Çanakkale’nin verimli tarım arazilerini ranta çeviren Ekoturizm dosyaları, partileri karıştırmaya ve gündemi meşgul etmeye devam ederken il genel meclis üyelerinin para karşılığı dosyaları takip ettiği konuşuluyor. Bazı meclis üyelerinin bazı emlakçılarla işbirliği yaparak dosyaları meclisten geçirdiği hızla yayılıyor. Meclis üyeleri işi gücü bırakmış mesaisinin büyük bölümünü bu dosyalarla uğraşması ayrıca tepki topluyor.

 

Çanakkale, yaşanabilecek en güzel illerden biri. Denizleri, dağları, temiz havası ve doğası ile Çanakkale çok güzel bir şehir. Fazla fabrikanın olmadığı Çanakkale’nin en büyük geçim kaynağı ise tarım, hayvancılık, turizm ve öğrenciler. Adeta sebze meyve deposu olan Çanakkale’nin başına gelmiş en büyük belalardan biri Ekoturizm oldu. Son yıllarda büyükşehirlerden kaçan sanatçılar, iş insanları, zenginler ve vatandaşlar Çanakkale’ye yerleşmeye çalışıyor. Çanakkale şehir merkezinden daha çok başta Ayvacık, Bayramiç gibi doğası çok güzel olan yerlerin tarım arazilerinin olduğu alan yerleşmeye çalışıyor.

VERİMLİ TARLALAR EKOTURİZM ADI ALTINDA RANTA AÇILIYOR

Normal şartlar altında tarım arazilerinin imara açılması yasak. Fakat son yıllarda uydurulan Ekoturizm dosyaları ile tarlalar villalara dönüşüyor. Dışarıdan gelenler doğasını ve manzarasını beğendiği tarlaları alarak imara açmak istiyor. Bunun yolu da Ekoturizm dosyalarından geçiyor. Oluşturulan dosyalar İl Genel Meclisi’ne geliyor. İlk başta il genel meclisi bir bir bu dosyaları geçirdi. Bu yolu öğrenenler de aynı yöntemi denedi ve amacına ulaştı. Bu şekilde şimdiye kadar yüzlerce dosya meclisten geçti.

MECLİS ÜYELERİ VE EMLAKÇILAR İŞBİRLİĞİ YAPIYOR İDDİASI

Bir tarla eğer Ekoturizm vasfını almışsa bunun fiyatı kat kat artıyor. Bu yüzden bu alanda büyük rant dönüyor. Dosyanın meclisten geçmesi için meclis üyelerinin onay vermesi gerekiyor. İşte burada emlakçılar devreye giriyor. Bu işi takip eden emlakçılar, meclis üyeleri ile irtibata geçiyor. Emlakçılar özellikle AK Parti ve CHP’li meclis üyelerinin bağlı olduğu kişiyle görüşüyor. Bu kişilere rüşvet vererek bu dosyaları meclisten geçirdiği iddia ediliyor. Yan yana olan iki tarlanın dosyalarından birisinin meclisten geçmesi birinin geçmemesinin nedeni de bu gösteriliyor. Hata bu sorun nedeniyle eski vali İlhami Aktaş’ın bazı dosyaları geri gönderdiği de biliniyor. Yan yana olan iki tarladan birinin dosyasının geçmesi diğerinin geçmemesinin nedeni de verilen rüşvete bağlanılıyor.

 

AK PARTİ VE CHP İŞBİRLİĞİ

Ekoturizm dosyaları ile beraber AK Parti ile CHP’nin işbirliğini de gördük. İl genel meclisinde AK Partili meclis üyeleri ile CHP’li meclis üyelerinin bazı dosyalarda onay vermesi dikkat çekiyor. Aynı dosyaya bazı CHP’li üyelerin karşı çıkması da söylentilerin doğruluğunu güçlendiriyor. Şimdiye kadar meclisten bu yöntemle yüzlerce dosya geçti. Bu dosyalardan sadece 4 tanesinin aslına uygun iş yaptığı geri kalanın amaç dışı kullanıldığı belirtiliyor. Partileri bile karıştıran bu rant dosyaları il genel meclis gündeminin büyük bölümünü kapsıyor. Bu sorun nedeniyle meclis üyelerinin gerçek gündemlerini bile düzgün şekilde ele almadığı ve iş yapmadığı da söyleniyor. Büyük rantın dönüştüğü iddia edilen bu ekoturizm dosyalarının Çanakkale gündemini daha çok meşgul edeceğe benziyor.

 

Bünyamin Nami Tonka