Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Ticaret Borsası, Biga Ziraat Odası, Biga Kaymakamlığı ve Biga Belediyesi işbirliğinde bu yıl 4-6 Ekim tarihlerinde 18’inci Biga Fuarı düzenlenecek. Fuarla ilgili düzenlenen toplantıya Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga Esnaf Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, Biga İlçe Tarım Müdürü Fevzi Atmaca, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Biga Fuar Komitesi Başkanı Erol Şener, Biga Fuar Komitesi üyeleri, Biga TSO Meclis Divanı, Biga TSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldılar.

 

Fuarla ilgili bilgi veren Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, “Biga’mızı ikinci yüzyılın parlayan yıldızı haline getirebilecek çok önemli projeleri hayata geçirme aşamasına geldik. Bu yıl ulusal düzeyde ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu nedenle ulusal basından önemli gazetecileri de fuarımızda ağırlamak istiyoruz. Kaymakamımız bize bu anlamda destek olacak. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Biga’mızın en önemli eksiklerinden biri turizm. Bu noktada önemli değerlerimiz var. Parion Antik Kenti, Nilüfer Gölü, Türk askerinin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş, Priapos, Nilüfer Gölü, tarihe ve doğal güzelliklere tanıklık eden köylerimiz, nohut kahvesi, Biga Pirinci, Bozlar Karpuzu, kapya biberi, peynir helvası gibi coğrafi işaretli ürünlerimiz gibi çok sayıda sayabilirim size. Bir de üstüne ortaya çıkarılmayı bekleyen en önemli açık hava savaş müzelerinden biri olan Büyük İskender’in Granikos Savaşı var mesela. Üzerine gidebilirsek Roma’nın atlı arabalarının adı Biga ve Biga’da üretildiklerine dair henüz teyit edilmemiş bilgiler var elimizde. Biz turizm potansiyelimizi ulusal düzeyde ortaya koyabilmek için bir fırsat yakalamak istiyoruz.

Bu yıl Çanakkale Milletvekilimiz Ayhan Gider ile birlikte Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat beyefendiyle görüştük. Bakanımızın Biga’mıza selamlarını getirdik. Bakanımızı fuarımıza davet ettik. Kendisi bir program çıkmazsa katılmak istiyor. Bizi çok onure etti. Biga’yı tanıyor. Bizi mutlu etti. İçişleri Bakan Yardımcımız Bülent Turan ile Anayasa Mahkemesi Üyemiz ve Çanakkaleli hemşerimiz Muhterem İnce bizlere bakan konusunda destek oluyorlar. Kendilerine de teşekkür ediyorum. TOBB Başkanımız ve çok değerli büyüğüm ve dostum Rifat Hisarcıklıoğlu ile pazartesi görüşeceğiz. Kendisi randevu verdi. Katılma ihtimali çok yüksek. Ekonomi gazetecilerimizin yer aldığı bir söyleşi planlamak istiyoruz. Aynı zamanda Ticaret Bakanımızı ve TOBB Başkanımızı iş insanlarımızla buluşturmak istiyoruz. Trendyol, Amazon ve Etsy’den önemli yöneticileri Biga’mızda söyleşide buluşturup e ticaret konusunda seminerler vermek istiyoruz.

Bu yıl fuarımıza büyük ilgi var. Çok sayıda araç firması katılacak. Birçok firma yer soruyor, yer kiralıyor. Bu yıl belediye başkanımız Alper Şen’in öncülüğünde kapalı pazaryerindeki alanınızı arttırıyoruz. Pazarcı arkadaşlarımız bizlere kolaylık sağlayacaklar. Kendilerine de teşekkür ediyoruz. Fuar alanımızda bazı yer düzenlemeleri yapıyoruz. Stantların görünürlüklerini arttırmak istiyoruz. Mesleki eğitim veren okullarımız, tarım Orman Müdürlüğümüz, fuar paydaşlarımız, kafadarlar grubumuz yine fuarda yerlerini alacaklar. Fuarımız, odamızın önemli misyonların biri olan eğitim amacımıza da böylece hizmet edecek.

Geçtiğimiz yıl fuar komite başkanımız Erol Şener’in öncülük etmesiyle fuar katılımcı firmalarımızdan eleştiri ve önerilerini dinledik. Bunları raporladık. Size bunları göstermek istiyorum. Bu yıl bu sorunlara çözüm getirmeye çalıştık. Bu yıl yine aynı şekilde devam edeceğiz. Fuarımızı her geçen yıl memnuniyet oranını arttıran bir hale getirmek istiyoruz. Bu yıl tanıtımlara daha erken başladık. Bu konudaki eksikliklerimizin farkındayız. Her geçen yıl daha da profesyonelleşeceğiz. Gönen, Bandırma, Ezine, Bayramiç gibi belediyelerle iletişim halindeyiz. Üstgeçitler, bilbordlar ve açıkhava reklam alanları konusunda işbirliği halindeyiz. Yerel medyamızda bir reklam çalışmasına başladık. Bu konudaki planlamalarımız devam ediyor. Bugün bir davet videosu çekeceğiz ve onun da yayılmasını sağlayacağız. -Fuarımız için dergi çalışmamız devam ediyor. Aynı zamanda Biga’mıza yapılacak yatırımlarla ilgili bir tanıtım videosu çekimimiz var. Bu yıl gelen davetlilerin Biga’mızı iyi bilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Çalışmalarımız planlı bir şekilde devam ediyor.

Biga Sığırcılık Güzellik Yarışması bu yıl da devam edecek. Çok önemsiyoruz. Planlamalarını Biga Ticaret Borsamız yapıyor. Biga Ziraat Odamız ve Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz de paydaş olarak destekliyor. Bülent Baş bakanımız birazdan bilgi verecekler. Fuarımızda aslında bir başka isteğimiz de çarşımızın hareketlenmesi, esnafımızın daha fazla iş yapabilmesi. Bunu sağlamak için hem esnaf odamızdan, hem de esnaflarımızdan katılım bekliyoruz. Örneğin akşamları işyerlerimizi erken kapatmayarak, fuara özel indirimler planlayarak bu konuda çarşımızı hareketlendirmemizde bize yardımcı olacaklardır. Bu konuda bir komite kurup göreve başlatmak istiyoruz. Odalarımızdan üyelerine SMS göndermelerini isteyeceğiz. İnşallah çarşı merkezimiz de Biga Fuarımıza gelecek yoğun katılımdan payını alabilir. Önümüzdeki yıllarda bu konuya daha fazla önem vermek istiyoruz” dedi.

 

Daha sonra bir konuşma da Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş yaptı. Baş, “Bildiğiniz gibi 4 Ekimde fuarımızı açacağız. Bu yıl Şadan Başkanımızın da dediği gibi bu yıl fuara katılım fazla, talep de güzel. İnşallah her yıl üzerine katarak fuarımızı düzenlemeye devam edeceğiz. Biga Ticaret Borsası olarak geçtiğimiz yıllarda ve bu yılda yapacağımız Biga Sığırcılık Güzellik yarışması düzenleyeceğiz. Biga’mız bilindiği gibi tarım ve hayvancılık açısından güçlü bir ilçe. Bu yarışmayı da tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi teşvik etmek ve destek sağlamak amacıyla düzenliyoruz. Geçen yıl iki hayvan ırkında yarışma yapmıştık; bu yıl bir ırk daha ekleyerek üç ırkın yarışacağı büyük baş hayvan yarışması yapacağız. 4 Ekim’de fuarımızda birinci seçilen hayvanlarımızı getirerek açık artırma usulü ile satışını gerçekleştireceğiz. Jürimizi belirledik; yarışmayı ilan ettiğimiz andan itibaren başvuruları İlçe Tarım Müdürlüğü almaya başlayacak. Daha sonra müdürlük denetiminde jürimiz başvuran üreticilerimizi ziyaret ederek 9 adet hayvanımızın birincileri belirleyecekler. İnşallah yaptığımız bu çalışmalar üreticimizin faydasına olur. Fuarımızın da ilimize, vatandaşlarımıza ve esnaflarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün de “4 ekimde başlayıp 6 ekimde bitecek olan 18’nci Biga Tarım Fuarında bizde Ticaret Borsasının paydaşıyız. İlçemizin tarım ürünleri ve coğrafi işaretli ürünlerimizi ön plana çıkaracak çalışmalar içerisindeyiz. Geçen sene almış olduğumuz Biga Pirinci Coğrafi tescilini yemek alanında değerlendirmek istiyoruz. Biga Pirinci’ni tanıtmak ve üreticilerimizin refahını arttırmak için yemek yarışması yapmayı düşünüyoruz. Yarışmada pirinç ile yemekler, sarmalar ve tatlılar gibi bir yarışma yapmak istiyoruz. Diğer yandan ilçemize 5 şefimizi getirmek istiyoruz; bunlar genç yetenekler. Biga yemekleri ve Biga Pirinci, Biga Nohut Kahvesi ve Biga Peynir Tatlısı ile ilgili bir yemek ve tatlı sunumu planlıyoruz. Sadullah Usumi Türkiye’nin ilk tarım yazarıdır; Biga’mızın Doğancık köyünden olan Sadullah bey ile ortak bir çalışma içerisindeyiz. Türkiye’nin önde gelen tarım yazarlarını Biga’ya getirip panel düzenlemek istiyoruz. Amacımız; Şadan Başkanımız, Bülent Başkanımız, Belediye Başkanımız ve Kaymakamız ile beraber 18’nci yılında Biga’nın değerlerine değer katmak ve katma değeri yüksek ürünlerle bunu taçlandırmaktır. Coğrafi işaretli ürünlerimizi öne çıkartıp, başka ürünleri araştırmaya devam ediyoruz. Her sene olduğu gibi bu senede alnımızın akıyla, Biga’mızın değerlerini yücelterek Biga’mızı, çıtamızı da yükselterek Türkiye’ye tanıtacağız” dedi.

 

ÖNEMLİ BİR FUAR OLACAK

 

Biga Belediye Başkanı Alper Şen de, “Biga’mızın sahip olduğu potansiyeli doğru aktarabilmesi adına bundan yıllar önce başlatılan bu organizasyonun her geçen yıl bir önceki yıla göre daha gelişmiş bir şekilde düzenlenmesinden bir Bigalı olarak duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Bu işin nereden nereye geldiğini en iyi bilenler bizler, Biga’da yaşanlarız. O yüzden geçmişten bugüne bu organizasyonun gelişimine katkı sunan yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Potansiyelimizi her geçen yıl arttırıyoruz. Bu sene anlatılanlara göre; geçen seneden çok daha verimli ve kaliteli bir fuar bizleri bekliyor olacak. Yerel yönetim olarak hem kentimizi, hem memleketimizi gelen misafirlerimize doğru aktarabilmek adına bize verilen görevlerini yerine getirmek için hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Fuar sonrasında yapacağımız değerlendirme toplantısında da gerçekten keyif aldığımız, Biga’mızı zihinlerde doğru izler bırakarak sonuçlandırdığımız bir fuarın kritiğini yapmak bizlere nasip olur” dedi.

BİGA POTANSİYELİNİN ÜZERİNDE TARIM ÜRÜNLERİNE SAHİP  

İlçede potansiyelin çok üzerinde ciddi bir tarım ürünü olduğunu belirten Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, “Biga’ya yeni gelmiş bir yönetici olarak bir aydır; Biga’nın potansiyelini keşfetmek ve tanımak adına birçok ziyaretlerde bulundum. Bu süreçte olumlu anlamda çok şaşırtıcı şeylerle karşılaştım. Gerçekten de ilçemiz potansiyelinin çok üzerine, ciddi bir tarımsal üretim var. Sanayi’de çok ciddi atılımlar var ve devamının geleceğini görüyoruz. Bununla birlikte doğa harikası, deniz ve sahil güzellikleri var, turizm anlamında ciddi potansiyel var. Kırsal köylere gittiğimizde yeşilliklerimiz, mesire alanlarımız var. Kent merkezi çok dinamik, uyumayan ve sürekli üreten, ürettiğini de paylaşan bir şehir karşıma çıktı. Kendimi Biga’nın kaymakamı olarak çok şanslı addediyorum. Biga Fuarını bizde devlet olarak önemsiyoruz; Şadan Başkanımızın öncülüğünde tüm paydaşlarımız bu konuya gönül vermişler. Bunu geldiğim ilk günden bu yana hissettiriyorlar. Bu tür faaliyetler kentlerin kendilerini dışarıya anlatabilmeleri, içerde de ekonomik katkı sağlaması açısından çok önemli. Fuarlar ciddi anlamda kente bereket sağlıyorlar, bizde bu anlamda üzerimize düşeni yapıyoruz. Ulusal basınımızı da ilçemize davet ettik, önemli geri dönüşler aldık. Burada asıl niyetimiz; Biga’mızın potansiyelini Bigalılarımıza hatırlatmak değil; artık tüm Türkiye sathında Biga’yı tanıtmak, güzelliklerini paylaşmaktır. Devlet olarak bizde elimizden geldiğince bu organizasyona destek vereceğiz. Önceki çalışmaları da inceleme şansım oldu; pandemi zamanında bile çok güzel fuarlar icra edilmiş. Ben bu yıl düzenlenecek olan Fuarın ise bir ustalık eseri olacağına inanıyorum. Dışarıdan gelecek misafirlerimizi ağırlamak için hazırız. Kapasitemiz yüksek, Kaymakamlık olarak üzerimize ne düşüyorsa destek vermeye gönül vermeye hazırız. Fuarı gerçekleştirmek için elini taşın altına koyan yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Fuarımızın Biga’mıza, Çanakkale’mize ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

DEMİRYOLU BİGA’YA GELSİN

Bandırma’ya kadar yatırım planına dahil edilen Demiryolu’nun Biga’ya kadar uzatılması konusunda her fırsatta girişimlerde bulunan Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan; “Genç işsizliği azaltmak için Biga olarak çözüm önerilerimiz var. Ağaköy’deki üniversite kampusumuzun yeniden canlandırılması içinde çalışmalarımız sürüyor. Canal, İçdaş ve Doğtaş’ın katkıları var, umarım güzel bir sonuç elde ederiz. Biga’da son yıllarda e-ticarette ciddi atılımlarımız var. Bu konularda çalışmalarımız devam ediyor; E Ticaret yurtdışı mobilya fuarlarına katılımı artırmak istiyoruz. E ticaret kümelenme çalışmalarımız sürüyor. Biga demiryolu olmak zorunda. Fuar konuşmamızda da bunu bir kez daha gündeme getireceğiz. Biga’ya demiryolunun geldiğini biz görür müyüz bilmiyorum ama çocuklarımızın görmesi için çalışmaya devam ediyoruz.

Biz hayallerle yola çıktık. Başarılı olmanın ilk koşulu hayal kurabilmektir. Biz Biga’mız için tüm bunların hayalini kurduk. Görüyorsunuz artık bizim hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi çok yakın. Artık hayallerimiz somut projeleri haline geldi. Biz Biga’mızı işte bu büyük projelerle ikinci yüzyılın parlayan yıldızı haline getireceğiz. Bizim artık hedefimiz budur. Ülkemiz de Biga’mız da 100’üncü yıllarındalar. Bizi gibi 50 yıllık bir oda olan Biga Ticaret ve Sanayi Odamıza düşen görev de bir vizyon ortaya koymak olmalı diye düşünüyoruz. Bu yüzden ikinci yüzyılımızı önemsiyoruz. Hep birlikte bunu başarabileceğimize inanıyoruz.

Bu yıl Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Törenimizi aralık ayında planlıyoruz. Çok başarılı bir organizasyon yaptık geçen yıl, bu yıl da bunu daha da genişleterek yapmayı planlıyoruz. Ceviz Badem Fuarımızı konuşuyoruz. Sanal Fuar konusunda çalışıyoruz. Benim yönetim kurulu başkanı olarak 11’nci fuarım olacak. İlk fuar gerçekleştirildiğinde biz de içindeydik. İlk Fuarımızı 1994 yılında 7 firmayla birlikte yapmıştık. Kendimizi her geçen yıl fuarcılık anlamında da geliştiriyoruz. Biga’mız üçüncü bir fuarı kaldırabilecek durumda. Bu konuda da çalışıyoruz. Şimdilik 4-6 Ekim tarihlerine odaklandık.

Ben hem paydaşlarımıza; kaymakamlığımıza, belediyemize, borsamıza, ziraat odamıza, ilçe tarım müdürlüğümüze, basın mensuplarımıza, fuar komitemize ve bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum. Bugün bizleri yalnız bırakmayan STP paydaşlarımız esnaf odamıza, şoförler odamıza ve BİSİAD başkanımıza da hem fuarımıza olan destekleri, hem de sivil toplum platformuna verdikleri önem nedeniyle teşekkür ediyorum. Tüm herkesi, tüm Bigalı hemşerilerimi, Çanakkaleli ve komşu il ve ilçelerdeki hemşerilerimi fuarımıza şimdiden davet ediyorum. Fuarımızın Biga’mıza hayırlı olmasını ve bol kazançlar getirmesini diliyorum.” dedi.

 

Mine Yel / Foto: BHA