Bozcaada’daki fahiş fiyatlar nedeniyle bu yıl sık sık şikayetler geliyor. Bozcaada’dan sonra Gökçeada’dan da şikayetler yağmaya başladı. Bir soğuk kahvenin 120 TL’ye satıldığı Gökçeada’da 6 saat sıra bekleyen vatandaş, gemi ücretinin 1800 TL olmasına da isyan ederek, haksız kazançlara tepki gösterdi.

 

Yıllardır Bodrum, kazıkçı tatil bölgesi olarak anıldı. Her yıl burada esnafların tatilcileri kazıkladığı yönünde çok sayıda şikayet geliyordu. Ulusal basında bile fiyatlar sık sık gündem oluyordu. Son yıllarda fiyatların gittikçe artmasının ardından bu yıl Bodrum adeta boş kaldı. Esnafların kazıkçı olmasına tepki gösteren vatandaşlar bu yıl Bodrum’u tercih etmedi. Bu sefer esnaflar sık sık bir birlerini suçladı ve ektiklerini biçtiklerini söyledi.

Bodrum’dan sonra bu yıl en fazla şikayetin geldiği yerlerden biri de Bozcaada oldu. Bozcaada’daki esnaflar da bu yıl yaptıkları fiyat artışı ile gündeme geldi. 4 kişinin akşam yemeği yediği adada fiyatlar 10 bin TL’nin üzerinden geldi. Bundan şikayetçi olan vatandaşlar fişleri sosyal medya hesabında paylaştı. Buna karşın bazı esnafların vergi vermemek için kredi kartı kabul etmediği fiyatı nakit almak istediği yönünde de şikayetler geldi. Bu şikayetlerden sonra adaya olan ilgi de son günlerde azalmaya başladı.

GÖKÇEADA’NIN BOZCAADA’DAN KALIR YANI YOK

Çanakkale’nin tatil cennetleri Bozcaada ve Gökçeada en fazla turist çeken yerler. Daha önce Bozcaada çok rağbet gördü. Daha sonra Gökçeada’nın Rum köylerine geri dönüş başladı ve bu köyler her geçen gün güzelleştirildi. Rum köylerinin güzelleşmesi ile beraber Gökçeada’ya da son zamanlarda ilgi büyük oldu. Özellikle Zeytinli, Tepeköy ve Kaleköy en fazla ilgi gören yerler. Her geçen gün ilginin arttığı Gökçeada’da da bu yıl esnafın gelen ziyaretçileri kazıkladığı yönünde şikayetler gelmeye başladı. Fahiş fiyat ve gemi geçiş ücreti nedeniyle vatandaşlar şikayetlerini sosyal medya hesabında şöyle dile getirdi; “Severek geldiğimiz adadan maalesef üzülerek dönüyoruz. Gidiş-Dönüş 1800 TL otomobil fiyatı gemiye ve 6 saat sıra beklemek çok yazık. Gemiden indiğimiz ilk iskele üstündeki işetme 1 soğuk kahve 120 TL. şaşırmış kendini dayı. 550 TL alışveriş nakit verdim fiş yok oh ne ala. Onda olmayan az ilerideki işletmeden bir gözleme aldım oturdum. Bu yiyemezsiniz ok. dedim halktım. Bu adada bu tür işletmeler yüzünden Bodrum gibi kimse gitmeyecek vatandaşa bu tür davranmak ve haksız kazançlar yüzünden 6 saat sıra beklemek 1800 TL gemi parası ve eziyeti yordu, üzdü paranla rezil olmak. Konu bu.”

FERİBOT ÜCRETLERİNE İSYAN DEVAM EDİYOR

Öte yandan Çanakkale’nin firması olan GESTAŞ, 4 ay aradan sonra yüzde 40’lık bir zam daha yaptı. Yeni zamla beraber Bozcaada’ya git-gel 1590 TL, Gökçeada’ya git gel 1790 TL oldu. Bunlara Çanakkale Boğazı geçişi de eklendiğinde fiyatlar kat kat artıyor. Bu fiyat artışlarına bir de işletmelerin fiyat artışı eklendiğinde bir Gökçeada’ya ve Bozcaada’ya günübirlik gidip gelmek asgari ücretli ve emekli için imkansızlaşıyor. Ada halkı da şimdi GESTAŞ’a fiyat artışları nedeniyle tepki gösteriyor. GESTAŞ önceki gün yaptığı açıklamada zamma gerekçe olarak maliyet artışını gösterdi. Vatandaşlar da GESTAŞ’A “maaşlar artmadı, gemiler yenilenmedi, yakıt aynı ne artı da maliyet arttı” sorularını sordu.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA