İdrar yolu iltihabı üriner sistem, mesane ya da böbreklerde oluşan bir rahatsızlıktır.
Kadınlarda sık görülen idrar yolu iltihabı genellikle idrar yaparken yanma hissiyle kendini gösterir.
Ayrıca sünnet olmayan erkeklerde de idrar yolu iltihabı görülebilir. İdrar yolu iltihabı teşhisi idrar kültürüyle konulmakta olup, genelde antibiyotik tedavisi uygulanır.
İdrar yolunu oluşturan yapılarda meydana gelen enfeksiyona 'idrar yolu iltihabı' denir. İltihap genel olarak mesane ya da üretrada oluşur. İltihabın böbreklere yayılması ise daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda en önemli risk grubu kadınlardır. Kadınların üretrası erkeklerin üretrasından kısadır. Bu nedenle kadınlar sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu geçirebilir. Ayrıca sünnet olmamış erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu açısından riskli grupta yer alır. Sünnet olmak genel olarak riski ortadan kaldırır.
İdrar Yolu İltihabı Belirtileri Nelerdir?
İltihap belirtileri genel olarak hızlı ortaya çıkar. Enfeksiyonun yayılımı ve şiddeti arttıkça belirtilerinin ağırlığı da artar. İdrar yolu iltihabı belirtileri şunlardır;
Devamlı idrara çıkma isteği
İdrar yapıldığı esnada oluşan yanma hissi
İdrarda kan görülmesi
İdrarın bulanık olması ve kokulu olması
Alt karın bölgesinde oluşan ağrı ve baskı hissi
Hastalığın ilerlediği durumlarda yüksek ateş ve titreme
İdrar Yolu İltihabı Nedenleri Nelerdir?
İdrar Yolu İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Bazı gruplar idrar yolu iltihabı riski taşır. Örneğin kadınlar ya da sünnet olmamış erkekler bu açıdan risk grubunda yer alır.
Özellikle risk grubunda olan kişiler idrar yolu iltihabı nedenlerini bilmeli ve enfeksiyon oluşmaması için dikkatli olmalıdır. İşte, idrar yolu iltihabı nedenleri;
Üretradan bakterilerin idrar yoluna girmesi
Dehidrasyon (Yetersiz sıvı tüketimi)
Cinsel ilişki
Uzun süre idrarın tutulması
Bağışıklık sisteminin zayıf olması
Hijyene özen gösterilmemesi
Geçmeyen İdrar Yolu İltihabına Ne İyi Gelir?
İdrar yolu iltihabı tedavisi genel olarak uzman doktorun önerisiyle antibiyotik kullanarak yapılır. Ancak bazen antibiyotik tedavisine rağmen idrar yolu geçmeyebilir ya da sıklıkla tekrar edebilir.
Bu durumda öncelikle idrar yolu enfeksiyonuna neden olan faktör tespit edilmeli ve buna uygun önlemler alınmalıdır. Ayrıca birkaç hususa dikkat ederek idrar yolu iltihabına karşı korunmak mümkündür. İşte, idrar yolu iltihabından korunmak amaçlı dikkat edilmesi gereken hususlar;
Başta su olmak üzere bol miktarda sıvı tüketmek
C vitamini bakımından zengin gıdalara beslenme programında yer vermek
İç çamaşırlarını pamuklu tercih etmek
İdrar sonrası temizliğe özen göstermek, hijyen kurallarına riayet etmek
İdrarını tutmamak, düzenli idrara çıkmak
Probiyotik takviyesi almak
Bu hususlar idrar yolu enfeksiyonuna karşı sizi korur ve tedavide yardımcı olur. Ancak idrar yolu iltihabı bir enfeksiyon olduğundan uzman doktora başvurmak önemlidir.
İdrar Yolu İltihabı Nasıl Geçer?
İdrar yolu iltihabı genel olarak antibiyotik tedavisiyle geçer. Tedavi süresi ise hastadan hastaya iltihabın yayılımına ve şiddetine göre farklılık gösterir.
Ayrıca hastanın ilaç tedavisine ek aldığı önlemlerde önem taşır.
İlaç tedavisiyle birlikte bol sıvı tüketmek, tedaviyi destekleyici tedbirler almak tedavi sürecini hızlandırır. İşte, idrar yolu iltihabı tedavi sürecini hızlandırmak için yapılabilecekler;
Doktor tarafından reçete edilen ilaçları reçeteye uygun şekilde kullanmak
Bol miktarda sıvı tüketmek ve su içmek
İdrar sonrası temizliğe özen göstermek
Tedavi süreci tamamlanana kadar cinsel ilişkiden uzak durmak
İdrar Yolu İltihabı Tedavisi Nedir?
İdrar Yolu İltihabı Tedavisi Nedir?
İdrar yolu iltihabı rahatsızlığı, basit enfeksiyon, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve şiddetli enfeksiyon olarak gruplandırılır.
Basit idrar yolu enfeksiyonu tedavisi genel olarak antibiyotiklerle yapılır ve kısa sürede tedavi tamamlanır. Antibiyotiğe ek olarak ağrıları hafifletmek amacıyla ağrı kesici de doktorunuz tarafından reçete edilebilir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunda ise genelde sorununun kökeni inilir. Tedavi için yine antibiyotik tedavisi uygulanır ancak antibiyotik tedavisi daha uzun süreli olur. Eğer cinsel aktivite sonrası idrar yolu enfeksiyonu oluşuyorsa cinsel ilişkiden sonra tek doz antibiyotik reçete edilebilir.Menopoz sonrası dönemde idrar yolu enfeksiyonun tekrarlamasına neden olan faktörler arasındadır. Bu durumda vajinal östrojen tedavisi uygulanır.
Şiddetli idrar yolu enfeksiyonunda ise hastane yatışı yapılarak damardan antibiyotik tedavisi uygulanır.
İdrar yolu iltihabı tedavi edilmezse ne olur?
İdrar yolu enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu böbreklere yayılabilir. Böbreklere yayılması hayati tehlike dahi oluşturabilen sepsise neden olabilir.
İdrar Yolu İltihabından Nasıl Korunabilirim?
İdrar yolu iltihabı için risk grubundan olan kişiler bulunur. Özellikle bu kişilerin idrar yolu iltihabından korunması için çeşitli önlemler alması önemlidir. Vücutta dehidrasyon oluşmaması için bol sıvı tüketmek gerekir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonunun en önemli nedeni üretradan giren bakterilerdir. Bu nedenle cinsel ilişki öncesi ve sonrası idrara çıkmak, genital bölge temizliğine dikkat etmek gerekir.
İdrar Yolu İltihabı Bulaşıcı mıdır?
Hayır. İdrar yolu iltihabı genel olarak kişinin korunabileceği bir hastalıktır ve bulaşıcı değildir. Ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara maruz kalmak dolaylı olarak idrar yolu iltihabına neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında korunmak bu faktörü de ortadan kaldırır.
Hamilelikte İdrar Yolu İltihabı Riskli midir?
Evet. Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu risklidir. Çünkü enfeksiyon bebeğe zarar verebilir. Ayrıca hamilelik döneminde ilaç kullanımı kısıtlıdır. Antibiyotik kullanımı çoğu zaman önerilmez. Bu nedenle de hamilelerin çok daha fazla dikkatli olması gerekir.
İdrar Yolu İltihabı Tekrarlar mı?
Evet. İdrar yolu iltihabı genel olarak tekrarlar. Bu durumun en temel sebebi kişinin risk grubunda olmasıdır. Risk grubunda olan kişiler idrar yolu iltihabına karşı daha korumasızdır. Bunun için sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Tekrarlayan idrar yolu iltihabına karşı korunmak için özellikle bol sıvı tüketimine ve temizliğe özen göstermek gerekir.
İdrar Yolu İltihabı Çocuklarda Görülür mü?
Evet. Çocuklarda idrar yolu iltihabı açısından risk grubunda yer alır. Çünkü tuvalet eğitimini tamamlamamış çocuklar hijyen kurallarına yeterince dikkat edemeyebilir. Ayrıca bez kullanan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu açısından risk grubunda yer alır. Çocuklarda idrar yolu iltihabı belirtileri görüldüğünde mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.
İdrar Yolu İltihabı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İdrar yolu iltihabı tedavisi genel olarak antibiyotik ile yapılır. Ayrıca kişinin hijyen kurallarına dikkat etmek, bol sıvı tüketmek gibi kendi alabileceği önlemlerde bulunur. Bunun yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de tedaviyi desteklemek amacıyla tercih edilebilir. Bu durumda enfeksiyona karşı elma sirkesi, sarımsak, kızılcık suyu gibi doğal ürünler tercih edilebilir. Ancak bitkisel tedavi ilaç tedavisini yerini almamalı ve mutlaka uzman doktor görüşü alınmalıdır.
İdrar Yolu İltihabını Önlemek İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?
İdrar yolu iltihabını önlemenin en temel yolu bol sıvı tüketmek ve hijyen kurallarına dikkat etmektir. ancak yeterli C vitamini tüketmek ve C vitamini takviyesi almak, probiyotik tüketmek, idrar yolu iltihabını önleyebilir. Ayrıca yaban mersini, kızılcık gibi antioksidan özelliği olan gıdalarda idrar yolu sağlığını olumlu etkileyebilir.
Tüm önlemler alınmasına rağmen idrar yolu iltihabı önlenemeyebilir ya da tekrarlayabilir. İdrar yolu iltihabı belirtileri görüldüğünde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapılmalıdır. Uzman doktor en doğru tedaviyi reçete edecektir.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr