Yaza aylarının güneşinde kurutulan kışlık erişteler açılmaya başlandı. Özellikle kırsalda yaşayan kadınlar, yükselen gıda fiyatlarına çözüm olarak şimdiden kış hazırlıklarına başladı.

Kış sofralarının vazgeçilmezi olan  ve Çanakkale’de çok sevilen  kışlık erişte üretimi başladı. Yaz güneşinde kurutmak amacı ile şimdiden yapılan çalışmalar kapsamında Biga’nın Camialan Köyü’nde geleneksel kış yemeklerinden erişte, her hanede kesilmeye başlandı. Nesilden nesile aktarılan erişte Biga’nın köylerinde birçok kişi tarafından yapılmaya devam ediyor. Evde yapılan bir makarna çeşidi olan geleneksel köy eriştesi ince ince kesildikten sonra güneş altında kurutularak doğal yollarla yapılıyor. Bazı yörelerde erişte kesme olarak da biliniyor. Vitaminler açısından oldukça zengin ve doyurucu bir besin olan erişte, Anadolu’nun zor durumda olduğu zamanlarda da sıkça tüketildi. Şeker hastaları için önerilen ideal bir yiyecek olan erişte, sindirim sistemini de yormuyor.

 

Haber Merkezi