ÇTSO 2024 yılı Eylül ayı Ortak Komite ve Olağan Meclis Toplantısı, ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun yer almadığı toplantının açılış konuşmasını,  ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman yaptı. Enflasyonun zirvede olmaya devam ettiğini belirten Kahraman; “2024-2026 programı çerçevesinde Ülke olarak kredi puanımızın artarak gri listeden çıkmamız olumlu bir gelişme olsa da yeterli değil ve tek haneye inene kadar enflasyonla mücadelemiz daha epey sürecek gibi görünüyor” dedi. Kahraman konuşmasının devamında ÇTSO’nun Ağustos ayında gerçekleştirdiği faaliyetleri hatırlattı. 

“Bugün itibariyle 9770 üyeli bir aileyiz”

Konuşmasının devamında ÇTSO yönetim kurulunda gerçekleşen istifa hakkında konuşan Kahraman; “Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Turgay Bey de kendi isteği ile Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrıldı. Mecliste yine beraberiz. Kendisine Yönetim Kurulumuza, çalışmalarımıza sağladığı katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulumuza yeni katılan Ali Deniz arkadaşımıza da hoş geldin diyorum” dedi. ÇTSO üye sayısı hakkında konuşmasını sürdüren Kahraman; “Değerli arkadaşlar, son Meclis toplantımızdan bu yana aramıza 49 yeni üyemiz katıldı, çeşitli sebeplerden dolayı da 8 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibarıyle 9770 üyeli bir aileyiz. Tüm üyelerimize hayırlı işler, sağlıklı mutlu günler diliyorum.” dedi.

Aydeğer turizm sektörüne değindi

Ortak Komite toplantısında söz alan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; “Kendi sektörüm olan turizm sektörüne değinmek istiyorum. Sektörümüzün maalesef nitelikli personel sıkıntısı var. Diğer bir konu ise dövizin artmasından dolayı otel fiyatlarının artması. Maliyetler konusunda doğru bir bütçe yapmak kolay değil. Bir çok işletme hem satış fiyatlarını belirlemede hem de maliyet bütçesini oluşturmakta oldukça zorluk çekiyor. Bu durumda turizmimizin diğer ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye turizminin pahalı olduğu imajı öne çıkıyor” dedi. 

Kutluay: “Değişiklik yerinde bir karar ama mağduriyet doğurdu”

İnşaat sektörü hakkında söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay: “İnşaat sektörü ile bir sorunu gündeme getirmek istiyorum. Fiyat artışı ve imar durumundaki değişiklikler. Şuan yapılaşmada Esenler bölgesi ön plandadır. Esenlerde Ahmet Piriştina Caddesi yani 60 metrelik yolda depremden önce Belediyenin aldığı karara göre zemin katlar emsal dışı ve asma katı olarak imar planı çıkarılmıştı. Depremden sonra yönetmelikte değişiklik yapılarak asma katların iptali istenildi ve Çanakkale Belediyesi de asma katları iptal etmek zorunda kaldı. Bu değişiklik yerinde bir karar ama mağduriyet doğurdu. Depremden önce sözleşme yapmış arkadaşlarımız var ve projelerini bu değişiklikten önce oluşturmuşlardır. Şimdi arsa sahipleri ile karşı karşıya geldiklerini ifade etti.

Çöllü: “Yeteri kadar desteklenmediğimizi düşünüyoruz”

Madencilik sektörü hakkında konuşan 1 no’lu Meslek Komitesi Üyesi Beyti Çöllü, “Avrupa bugüne kadar kendi madenlerini bitirdi. Artık gelişmiş Ülkeler, diğer Ülkelerdeki madenlerle ilgilenip bunları değerlendirmeye çalışıyor. Bunlarla ilgili planlar yapıyor. Buradaki ‘bitirdi’ kelimesi çok önemli. Bu bizim yapmaya çalıştığımız, sektöründe bulunduğumuz maden konusunu çok daha önceden gelişme sürecinde ele aldılar, değerlendirdiler ve hakkını vererek yapmaya çalıştılar. İnsan olarak yaşamanın bile belli bir etkileri var, çevresel etkileri var. Bir şeyleri yaptığınız zaman hani kelebek etkisi deriz. en ufak bir şey dahi bir şeyi tetikler, bir şeyi etkiler, bir şeyi değiştirir. Yani burada madencilikle ilgili biz yaklaşık 20 tane kurumdan yazı, onay, görüş alıyoruz. Bunlarla ilgili olumlu yazı alıyoruz. Bunları onayladıktan sonra insan faktörü ile uğraşıyoruz, bunları finanse ediyoruz. Pazarlamasıyla uğraşıyoruz ve bunlarla ilgili yeteri kadar desteklenmediğimizi düşünüyoruz. Bir de bu konularla ilgili resmiyette yer almamasına rağmen uygulanan bazı keyfiyetlerle uğraşıyoruz. Bunlarla ilgili yeniden resmi kurumlarla iletişime geçmeye çalışıyoruz Bu konularda hakikaten bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Okyay: “Her zorluk aynı zamanda bir fırsattır”

Ortak Komite toplantısının ardından Eylül ayı olağan Meclis Toplantısına geçildi. Eylül ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “İş dünyası olarak son birkaç yıldır uluslararası ve yerel kaynaklı pek çok sorunla mücadele etmek zorunda kaldık. Epey zorlu dönemlerden geçtik. Piyasalar dalgalandı, belirsizlikler arttı ve hepimiz yeni koşullara adapte olmak için büyük çaba sarf ettik. Ancak, şunu hepimiz biliyoruz ki her zorluk aynı zamanda bir fırsattır. Şimdi, sonbaharın getirdiği taze enerjiyle işlerimiz yeniden hız kazanırken, önümüzdeki dönemde atacağımız stratejik adımlarla daha güçlü bir noktaya ulaşmak için çalışacağız” dedi. 

Okyay konuşmasının devamında; “Değerli arkadaşlar, evet çok zor zamanlardan geçiyoruz, ama önümüzdeki dönemde, kararlılıkla hedeflerimize odaklanıp, yeni projeler ve iş birlikleriyle sanayimizin, iş dünyamızın rekabet gücünü arttırırsak zorlukları avantaja dönüştürebileceğimizden şüphem yok. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, şimdi Meclis gündemimize geçiyorum.” diye konuştu.


ÇTSO yönetiminde bir istifa daha

Meclis açılış konuşmasının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karamantarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Ağustos ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Ağustos ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı. Gündeme gelecek diğer konuların görüşülmesi sırasında söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Temiz iş yoğunluğumdan kaynaklı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Meclis ve Ortak Komite Toplantısı Eylül ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.

Atakan Alkış - Foto:BHA