Anafartalar spor salonunda 29. Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvası heyecanı yaşandı. Türkiye Satranç Federasyonu, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Çanakkale Belediyesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen turnuva’ ya , 10 farklı ülkeden 40 farklı şehirden toplam 386 satranç sporcusu katıldı. Esenler mahallesinde bulunan Anafartalar Spor Salonu’nda 18 Ağustos Pazar günü başlayan 29. Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvası 24 ağustosa kadar devam edecek. Turnuvanın ilk gününde , hem yerli hem de yabancı sporcularbir üst tura çıkabilmek için  kıyasıya mücadele etti. 4 yıldan buyana yapılamayan Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvası Çanakkale’nin tanıtımı açısından’ da önemli bir rol oynuyor.

Satranç turnuvasının ikinci gününde Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek rakibi ile karşı karşıya geldi. Anıl Taha Kerem ile karşı karşıya gelen Belediye Başkanı Muharrem Erkek karşılaşma öncesinde yaptığı açıklamada stran sporunun önemine değinerek Çanakkale belediyesi olarak satranç sporuna destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Türkiye’de som dönemde önemli satranç ustalarının da yetiştiğine dikkat çeken Erkek “ 29. Uluslararası Troya Satranç Turnuvamızdayız. dün başladı. Turnuvaya 10 farklı ülkeden 386  sporcumuz katılıyor. Türkiye'den tabii ağırlıklı birçok şehirden sporcularımız, veliler, anneler, babalar bir hafta Çanakkale'de olacaklar. Türkiye Satranç Federasyonumuz ve İl Gençlik Spor Müdürlüğümüzle birlikte Çanakkale Belediyesi olarak bu turnuvayı düzenliyoruz. Ben bu uluslararası Troya Satranç turnuvasında tüm sporculara, katılımcılara başarılar diliyorum.  Ben de dün  katıldım, rakibim ile satranç oynadım. Bugün ikinci turda oynayacağım ama devam edemeyeceğim. Programım sebebiyle.  Satranç turnuvası için dışarıdan gelen, yurt dışından gelen ülkemizin farklı şehirden gelen herkese de tüm velilere ve gençlere de, sporculara da barışın kenti Çanakkale'ye hoş geldiniz dedik. Satranç son dönemde ülkemizde çok büyük ustalar da yetişmeye başladı. Daha çok sayıda genç oyuncularımız var. Çok başarılı. Bu turnuvalar çok önemli genç sporcular açısından, ustalar açısından önemli ve  onun için Çanakkale belediyesi olarak  desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Çanakkale Satranç İl Temsilcisi Erkan Sadi Uysal’ da yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Bu etkinliğimiz ile satranç turnuvamızın 29.’ sunu düzenliyoruz. Uluslararası Troya Satranç Turnuvasını son dört yıldır düzenleyemiyorduk. Satranç turnuvamızı Tekrar geri kazandığımız için halkımıza devletimize ve Çanakkale belediyesine ve Çanakkale belediye Başkanımız Muharrem Erkek’e teşekkür ederiz. Şu anda 10 ülkeden 386 sporcuyla başladık. Turnuvamıza Türkiye'nin bu en eski open satranç turnuvasında devam eden eski okul satranç turnuvasında sizleri de buralarda görmekten mutluluk duyarız. İnşallah satranç turnuvamızı daha da gelişerek devam edeceğiz. 29. Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvamıza  Katılım oldukça yoğun.  Bundan sonraki senelerde düzenleyeceğimiz satranç turnuvalarında çıtayı bir üste çıkararak turnuvaya 650 kişinin katılmasını hedefliyoruz.” dedi.

BÜYÜK ÖDÜL VERİLECEK

24 Ağustosa kadar devam edecek olan 29. Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvasında satranç sporcuları, Uluslararası Kuvvet Derecesi (ELO) ve Ulusal Kuvvet Derecesi (UKD) puan durumuna göre A,B,C ve D kategorilerinde  üst turlara çıkmak için hamlelerini yapıyor. 24 Ağustos’ta son karşılaşmaların ardından yapılacak ödül töreninde kendi kategorilerinde dereceye giren ilk 10 satranç sporcuları ile En iyi kasın satranç sporcusu ev iyi yerel satranç sporcusu ve en iyi emektar 50 yaş ve üzeri satranç sporcularına ödüller verilecek.  Turnuvanın toplam para ödülü 400 bin TL. Satranç turnuvasında en yüksel ödülleri a kategorisinde ilk üçe girecek olan satranç sporcuları alacak. A kategorisinin 3.’sü 20 bin TL, 2.’si 30 bin TL ve 1.’si ise 50 Bin TL para ödülü alacak. 

Bünyamin Nami Tonka

Foto:BHA