anakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Edremit Körfezi'nde hayalet ağların temizliğine başlandı. ÇOMÜ'nün akademik personeli ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı dalgıçlardan oluşan 15 kişilik hayalet ağ avcıları ekibi, balık av sezonunun başlamasıyla birlikte denizdeki terk edilmiş ağları temizlemek üzere harekete geçti.

 

Üniversitemizin ÇOMÜ-1 araştırma gemisiyle yürütülen çalışmalarda, Gömeç ve Burhaniye açıklarında yaklaşık 100 dönümlük bir alan taranarak deniz ekosistemine zarar veren iki ağ çıkarıldı. Özellikle 10-15 yıldır denizin altında olduğu tespit edilen trata ağı, su altı yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır. Ekiplerimiz, bu ağları çıkararak deniz yaşamını koruma adına önemli bir adım attı.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasına göre, 2021 yılında Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu ile başlayan hayalet ağ temizliği projesi, yeni işbirliği protokolü ile 5 yıl daha uzatıldı. Proje çerçevesinde, Ege ve Marmara denizlerinde hayalet ağların bulunması ve çıkarılması çalışmaları yıl boyunca aralıksız devam edecek.

 

ÇOMÜ olarak bizler de mavi vatanımızın korunması ve denizlerimizin gelecek nesillere temiz şekilde aktarılması için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Üniversitemiz, deniz ekosisteminin sürdürülebilirliği adına yeni projeler geliştirme konusunda tam donanımlı ve istekli olduğunu belirtmek ister. Özellikle deniz biyolojisi ve su ürünleri alanında akademik bilgi birikimimizle, Çanakkale’de de hayalet ağ temizliği ve yapay resif oluşturulması gibi çalışmalara katkı sağlamaya hazırız.

 

Balıkçılık sektörünün sürdürülebilirliği ve deniz ekosisteminin korunması için hayalet ağ temizliği yanında, yapay resif projeleriyle balık popülasyonunun artırılması hedeflenmektedir.

Kaynak: ÇOMÜ