Rant, rüşvet ve birçok şaibeli söylentilerle anılan Ekoturizm dosyaları Çanakkale’nin gündeminde kalmaya devam ediyor. AK Parti ve CHP il genel meclis üyelerinin katkısı ile geçen dosyaları eski vali İlhami Aktaş tarafından 2 sefer geri gönderilmişti. Geri gönderilen 60 civarındaki dosyanın 42 tanesi meclise geldi ve 41’i AK Parti ve CHP’nin bir kısım il genel meclis üyelerinin oyuyla geçti. Meclisten bu dosyaları yeni Vali Ömer Toraman tarafından onaylanması dikkat çekti. Bu onayla beraber 2,5 milyon metrekarelik alan Ekoturizme kurban edildi.

 

Dünyada Ekoturizm sistemi doğaya zarar vermeden bölgeyi turizme açmayı amaçlarken, bu sistem Çanakkale’de verimli toprakları ranta açma aracı olarak kullanılıyor. Bu rantı görenler, büyük şehirlerden kaçarak daha çok Çanakkale ve çevresine yöneldi. Gelen talep doğrultusunda birçok tarım arazisi bu isteğe kurban ediliyor. Projelerini hayata geçirmek isteyen sanatçılar, iş insanları ve maddi durumu iyi olan vatandaşlar, Çanakkale’de alanları önce inceliyor. Beğendiği yerde hemen yer bakıyor. Köylerdeki vatandaşların yıllardır çiftçilik yaptığı tarım arazilerini ucuz fiyata kapatarak üzerine geçiriyor. Kanunen tarım arazisi ve orman alanları imara açılmıyor. Bu yasak da Ekoturizm projesi devreye sokularak deliniyor. Ekoturizm adı altında alınan tarım arazilerini imara açmak için dosyalar bir biri oluşturup il Genel Meclisi’ne gönderiliyor. İl genel meclisinin bu dosyaları bir bir meclisten geçirmesi nedeniyle, dosya sayısı hızla arttı. Şimdiye kadar İl Genel Meclisi’nden yüzlerce dosya geçti. Ve her bir dosya bir tarım arazisinin imara açılması anlamına geliyor.

EKOTURİZMDE AK PARTİ VE CHP İŞ BİRLİĞİ

Ekoturizm dosyasını oluşturan İl Genel Meclisi’nin kapısına dayanıyor. Şimdiye kadar meclise gelen hemen her dosya geçti. Geçen dosyaların tamamına yakını da verimli tarım arazilerinden oluşuyor. Dosyalar peş peşe meclisten geçince ilgi de artmaya başladı. Artık her ay düzenlenen meclis toplantılarının bir günün maddelerinin tamamına yakını Ekoturizm dosyaları oluşturuyor. Şimdiye kadar Çanakkale Genel Meclisi’nden yüzlerce dosya geçti. Yapılan araştırmaya göre bu dosyalar içinde sadece 4 tanesi amacına uygun yapıldı. Geri kalanı ise daha çok villa olarak verimli tarım arazilerinin ortasına dikildi.

Her alanda bir birlerine muhalefet olan AK Parti ve CHP’nin Ekoturizm rantında birlikte hareket etmesi konuşuluyor. Ekoturizm dosyalarının bu kadar çok ve hızlı geçmesinin altında CHP’li ve AK Parti meclis üyelerinin imzası var. Hemen her konuda karşı karşıya gelen ve birinin evet dediği dosyaya diğerinin hayır vermesine rağmen Eko Turizm dosyalarında ise bir araya geliyorlar. Her ay toplanan il genel meclisinin gündeminin büyük çoğunluğu da yine bu Eko Turizm dosyalarından oluşuyor.

 

YENİ VALİ ONAYLADI

Kısa süre önce meclis toplantısına 42 Eko Turizm dosyası geldi. Bu toplantı öncesi CHP grubu buna evet oyu vermek kararı aldı. Bu kara karşı çıkan ve grup kararına da uymamazlık yapmamak için 8 meclis üyesi toplantıya katılmadı. 42 dosyanın 41’i CHP ve AK Partili meclis üyelerinin oy vermesi ile geçti sadece 1 tanesine CHP hayır oyu verince geçmedi.  Başından beri Ekoturizm dosyalarına karşı çıkan CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, grup başkanvekilliği görevinden istifa etti. İl genel meclisinde Ekoturizm dosyaları bir bir geçerken, Çanakkale’ye en fazla zarar veren bu dosyalara başından beri hep HAYIR oyu kullanan tek parti İYİ Partili üyeler oldu.

Yerel seçimlerden önce 60 civarındaki dosya meclisten geçmişti. Eski vali İlhami Aktaş, bu dosyaları geri gönderdi ve imzalamadı. Yerel seçimden sonra bu dosyalar tekrar meclisten geçi. Bu dosyaları eski Vali Aktaş bir kez daha imzalamayarak geri gönderdi. Geri gönderilen 42 dosyadan 41 tanesi AK Parti ve CHP’lilerin oyları ile tekrar geçti. Bu dosyalar bu sefer yeni Vali Toraman’ı önüne geldi. Çanakkale’ye yeni atanan Vali Toraman’ın bu dosyalarla ilgili bakışı merak ediliyordu. Bu merak giderildi ve Vali Toraman dosyalara onay vererek Çanakkale’nin verimli tarım arazilerini ranta ve dolayısı ile Ekoturizme kurban edildi.  Vali Toraman’ın bu onayı ile mecliste daha çok Ekoturizm dosyalarının geleceği belirtiliyor.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA