Bisikletliler, şehir içindeki bisiklet yollarında işletmelerin masalarının yol işgal nedeniyle ciddi sorunlar yaşanıyor. Özellikle Yenikordonda bisiklet yollarının daralması ve işgal edilmesi sürücülerin ve yayaların güvenliğini tehlikeye atıyor. Bisikletlilerin ve vatandaşların tüm uyarılarına rağmen işletmeler bisiklet yollarını işgal etmeye devam ediyor.

Çanakkale halkı tarafından bisiklet arabalardan daha çok tercih ediliyor. Özellikle yaz aylarının tadını çıkarmak isteyenlerin ilk seçimi bisiklet oluyor. Şehirdeki akıcı trafikten bunalan vatandaş bisikletle şehir içi ulaşımını kolaylaştırıyor. Gün boyunca bisikletle parkları, bahçeleri ve sahil bölgelerin tadını çıkarmak isteyenler, eski kordonu ve yeni kordonu tercih ediyor. Bu iki güzergah hem doğal güzellikleri hem de şehir manzarasını sunarak bisiklet kullanıcılarına keyifli bir deneyim yaşatıyor.

Şehrin bir ucundan diğer ucuna kadar uzanan bisiklet yolunda yaşanan bazı sorunlar bu keyifli deneyimi gölgeliyor. Yeni kordonda bulunan işletmelerin dışarıdaki masaları ve eşyaları bisiklet yolunu işgal ediyor. İşletme sahiplerinin, bisiklet yoluna kadar uzanan masalarla bu alanı daraltması; bisiklet, scooter, martı ve kaykay kullanıcıları için büyük zorluklar yaratıyor. Bu işgal, hem sürücülerin hareket alanını kısıtlıyor hem de kazaların yaşanma riskini arttırıyor. Gün boyu kalabalık olan alan yürüyüş yapan vatandaşlar, köpeklerini gezdirenler ve çocuklarının parka götüren ailelere ev sahipliği yapıyor. Akşam saatlerinde artan kalabalık, bisiklet kullanıcılarının yürüyüş yoluna geçmek zorunda kalmasına neden oluyor. Bu durum kazaları kaçınılmaz hale getiriyor. Bisiklet sürücüleri ve yürüyüş yapan vatandaşlar kendilerini tehlikede hissediyor. Vatandaşlar çocuklarının ve evcil hayvanlarının güvenliğinden endişe duyarken, bisiklet sürücüleri de kendilerini tehlikede hissediyor.

ESKİ KORDON DA ŞİKAYET VAR

Aynı zamanda eski kordonda da benzer sorunlar yaşanıyor. İşletmelerin masaları bisiklet yolunu işgal ediyor. Bu durum bisiklet sürücülerine ve vatandaşlara sorun yaşatıyor. Eski kordon boyunca bisiklet yolunun daralması ve işgal edilmesi mevcut sorunu daha belirgin hale getiriyor.

Tuba Demirtaş