Çanakkale Katı Atık Birliği (ÇAKAB) dahilinde faaliyet gösteren SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş.’de çalışan işçiler, toplu sözleşme haklarının verilmemesi nedeniyle Çanakkale Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi. Davullar ve pankartlarla meydana çıkan işçiler haklarını istedi.
Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası; SUEZ Çanakkale RR Katı Atık Hizmetleri A.Ş.’de çalışan üyesi işçilerin haklarını talep etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Çanakkale Belediyesi 100. Yıl Meydanında saat 16:30’da yapılan basın açıklamasında, yaklaşık 40’tan fazla ülkede faaliyet gösteren SUEZ firmasının İspanya, Almanya, Mısır ülkelerinde çalışan SUEZ işçilerine toplu iş sözleşme hakkı tanındığını ancak Çanakkale’de çalışan işçilere bu hakkın tanınmadığı ifade edildi.
Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği'nde çöp toplama ve depolama hizmeti sunan SUEZ firmasında çalışan işçilerin sendikalaşma haklarının baskıya uğradığı ve sendika üyesi olan işçilere çeşitli baskılar yapıldığı iddia edildi. Ayrıca grubun eylem ve basın açıklaması yapmasının da engellenmeye çalışıldığı ifade edildi. Pankartlarla alanda yer alan Çanakkale’nin çöplerini toplayan işçiler “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız”, “SUEZ şaşırma sabrımızı” taşırma sloganları attı. Basın açıklaması öncesi bir programa gitmek üzere alandan geçen Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, işçilere selam verdi. Sendika temsilcileriyle konuşan Başkan Erkek; “Hukuken bizim çalışanlarımız olmasa da tüm emekçiler, çalışanlar bizim için değerlidir. SUEZ Çanakkale Katı Atık Birliği’nin işini yapan bir şirket” dedi. İşçiler ve sendika temsilcileri, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek’ten destek talep etti.
Devamında gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Hizmet İş Sendikası Genel Sekreter Vekili Avukat Mehmet Yeşilyurt; Hizmet İş Sendika üyesi işçilerin çoğunluğu sağlamalarına ve sendikanın Çalışma yetki tespiti vermesine rağmen işveren SUEZ firmasının toplu sözleşmeyi engellediğini dile getirdi. Yeşilyurt: “İşveren SUEZ tarafından haksız, hukuksuz itirazlarla toplu sözleşme yapma hakkımız engellendi” dedi. İşçilere yönelik konuşan Yeşilyurt; “Sendikamıza üye olmanızın hemen akabinde baskılar yaşandı. Mobbingler yaşandı. Sendika toplantılarına katılan arkadaşlarımızdan savunmalar istendi. Arkadaşlarımıza mobbing üstüne mobbing yapıldı” dedi.
“Bu şehrin çöpünü toplayan; şerefiyle namusuyla onuruyla çalışan emekçileriz”
SUEZ’in Türkiye ve Fransa’daki ofislerine mektup yazdıklarını söyleyen Av. Yeşilyurt; “Sağduyulu ve müzakere yanlısı tavrımızı devam ettirdik. SUEZ’in buradaki ofisine ve Fransa’daki ofisine bir mektup yazdık. Bu şehrin çöpünü toplayan; şerefiyle namusuyla onuruyla çalışan emekçileriz. Toplu iş sözleşmesi yapma hakkımızı haksız hukuksuz itirazlarla engellediniz. Davayı kasıtlı olarak uzatmak için yetkisiz mahkemede açtınız. Yetkisiz mahkeme ‘yetkisizim’ dedi yetmedi bu kararı da istinaf ettiniz. Biz sizden müzakere ve sağduyu beklerken mobbing üstüne mobbing, hukuksuzluk üstüne hukuksuzluk yaptınız. Bugün de bu insanların şerefiyle, onuruyla alay ederek alkol testi yapmaya çalışıyorsunuz, kameralarla baskı yapmaya çalışıyorsunuz. Bu tavrınızı bırakın” dedi.
“Buradaki işçilerin hepsi müzakereye açık”
SUEZ A.Ş’ye seslenen Av. Yeşilyurt: “Bizler müzakereye açık bir sendikayız. Buradaki işçilerin hepsi sizlerle müzakereye açık, sizlerden bir tavır bekliyorlar. Bu tavrı lütfen gösterin.” dedi. “SUEZ A.Ş kim?” diye soran Yeşilyurt; “40’tan fazla ülkede iş yapan uluslararası, çok uluslu bir şirket. SUEZ A.Ş. 2023 yılında toplamda 1700 tane sözleşme imzaladı” dedi.
“İspanya’ya var, Almanya’ya var; Çanakkale’yi geçilmez kılan bu mübarek toprağın çocuklarına yok”
Şirketin İspanya’da Kanada’da Almanya’da Mısır’da toplu sözleşme imzalamasına rağmen Çanakkale’de neden imzalamadığını soran Av. Yeşilyurt; “Çanakkale’nin bu kadar değeri yok mu? Çanakkale çocuklarının beşeri sermayesini kullanacaksın, alın terini kullanacaksın, emeğini kullanacaksın ama hakkını vermeye gelince Mısır’a var, İspanya’ya var, Almanya’ya var; Çanakkale’yi geçilmez kılan bu mübarek toprağın çocuklarına yok. “
Yeşilyurt, Başkan Erkek’e seslendi
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek'e seslenen Yeşilyurt, "Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek diyor ki; "Çanakkale Belediyesi'nin işçisi olsa ben müdahale edeyim." Peki bu çalışanlar nerenin işçisi? Katı Atık Birliği'nin, birliğin başında kim var? Çanakkale Belediyesi ve Başkanı da kendisi o zaman taşın altına elini koy, hakkı çiğnenen, emeği sömürülen işçilerinin de emeğini
koru" dedi.
Gökçeada Belediye Başkanı’na çağrı
Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay'a da seslenen Av. Yeşilyurt, "Seçim öncesi emekçinin hakkını vereceğim diye vaatler veriyordu. Ancak seçim bitip belediye başkanı seçilince emekçinin aldığı para rahatsız ediyor. Sanki ilçenin bütün sorunları çözüme kavuşmuş gibi, neden işçi fazla para alıyor diyor. Seçim sonrası niye hemen gözünüzü işçinin, emekçinin alıp terine dikiyorsunuz? Neden emekçinin alınterinden kesintiye gidiyorsun? Üyelerimizin toplu iş sözleşmelerinin uygulanmasını bekliyoruz. Sen hizmet etmeye geldim diyorsun emekçinin hakkından keserek hakkını vermeyerek hizmet olmaz" dedi.
Atakan Alkış