Çanakkale’de yıllardır devam eden köpek sorunu, yasa çıkmasına rağmen bir adım atılmadı. İl genelinde köpek sorunu devam ederken, yetkililerin adım atmamasını sorguluyor. TBMM’de çıkan yasa yazıda kaldı, belediyelerin yapacakları ise sözde. Cadde ve sokaklar köpeklerle dolu ve vatandaşlar bu sorundan bıktı.

 

Türkiye genelinde yaşanan köpek teröründen çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti, yaralanan vatandaşların sayısı da oldukça çok. Çeteleşen köpekler nedeniyle okula gidemeyen ve işine gidemeyen vatandaşların şikayeti üzerine bu büyük sorun Ankara’da adım atıldı. Büyük tartışmaların ardından sokak hayvanları ile ilgili yasa meclisten geçerek yasalaştı. Bu konuda bazı belediyeler adım atarken bazı belediyeler ise sessizliğini koruyor.

Köpek sorunun en çok olduğu yerlerden biri de Çanakkale. Çanakkale, daha çok turist alan bir yer. Şehir merkezlerinde, köylerde ve turistik yerlerde vatandaşlar köpek sorunu nedeniyle rahat hareket edemiyor. Kent genelinde bu sorun defalarca dile getirildi. Ama ne belediyeler ne de özel idare ne de yetkililer bir adım atmadı. Daha sonra mecliste bu konu ile ilgili yasa çıkartıldı.

Yasa, bu sorunun çözümünü belediyelere verdi. Belediyeler ise bu konuda bir adım atmış değil. Halen cadde ve sokaklar köpeklerle dolu. Çeteleşen hayvanlar vatandaşları rahatsız etmeye ve korkutmaya devam ediyor. Özellikle yaz ayları ve sıcak hava ile beraber vatandaşlar daha çok vakitlerini dışarda geçiriyor. Akşamları parklara, sahillere giden vatandaşlar köpek sürüsü sorunu ile karşılaşıyor.

 KİLİTBAHİR DE KÖPEKLERDEN ŞİKAYETÇİ

Sokak köpekleri Kilitbahir’de de sorun yaratıyor. Her gün yüzlerce turiste ev sahipliği yapan bölgede köpekler insanları korkutuyor.

Ülkemizde gündemden düşmeyen sokak köpekleri Çanakkale’de de sorun olmaya devam ediyor. Temmuz ve Ağustos ayında turistlerin en uğrak noktalarından biri olan Kilitbahir Köyü de bu durumdan şikayetçi. Kilitbahir köyü, hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusuyla bilinen bir bölge. Sokak köpekleri turistleri ve yerel esnafı olumsuz etkiliyor.

Köyün dar sokaklarında, her köşe başında karşılaşılan köpekler ziyaretçilerin gezilerini zorlaştırıyor. Turistler köpeklerin varlığından rahatsızlık duyarken, esnafta bu durumdan etkileniyor. Köydeki bazı yerel halk ise bu durumu görmezden geliyor. Köydeki turizm potansiyelinin düşmemesi ve yerel halkın huzurunun sağlanabilmesi için sorunun çözülmesi bekleniyor.

 

Tuba Demirtaş