Çanakkale’de rant kapısı haline gelen ve verimli tarım arazilerini Ekoturizm adı altında ranta dönüştüren dosyalar İl Genel Meclisi’nden geçmeye devam ediyor. Çevreye ve tarıma büyük zarar veren bu dosyalar AK Parti onay verirken, buna CHP’nin bir kısmı da katılıyor. Bir kısım CHP’li il genel meclis üyeleri karşı çıkınca CHP İl Genel Meclis gurubu ikiye bölündü. Dosyalara EVET oyu veren CHP’li il genel meclisi üyeleri toplantıya katıldı, karşı çıkan 8 il genel meclis üyesi de katılmadı. Partideki bu büyük sorun nedeniyle CHP İl Genel Meclis Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan da görevinden istifa etti ve meclis toplantısına da katılmadı.

Büyükşehirlerin kirli havası ve kalabalığından kaçanlar, rotayı doğası, tarihi ve denizi ile meşhur yerlere çevirdi. Bu özelliklerin hepsini taşıyan illerin başında ise Çanakkale geliyor. Doğası tarihi ve verimli tarım arazileri ile Çanakkale hep ön plana çıkan yer oldu. Bu yüzden büyük şehirlerden kaçan vatandaşlar daha çok Çanakkale ve çevresine yöneldi. Gelen talep doğrultusunda birçok tarım arazisi bu isteğe kurban ediliyor.

Projelerini hayata geçirmek isteyen sanatçılar, iş insanları ve maddi durumu iyi olan vatandaşlar, Çanakkale’de alanları önce inceliyor. Beğendiği yerde hemen yer bakıyor. Köylerdeki vatandaşların yıllardır çiftçilik yaptığı tarım arazilerini ucuz fiyata kapatarak üzerine geçiriyor.

AK PARTİ VE CHP’NİN OYLARI İLE GEÇİYOR

Kanunen tarım arazisi ve orman alanları imara açılmıyor. Bu yasak da Eko Turizm projesi devreye sokularak deliniyor. Eko Turizm adı altında alınan tarım arazilerini imara açmak için dosyalar bir biri oluşturup il Genel Meclisi’ne gönderiliyor. İl genel meclisinin bu dosyaları bir bir meclisten geçirmesi nedeniyle, dosya sayısı hızla arttı. Şimdiye kadar İl Genel Meclisi’nden yüzlerce dosya geçti. Ve her bir dosya bir tarım arazisinin imara açılması anlamına geliyor.

Eko Turizm dosyalarının bu kadar çok ve hızlı geçmesinin altında CHP’li ve AK Parti meclis üyelerinin imzası var. Hemen her konuda karşı karşıya gelen ve birinin evet dediği dosyaya diğerinin hayır vermesine rağmen Eko Turizm dosyalarında ise bir araya geliyorlar. Her ay toplanan il genel meclisinin gündeminin büyük çoğunluğu da yine bu Eko Turizm dosyalarından oluşuyor.

SADECE 4 DOSYA ASLINA UYGUN YAPILDI

Eko Turizm dosyasını oluşturan İl Genel Meclisi’nin kapısına dayanıyor. Şimdiye kadar meclise gelen hemen her dosya geçti. Geçen dosyaların tamamına yakını da verimli tarım arazilerinden oluşuyor. Dosyalar peş peşe meclisten geçince ilgi de artmaya başladı. Artık her ay düzenlenen meclis toplantılarının bir günün maddelerinin tamamına yakını Eko Turizm dosyaları oluşturuyor. Şimdiye kadar Çanakkale Genel Meclisi’nden yüzlerce dosya geçti. Yapılan araştırmaya göre bu dosyalar içinde sadece 4 tanesi amacına uygun yapıldı. Geri kalanı ise daha çok villa olarak verimli tarım arazilerinin ortasına dikildi.

CHP İKİYE BÖLÜNDÜ

CHP tabanı daha çok Eko Turizm dosyalarına karşı çıkıyor. Geçen dönem CHP’den Nejat Önder’in AK Parti’ye geçmesi ve il genel meclisi başkanı seçilmesi ile beraber çoğunluk AK Parti’ye geçti ve Eko Turizm dosyaları bir bir geçti. Geçen yerel seçimlerde CHP, il genel meclisindeki çoğunluğu aldı ve il genel meclis başkanlığını da geri aldı. Bu durum yaşanırken, Eko Turizm dosyalarının son bulacağı konuşuluyordu. Bu beklenti tam tersine çıktı ve CHP’li İl Genel Meclis Başkanı Hail Ertuğrul, Eko Turizm dosyalarının geçmesine katkı sağlayan tutum sergiledi. Başkan Ertuğrul’un bu tutumuna bazı CHP’li il genel meclis üyeleri de destek verdi. Bazı CHP’li meclis üyeleri ise karşı çıkıyor.

Alınan bilgiye göre; geçen Cuma günü meclis toplantısına 42 Eko Turizm dosyası geldi. Bu toplantı öncesi CHP grubu buna evet oyu vermek kararı aldı. Bu kara karşı çıkan ve grup kararına da uymamazlık yapmamak için 8 meclis üyesi toplantıya katılmadı. 42 dosyanın 41’i CHP ve AK Partili meclis üyelerinin oy vermesi ile geçti sadece 1 tanesine CHP hayır oyu verince geçmedi.  Başından beri Eko Turizm dosyalarına karşı çıkan CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, grup başkanvekilliği görevinden istifa etti.

İYİ PARTİ DİK DURMAYA DEVAM EDİYOR

İl genel meclisinde Eko Turizm dosyaları bir bir geçerken, Çanakkale’ye en fazla zarar veren bu dosyalara başından beri hep HAYIR oyu kullanan tek parti İYİ Partili üyeler oldu. İYİ Partili 2 il genel meclis üyesi, başından beri bu dosyalara hayır oyu veriyor ve karşı çıkıyor. Geçen il genel meclisi toplantısında da yine 2 üye hayır oyu vererek dik duruşlarını devam ettirdi.

 

Arzu Baladur

Foto: BHA