Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale’de bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Troya Kültür Yolu Festivali, 31 Ağustos’ta başlıyor ve 9 gün sürecek. Festival Çanakkale’de düzenlenecek olmasına karşın yerel basın yerine reklamlar ulusal basında yayınlanıyor.  Çanakkale halkına en iyi ulaşacak olan yerel basın yerine ulusal basına reklam verilmesine tepkiler sürüyor. Tepkilerin bir diğer nedeni ise ekonomik krizin derinleştiği dönemde bakanlığın milyonlarca lira harcayıp günlerce festival düzenleyecek olmasına.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 16 ilde günlerce sürecek festivaller düzenliyor. Festivallerde 40 bin sanatçı, 600 mekan, 6 bin etkinlik düzenliyor. Bu yıl 8 aya yayılacak festival programının 13-21 Nisan'da Adana'daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başladı. Festival, 25 Mayıs-2 Haziran Şanlıurfa, 1-9 Haziran Bursa, 8-16 Haziran Samsun, 22-30 Haziran Trabzon, 29 Haziran-7 Temmuz Van, 3-11 Ağustos Nevşehir, 17-25 Ağustos Erzurum, 31 Ağustos-8 Eylül'de Çanakkale'de yapılacak. Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivalini (Gastroantep) de kapsayan Gaziantep Kültür Yolu Festivali'nin ise 14-22 Eylül'de gerçekleştirilecek.  21 Eylül'de başlayacak Ankara ayağı ile programa dahil olan Konya Mistik Müzik Festivali'nin 29 Eylül'de sona erecek. 12-20 Ekim'de Diyarbakır, 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir, 2-10 Kasım'da ise Antalya'da festival düzenlenecek.

 

ÇANAKKELE FESTİVALİ CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR

Bakanlık tarafından Çanakkale’de Troya Kültür Yolu Festivali düzenleyecek. Festival bu Cuma günü başlıyor. 31 Ağustos 8 Eylül tarihleri arasında yapılacak festivale ünlü sanatçılar ve çok sayıda organizasyon düzenlenecek. Festivalin tanıtımı da başladı. Bakanlık ile Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı tarafından kentte yapılacak festival için kısa süre önce tanıtımlar yapıldı. Daha önceki yıllarda festivale birkaç gün kala Çanakkale’de geniş bir basın toplantısı düzenleniyordu ve yerel basında reklamlar yayınlanıyordu. Bu yıl ise festival Çanakkale’de yapılacak olmasına rağmen tanıtımlar ulusal basına verildi. Bu konuda tepki yağarken ne alan başkanlığı ne de bakanlık her hangi bir açıklama yapmadı.

Konuyla ilgili Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sosyal medya hesabında şu açıklamayı yapmakla yetindi, “Çanakkale Kültür Yolu Festivali Çanakkale’nin tarih kokan atmosferinde herkesin hafızasında unutulmaz anılar bırakmaya geliyor.

Çanakkale Kültür Yolu Festivali’nin zengin içeriği ve sürükleyici atmosferiyle bir araya gelmenin keyfini doyasıya çıkarın.”

 

İSRAF FESTİVALİ

 

Festivalin kapsamını bu yıl daha da genişletildi. 2021'de 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başlayan festivalin, bu yıl daha da artmış oldu. Geçen yıl festivallerde sahne alan sanatçı sayısı 34 bine ulaştı. Bu yılki hedef ise 40 bin sanatçı. Her yıl kat kat festlival etkinlikleri artırılırken bu yıl mekan sayısını 600'ün üzerine çıkarılacak.

 

Festival kapsamında geçen yıl 5 bin etkinlik düzenlendiği belirtilirken, bu yıl etkinlik sayısını 6 bine çıkarılacak.

 

 MİLYONLARCA TL HARCANACAK

 

Bakanlık tarafından 16 ilde düzenlenecek ve 8 ay gibi üzün sürecek olan festivaller, bu dönem için büyük israf olarak görülüyor. Kira paralarının emekli maaşlarını geçtiği dönemde ve tasarruf tedbirlerinin uygulandığı denildiği zamanda 16 ilde ve her ilde yaklaşık 10 gün süren eğlenceler düzenleniyor. Bu eğlenceler, konserler, etkinliklerin tamamı büyük masraf. Bu da devlete büyük bir maliyetinin olacağı ifade ediliyor. Devlet bir yandan kasayı doldurmak için vergiler toplarken, diğer yandan bakanlığın paraları bu şekilde dağıtması tepkiyle karşılanıyor. Festivallere sadece 40 bin sanatçı çağrılacak. Bu sanatçıların her birinin maliyeti ise çok çok fazla. Daha önceki yıllarda önemli bir etkinlik olarak görülen bu kültür yolu festivalinin, bu dönemde israf yolu olarak görülüyor. Tasarruf tedbirlerinin her bakanlığın uyması gerektiği belirtilirken, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tasarrufa uymaması eleştirilere neden oluyor.

 

Tuba Demirtaş

Foto: Bakanlık