Çanakkale’nin verimli tarım arazilerini ranta çeviren Ekoturizm dosyaları ile ilgili iddialar bitmiyor. Partilerin meclis üyelerini birbirine düşüren dosyaların meclisten geçirilmesi için büyük paraların döndüğü iddia ediliyor. Bazı meclis üyelerinin oluşturduğu ekip ile dosya takibi yaptığı belirtiliyor. Dosyanın meclisten geçmesi ile tarlanın değeri 20 kata kadar arttığı piyasada konuşuluyor.

Ekoturizm çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahat. Ekoturizm kültürel mirasın başlıca cazibe merkezleri olduğu yerlere seyahat etmeyi içerir. Turizm pazarında, doğaya dayalı turizm olarak tarif edilen ekoturizm, sürdürülebilir kalkınma aracı olarak görülmekte. Ekoturizm kavramında, yeşil turizm, alternatif turizm, doğa turizm, yabanıl turizm, macera turizmi, kültürel turizm gibi terimler kullanılıyor. Dünyada daha çok doğadaki turizm olarak hayata geçen Ekoturizm, Çanakkale’de verimli tarım arazilerinin ranta dönüştüğü alan olarak görülmeye başlandı.

KİLİT NOTA MECLİS ÜYELERİ

Bu ranta izin verilen kurum ise İl Genel Meclisi görülüyor. Büyükşehirlerden kaçanlar, zenginler, siyasetçiler ve sanatçılar, daha çok doğal ortamda yaşamak istiyor. Buna en uygun yer de Çanakkale. İki denize sınırı olan Çanakkale’de özellikle Ayvacık, Ezine ve Bayramiç bölgelerindeki tarım arazilerine göz dikildi. Tarım arazileri imara açılmadığı için buna yol olarak Ekoturizm görüldü. Araziyi gözüne kestirenler, köylüden ucuz fiyata alarak Ekoturizm dosyası oluşturup İl Genel Meclis’ine geliyor. Burada dosyanın meclisten geçmesi durumunda burası ranta açılıyor. Bu yüzden kilit nokta olarak il genel meclisi oluşturuyor.

BÜYÜK PARALAR DÖNÜYOR İDDİASI

İl genel meclis üyelerinin çoğunluğunun dosyaya EVET demesi durumunda tarım alanı ranta açılmış oluyor. Dosyanın geçtiği alana hemen lüks evler yapılıyor. Bu da arazinin değerini onlarca katına çıkarıyor. Rant bu kadar büyük olunca iddialar da peş peşe geliyor. Bazı il genel meclis üyelerinin kendisine bağladığı meclis üyeleri ile bu dosyaları meclisten geçirdiği konuşuluyor. Bunu da bazı emlakçılar ile işbirliği yaparak yaptığı çok konuşuluyor. O emlakçıların kim olduğu da piyasa çok biliniyormuş.

CHP MECLİS GURUBU EKOTURİZM RANTI İÇİN Mİ KARIŞTI

CHP’nin tabanı Ekoturizm dosyalarına karşı. Buna rağmen yeni seçilen CHP il genel meclisi üyelerinin büyük bölümü ekoturizm dosyalarına EVET oyu veriyor. Bu da meclis grubunda sorunlara neden olduğu biliniyor. İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’ın da bu rahatsızlıktan dolayı grup başkalığından istifa ettiği ve evet oyu verecek olan meclis üyelerinin yanında yer almamak için son meclis toplantısına katılmadığı belirtiliyor. Pehlivan ile beraber bazı CHP’li meclis üyelerinin de toplantıya sırf Ekoturizm dosyaları yüzünden katılmadığı konuşuluyor. CHP’yi karıştıran Ekoturizm dosyaları CHP’li meclis üyelerinin büyük kısmını ile AK Parti üyelerini yakınlaştırdı. Son olarak il genel mecliste gelen 42 Ekoturizm dosyası CHP’li ve AK Partili meclis üyelerinin desteği ile geçti. Bu dosyalar Çanakkale Valisi Ömer Toraman’ın önüne gelecek. Önceki vali 2 sefer bu dosyaları geri göndermişti. Bu valinin ekoturizm dosyalarına bakışı da bu dosyalara vereceği ‘cevap’ ile görülmüş olacak.

Mehmet Güler