihtiyacını karşılayan memba suyu çeşmeleri artan talebe yetişmekte güçlük çekiyor. Zaman zaman çeşmelerin suyunun kesildiği görülüyor.

“Kaynaklar Kurudu”

Hava sıcaklıklarının artması ve yağışın azalması nedeniyle dernek yetkilileri kaynakların kuruduğunu ve sokak çeşmelerinin artık bir gün arayla su verdiğini belirtti. Bu durum kentteki içme suyu ihtiyacını karşılamakta büyük bir zorluk oluşturuyor.

 

Tuba Demirtaş