Kekik suyunun saça faydaları sağlıklı bir saç bakım rutinine sahip olmak isteyenler için doğal bir alternatif sunuyor. Sağlıklı saçlara sahip olmak saçınıza verdiğiniz şeklin daha estetik ve etkileyici gözükmesine yardımcıdır. Bununla birlikte saçların yeterince sağlıklı olmasını engelleyen çeşitli problemler olabileceğini söylemek mümkündür.

 

Bunların başında düzenli olarak saçı kimyasal boyalar ile boyamak ve rengini değiştirmek gelir. Bununla birlikte hava kirliliğinin saç gözeneklerini tıkaması, saç egzaması ve kepek gibi problemler ya da yüksek ısı ile saçlara şekil vermek de sağlıklı saçlara sahip olmayı engelleyebilir.

 

Herhangi bir sebep dolayısıyla saçlarınızın eskisi kadar sağlıklı olmadığını düşünüyorsanız bitkisel yöntemler ile bakım yapabilirsiniz. Saçlarınız için bir bakım yöntemi izlemeden önce yaşadığınız problemin ne olduğunu tespit etmelisiniz. Kekik gibi bitkisel ürünler uzun yıllardır saç sağlığı için tercih edilmiştir. Özellikle dökülme, kepek, saç egzaması, bakımsız ve donuk gözüken saçlara sahipseniz saç bakım rutininize kekik suyunu eklemek faydalı olabilir.

 

Tarihin ilk zamanlarından beri özellikle geleneksel tıp yöntemleri için tercih edilen bir bitki olan kekik, popülerliğini korumaya devam ediyor. Kekik bitkisinden elde edilen kekik suyu, saç başta olmak üzere vücudun farklı bölgeleri için çeşitli faydalar sağlıyor. Kekik suyu hazırlamak oldukça kolay olduğu için pek çok kişi bu hazırlığı evde gerçekleştiriyor. Bununla birlikte hazır ve paketlenmiş olarak satılan, çeşitli markalar tarafından üretilen kekik suları da bulunuyor.

 

Organik bir saç bakım rutini oluşturmak isteyenler tarafından tercih edilen kekik suyu saçlara çok sayıda fayda sağlıyor. Kısa süre içerisinde daha bakımlı saçlara sahip olmanızı destekliyor. Bu doğrultuda kekik suyu kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler olduğunu söylemek gerekiyor. Bu etkenler kekik suyunun saçı faydaları konusunda daha bilinçli olmanızı sağlıyor.

 

Kekik Suyu Ne İşe Yarar?

Mutfaklarda en çok kullanılan, yemeklerin daha lezzetli olmasına yardımcı olan kekik, saç saçlar olmak üzere pek çok bölge için faydalıdır. Kimyasal boyama işlemleri, yüksek ısıyla saçları şekillendirmek, yanlış bakımlar ve hava kirliliği gibi birbirinden farklı sebepler saçların sağlıklarını kaybetmelerine ve bakımsız gözükmelerine yol açabilir. Bakımsız ve sağlıksız gözüken saçlar hem kadın hem de erkekler için rahatsız edici, estetik olmayan bir problemdir.

 

Saç bakımı için kullanabileceğiniz farklı malzemeler bulunur. Bunların arasında gelen kekik, doğal bir malzeme olması sebebiyle tercih edilir.

 

Kekik suyunun saça faydaları şu şekilde özetlenebilir:

 

Saç derisinde meydana gelen zararlı ve olumsuz etkileri ortadan kaldırma konusunda kekik suyu faydalıdır. Hava kirliliği saç derisinde ve saç moleküllerinde tahribata yol açar. Saç derisinin derinlemesine temizlenmesi için kemik suyu fayda sağlayabilir.

Eğer saçlarınızın daha hızlı uzamasını istiyorsanız düzenli olarak kekik suyu kullanabilirsiniz. Kekik suyu içeriği sebebiyle saçların uzama hızını arttırır.

Çeşitli sebepler dolayısıyla saçınızda ağırlık hissediyor bu sebeple şekil vermekte zorlanıyorsanız düzenli olarak kekik suyu kullanabilirsiniz. Saçın yağ dengesini daha düzenli hale getiren kekik suyu, ağırlaşma probleminin giderilmesi adına da faydalıdır.

Kekik suyunun düzenli kullanımı daha hacimli ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Özellikle kepek problemi için en çok tercih edilen malzemelerden bir kekliktir. Saç derisini daha sağlıklı ve ferah hale getirdiği için kepek probleminin giderilmesine katkı sağlayabilir.

Kan dolaşım hızını artıran kekik suyu saç dökülmesi problemin üstesinden gelmeniz konusunda sizlere yardımcı olabilir.

Saç tellerinin kalınlaşmasına ve böylelikle daha gür saçlara sahip olmaya yardımcıdır.

Kekik suyunun saça faydaları nelerdir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise saçların kırılmasını engellemesidir. Özellikle yüksek ısı ile saçınıza şekil veriyorsunuz düzenli olarak kekik suyu uygulamak saçlarında meydana gelen ve bakımsız görüntü olacak Kırılmanın önüne geçebilir.

Kekik Suyu Nasıl Hazırlanır?

 

 

Kekik suyu hazırlamak oldukça kolaydır. Bu durum daha sağlıklı saçlara sahip olmak isteyenler tarafından tercih edilmesini sağlar. Kekik suyu hazırlığı için ihtiyacınız olan taze ya da kuru kekik ve bir miktar sudur. Talep ettiğiniz miktarda suyu tencereye koyup kaynattıktan sonra içerisine kekik yapraklarını veya kuru kekikleri eklemelisiniz.

 

Bu şekilde yaklaşık 5-10 dakika boyunca kaynatmalısınız. Kaynama sürecinin sonunda belirli bir süre boyunca soğumaya bırakmalısınız. Soğuduktan sonra spreyli bir şişeye ilave ederek kullanabilirsiniz. Spreyli bir şişede muhafaza etmek hem kullanımın daha kolay hale gelmesini sağlar hem de daha uzun ömürlü olmasına yardımcıdır.

 

Kekik suyunu kullanmadığınız sürelerde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Soğuk şekilde muhafaza etmek saç derinizi uyaracağı için saçlarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilir. Kekik suyunu buzdolabında 1 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Bir haftalık sürecin sonunda yeniden, taze kekik suyu hazırlamanız önerilir.

 

Kekik suyu ile ilgili merak edilen konulardan bir diğeri ise bu suyun diğer kullanım alanlarıdır. Elinizde kalan ve başka bir su ya da malzeme ile temas etmeyen kekik suyunu yemekler için de kullanabilirsiniz. Normal su yerine kekik suyu kullanabilir, böylelikle yemeklerinizi daha lezzetli ve aromatik hale getirebilirsiniz.

 

Saçlar İçin Kekik Suyu Nasıl Kullanılabilir?

Sağlıklı ve doğal bir saç bakım rutini oluşturmak isteyenler tarafından tercih edilen kekik en sevilen bitkilerden biridir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişen, kurularak baharat haline getirilen kekik, suyu yapılarak saç bakımı için de kullanılabilir. Saçlar için kekik suyu kullanmanın farklı yolları bulunur.

 

Bunların arasında:

 

Kekik ile saçları yıkamak: Belirli bir miktar su içerisine ilave ettiğiniz, demlediğiniz ve daha sonra soğuttuğunuz kekik suyu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Duş esnasında rutininizi izlemeli, son aşamada ise saçınızı yalnızca kekikli su ile durulanmalısınız. Kekikli su sonrasında başka bir su kullanmamalısınız. Bu sayede uygulama yapmak hem saç derinize hem de saçlarınıza fayda sağlar.

Sprey ile saç derisine uygulama yapmak: Hazırladığınız kekik suyunu sprey başlıklı bir şişeye koyduktan sonra 1 hafta kadar muhafaza edebilir ve bu süre zarfı boyunca saç derinize uygulama yapabilirsiniz. Özellikle banyo öncesi 45 dakika ile 1 saat arasında saçınızın diplerine sıktığınız kekik suyunu bekletmelisiniz. Bu esnada saç diplerinize masaj yaparak kekik suyunun daha derine muhafaza etmesini sağlayabilirsiniz. Spreyle uygulamayı saç uçlarınız için de yapabilirsiniz.

Bu gibi uygulamalar sayesinde siz de kekik suyunun saça faydaları nelerdir sorusunun yanıtlarından maksimum fayda elde edebilirsiniz. Doğal bir bakım yöntemi olduğu için ekonomik olarak değerlendirilen kekik suyu, çoğunlukla zararsızdır.

 

Ancak kullanım sonrası saç dibinde kaşıntı ya da saçlarda kurulukla karşılaşırsanız bir uzmana danışmalı ve kekik suyu kullanımını bırakmalısınız.

 

KEKİK SUYU SAÇ RENGİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

Saç için çeşitli açılardan faydalı olan kekik suyu, saçların renginin açılması konusunda da etki gösterebilir. Özellikle saçlarınızda kimyasal boya bulunmuyorsa kekik suyu ile daha açık renk tonunda saçlar elde edebilirsiniz. Kekik suyunun saç rengi açıcı özelliğinden faydalanmak için uygulama yaptıktan sonra güneşte vakit geçirmelisiniz.

 

KEKİK SUYUNUN CİLDE DEĞMESİ TEHLİKELİ MİDİR?

Kekik saç derisi de dahil olmak üzere cilt için faydalıdır ve çoğunlukla herhangi bir zararı bulunmaz.  Kekik suyunun saça faydaları için uygulama yaparken yüzünüze ya da vücudunuza değmesi herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Fakat nadiren de olsa kekik suyu teması sonrasında kaşıntı ya da hassasiyet gelişebilir. Bu durumda kekik suyunun temas ettiği bölgeleri bol ve temiz su ile durulamak gerekir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr