Güvem eriği, halk arasında “çakal eriği” olarak da bilinen, Türkiye’nin ormanlık bölgelerinde yetişen bir meyve. Özellikle Tekirdağ’ın yüksek kesimlerinde ve ormanlık alanlarda, dikenli ağaçlarda doğal olarak yetişiyor. Mor renkli meyveler, erken baharda beyaz çiçekler açar ve olgunlaştıklarında mavi-siyah dumanlı bir görünüm kazanır. Ağustos ve Eylül ayında olgunlaşan erik, Kasım sonuna kadar toplanabilir. Toplanan güvem eriği çeşitli şekillerde tüketilebilir. Taze olarak tüketilebileceği gibi reçel, marmelat, şurup ve şarap yapımında da kullanılır. Ayrıca kurutularak veya dondurularak da saklanır.
Güvem eriği, hem besleyici hem de şifalı özellikleriyle dikkat çeken, doğal ve katkısız sağlık destekleyicisi olarak bilinir. Yüksek miktarda antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden kanser, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı ve parkinson hastalığı gibi birçok sağlık sorunuyla mücadeleye yardımcı oluyor. İçerisinde birçok vitamini barındıran güvem eriği, bağışıklık sistemini güçlendirirken kanın pıhtılaşmasını düzenler. Ayrıca kalp sağlığını destekler ve metabolizmayı hızlandırır. Fakat tedavi amaçlı tüketiminde mutlaka uzmana danışılması öneriliyor. Aksi takdirde aşırı tüketim solunum yetmezliği gibi sorunlara yol açar.
Sedat Uz
Foto: BHA