Litik lezyon çeşitleri halk arasında tümör veya kanser olarak bilinir.

Kemik bölgesinde oluşan oyuk veya çukurlarda sıkça görülen bu lezyon türü her zaman kanser riski taşımaz.

İyi huylu veya kötü huylu olarak ikiye ayrılan bu lezyonlar her yaş grubunda görülebilir.

Litik lezyonlar aynı zamanda meme kanseri, akciğer ya da tiroit kanseri gibi vakalarda da görülebilen yapıdadır.

Kemik içerisinde görülen zayıf yapıdaki litik lezyonların kemik kırılmasına neden olduğu görülebilir. İlk belirtileri ciddi semptomlardan oluşabilir.

Her hastada değişmekle beraber genelde aşırı ağrı şikayeti belirtiler arasında yer alır.

Çocuk ya da yetişkinlerde görülmesine rağmen ilk belirtiler ve şiddetleri de farklılık gösterebilir.

Herhangi ağrılı bir durum yaşanması halinde hemen uzmana başvurulması erken tanı, teşhis ve tedavi açısından önemlidir.

Kansere bağlı gelişen kemik metastazı durumları her yaş grubunda görülebilir. Belirtileri ağırlaşan hastalar için iki farklı temel tedavi yöntemi mevcuttur.

Bu tedaviler sistematik ve lokal olarak ikiye ayrışır. Sistematik tedavi süreçleri bedenin her noktasını kapsar. Nitekim lokal tedaviler ise tümörün bulunduğu nokta ile ilgilidir.

Litik lezyonlar iyi veya kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Farklı kanser hastalıklarında görülen bu lezyonların kemiğe sıçraması halinde ciddi deformasyonlar meydana gelir.

Bu sürece kemik metastazı adı da verilir. Kemik bölgesinde metastaz yapan litik lezyonlar bazen tedavi ile iyileşebilir.

Ancak hızlı yayılım gösteren kötü huylu bir yapıda olmaları kemiklerde kırılmalara kadar neden olabilir.

Çeşitli tedaviler uygulanarak temizlenmesi hedeflenir. İyi ya da kötü huylu olan tüm litik lezyonlarda erken teşhis ve tanı sonrası uygulanacak tedavilerin de hızlı olması önemlidir.

Bu nedenle ilk belirtileri yaşadığınızda ivedi olarak doktora başvurmanızda yarar vardır.

 

İyi Huylu Litik Lezyonu Belirtileri

İyi huylu litik lezyonların hastalarda meydana getirdiği bazı ortak belirtiler vardır.

Oluşma süreci, bulunduğu alan ve hastanın yaşı gibi faktörlere göre oluşan belirti şiddetleri de farklılık gösterebilir. Sıklıkla rastlanan iyi huylu lezyon belirtileri;

 

Şiddetli ağrı

Kırıkların oluşması

Yürüme dahil hareket etmede güçlük

Kemiklerde şiddetli ağrıların artması

Sırt bölgesinde skolyozun hızlanması

Bu tarz belirtilerden en az biriyle karşılaşmak iyi huylu tümör belirtisi olabilir. Doktora erken başvurmak tedavilerin sonuç vermesi adına önemlidir.

 

Kötü Huylu Litik Lezyonu Belirtileri

Litik lezyon çeşitleri kötü huylu olabilir. Kötü huylu olması halinde kemikler başta olmak üzere bedenin farklı noktalarına hızlı yayılım da gösterebilir.

 

Bu süreçte hastalarda yoğun ve şiddetli kesintisiz ağrılar meydana gelebilir.

İştahta azalma, bel ve sırt bölgesinde yoğun ağrı oluşumu ilk belirtiler olarak dikkat çeker.

Lezyonun büyüklüğü ve bulunduğu alan gibi faktörler de belirtilerin farklılaşmasına neden olabilir. Her hastada değişen belirtilerin doktor tarafından takip edilmesi gerekir.

Bu nedenle de lezyon şüphesi ile belirtileri kendiniz takip ederek ivedi olarak uzman hekime başvurmalısınız.

 

Litik Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Litik lezyon tanısı için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Uzman doktor belirtileri ve şikayetleri dinledikten sonra fiziki muayene adımlarına geçer. Fiziki muayene akabinde ise radyografik muayene prosedürlerine başvurulabilir.

Detaylı olarak lezyonun boyutu, konumu ve durumu hakkında detaylar netleşir. Akabinde ise lezyon için hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir.

Bu noktada lezyonun evresi ve belirtilerin şiddeti baz alınarak farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

 

Litik Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Litik lezyonlar iyi ya da kötü huylu olabilir. İyi huylu olan çeşitlerinde genel olarak ilaç tedavisi ile başlanır.

Yayılım riski ve faktörü uzman hekim tarafından analiz ve takip edilir.

Lezyonun kötü huylu olması ve yayılması halinde ise daha ciddi tedavi prosedürleri uygulanabilir. Bunların başında radyoterapi tedavileri yer alır.

Radyoterapinin yetersiz kaldığı hastalarda ise sırasıyla bifosfonatlar ya da kemoterapi tedavileri de uygulanabilir.

Lezyonun hızlı büyümesi ve yayılması gibi son evre durumlarında ise ameliyat, cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Hastanın durumu, lezyonun türü, şekli ve boyutu gibi faktörlere göre uzman hekimin ideal gördüğü tedavi prosedürleri uygulanır.

Kemik metastazı olarak da bilinen bu lezyonlarda en sık başvurulan tedavi seçeneklerinden biri bifosfonatlardır. İlaç tedavisi olarak bilinen bu süreçte hedeflenen detaylar;

Kemiklerde oluşan ağrı seviyesini azaltmak

Kansere bağlı oluşan kemik hasarlarını yavaşlatmak ve en az seviyeye indirmek

Kandaki yüksek kalsiyum seviyelerini düşürmek

Kemiklerin kırılma olasılığını minimize etmek

İlaç tedavileri ile hedeflenen sonuçlar yukarıdaki gibidir. Tedavilerin sonuçları hasta özelinde farklılık gösterebilir.

Bu noktada doktor gözetimi altında olmak ve kontrole tabii tedavi süreçlerini takip etmek önemlidir.

 

Litik Lezyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Litik lezyon kötü huylu ise ciddi yayılım gösterme eğiliminde olabilir. Hastalarda ciddi semptomlar ortaya çıkarıp kemiklerin kırılması ile bile sonuçlanabilir.

Bu gibi ciddi kanser vakalarında cerrahi prosedürler uygulanır. Ameliyat ile hastadaki lezyonların temizlenmesi hedeflenir.

Temizlenen lezyonların yeniden nüksetmemesi ve yayılmaması hedeflenir.

Ameliyat sürecinden sonra da hastalar doktor kontrolü altında kalır. Uzun süre takibi yapılarak lezyonun nasıl etki gösterdiği incelenir.

Her hastada farklı ameliyat sonrası prosedürler uygulanabilir.

Bu konuda doktorun belirttiği detayları baz almak son derece önemlidir. İyileşme sürecini hızlandırmak adına varsa verilen ilaçları düzenli kullanmak gerekir.

 

Litik Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Litik lezyonlar için uygulanan tedavi prosedürleri birbirinden farklıdır.

 

Hastanın durumu ve lezyonun türü kapsamında uzman hekimler tedavi yöntemlerini seçerek karar verir. Uygulanan tedavilerin sonuçları da yine hastadan hastaya göre farklılık gösterebilir.

İyi huylu olan lezyon türlerinde hastalar ilaç tedavisi ile hızlı iyileşme kaydedebilir. Nitekim kötü huylu lezyonlar için uygulanan radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi süreçlerinde sonuç daha geç alınabilir.

 

Önemli ve zorlayıcı olan son evre tedavilerinde doktorun belirttiği ayrıntıları dikkate almak tedaviden olumlu sonuç alma ihtimalini arttırır.

Cerrahi prosedürlerin uygulandığı hastalarda ise fiziki olarak iyileşme 1 ayı bulabilir. Ameliyat sonrası enfeksiyon ya da farklı semptomlar oluşmamalıdır.

Hastanın bu sürece dikkat etmesi yine iyileşme sürecine katkı sağlar.

 

Litik Lezyonu Tehlikeli midir?

Litik lezyon çeşitleri çok hassas yapıdadır. Bu hassasiyet oranı kemiklerin kırılmasına kadar neden olabilir. Bazı hastalarda ise kanser hücrelerinin aktive olmasına neden olan osteoblast salınımı görülebilir. Bu nedenle de litik lezyonların tanı ve teşhis sürecine erken dahil olması gerekir. Aksi halde ciddi risk faktörleri ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

 

Litik Lezyonu Kanser midir?

Litik lezyon çeşitleri birbirinden farklı tümör çeşitlerinin tamamında görülebilir. Genel olarak meme kanseri süreçlerinde sık rastlanır. Mesane, böbrek ve akciğer kanseri türlerinde de yoğun görülen lezyonlardır. Her lezyon direk kanser olasılığı taşımaz. Ancak hastalığın türü ve lezyonun çeşidine göre kansere dönüşme riski mevcuttur.

 

Litik Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Litik lezyonların türü ve bulundukları bölge önemlidir. Tanı ve teşhis sonrası tedavi uygulaması da hastaya göre değişerek doktor tarafından belirlenir. Doktorun gerekli görmesi halinde cerrahi işlem ile temizlenmesi mümkündür. Litik lezyon ameliyatı olarak bilinen bu süreçte oluşan lezyonların temizlenmesi hedeflenir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr