Çanakkale’de hem gece hem de sabah kahvaltısında çorba kültürü çok gelişmişti. Gece eğlenme yerlerinden çıkanlar çorbacıya giderdi, sabah erken saatlerde de esnaflar çorbacıya uğrar sonra işlerine başladı. Bu yüzden Çanakkale’de 7 gün 24 saat açık olan çorbacıların sayısı arttı. Bu çorbacılar da her zaman müşterisi bol olurdu. Ekonomik krizle beraber en fazla etkilenen esnaflardan biri de çorbacılar oldu. Fiyatlar peş peşe yükselince çorba içmek de lüks oldu. Esnaflar, “2023 yılının başında, Çanakkale’de sakatat dediğimiz Kelle Paça, işkembe, Tuzlama, ayak paça, karışık gibi çorbalar 30 TL ila 40 TL arasında satılıyordu. Bugüne geldiğimizde bu fiyat 130 ila 150 TL’ ye çıktı. Lokanta ve çorbacılarda tavuk suyu ve mercimek çorbaları da 100 TL’den masaya servis ediliyor.
MÜŞTERİLERİN YARISINDAN FAZLASI İÇMİYOR
Hal böyle olunca da birçok çorba müdavimi ayda 2 kere çorbacıya gidip az çorba siparişi vererek çorba keyfini, sürdürmeye çalışırken kimi müdavimler ise “o paralar küçük bir kase çorbaya verilmez” diyerek çok sevdikleri sakatat çorbalarını tüketmemeye yada çok uzun aralıklar ile tüketmeye başladılar. Tabii çorba müdavimlerinin bu kararları lokanta ve çorbacılarda çorba satışlarını durdurdu. Birçok lokanta ve çorbacıda çorba satışları 3’te 2 oranında azaldı. Haliyle buda çorbacıları etkiledi. Ancak çorba müdavimleri de sakatat çorbaları olmak üzere birçok çorba çeşidinde önlenemez bir fiyat artışı olduğunu artık sabah saatlerinde ve akşam saatlerinde artan fiyatlar nedeni ile çorba içemediklerini ifade ederek “eski alışkanlıklarımızı sürdürmek için az çorba söyleyip bugünlerde durumu idare ediyoruz “ dediler.
Çorba satışı yapan Lokanta ve çorbacılar “Çorba çok basit olan bir ürün olmasına rağmen çorba içme noktasında bile insanlar fiyatına bakıp ‘yarım alabilir miyim, bol ekmek alabilir miyim’ gibi birçok şeyle karşılaşıyoruz. Bu istekler son zamanlarda dahada arttı. Bu arada az çorba fiyatlarıda eskiden olduğu gibi tam çorbanın yarı fiyatına satılmıyor. Az çorbaya talep fazlalaştığı için onun fiyatınıda arttırmak zorunda kaldık. Az çorba fiyatları da tam çorba fiyatının 4’ te 3’ü seviyesine çıkardık.” Dedi.
Bünyamin Nami Tonka
Foto: BHA