1961 Çanakkale doğumlu Kenan Döneri taksilicik kariyerinden emekli olmasının ardından yazarlığa merak sardı. 2005 yılından bu yan yazarlık yapan Kenan Döner; Çoban Oğlu, Mavi Ada, İdada Ağaç Kesintisi, Priapos, Soymak Kolay Üretmekten, Zamanın Ruhunda Hayatın Algısı, Duyulmayan Çığlık, Suyun Şırıltısında Anadolu’nun ardından 9’uncu kitabı Demokrasi Kazanı’nı kitapseverlerle buluşturdu. Çanakkale’de faaliyet gösteren Almina Kitapevi tarafından basılan roman için Belediye İş Merkezi önünde imza günü düzenlendi. Yazar Kenan Döner ile kariyeri ve şahsı hakkında Burası Çanakkale gazetesine konuştu.

 

“Çanakkale mitolojik ve felsefi bir yapıya sahip”

 

Yazmayı 15 yaşından beri sevdiğini belirten Döner; “Okumayı, yazmayı seviyorum. Sevdiğim için de kurgu yapıyorum. Kitaplarım da içerik olarak, kısaca, özet olarak şey yaparsak, Çanakkale bölgesinin mitolojik felsefi, belgesel romanı olarak düşünebilirsiniz. Çanakkale mitolojik ve felsefi bir yapıya sahip. Lamsokos'ta Epikros diye bir filozof var, matematikçi. Asos'ta Aristo okul kurmuş. İki filozofun, dünyaca ünlü iki filozofun okul kurduğu yer işte. Bir de Anaksagoras, Lamsokos'ta vefat etmiştir. Orada okulu vardır. Kendisi Urla'lıdır. Urla'dan Atina, Atina'dan buraya gelmiştir.” dedi.

 

“Bundan sonra da yazmaya devam edeceğim”

 

Kitaplarında Çanakkale’nin mitolojik ve felsefi öğelerini ele aldığını belirten Kenan Döner; “Kitaplarımda mitolojik efsanelerin Çanakkale bölgesinde yaşanmış olan işte Troya'sıyla Adalarıyla, Asos'uyla…  Priapos da Karabiga'nın eski mitolojik hikayesi, efsanevi yapısını anlattığı bir romandır. Karabiga, Avşar adası, Marmara Adası üzerinde bir hikaye kurdum. Amacım Priapas'a dikkat çekmekti. Çanakkale'nin mitolojik felsefi panoramasını çıkarttım ben. Bundan sonra da yazmaya devam edeceğim. Şu son üç kitabım denemedir. Altı tanesi romandır” dedi.

 

“Çok kuvvetli yazar kadromuz var”

 

Almina Kitap ve Yayın Evi kurucusu Lapseki doğumlu, hava kuvvetlerinden emekli asker Mustafa Gür ise gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Kendim de yazarım. Bilge İnsan ve Yüreğinize Dokunacağım diye iki kitabım var. Bilge İnsan kitabımın dördüncü baskıyı yaptı. Çanakkale'de bu boşluğu gördüğüm için Almina Kitap ve Yayın Evi'ni kurdum. 3 sene oldu, çok iyi gidiyoruz. Aşağı yukarı 60 kişiye yakın yeni kitabımız oldu. 40'a yakın yazarımız var. Kitap basımı haricinde, Çanakkale bölgesinde, merkezde ve ilçelerde kitap fuarları, imza günleri, festivaller yapıyoruz. 20'nin üzerinde kitap festivali yaptık. Lapseki ilçesinde. 5 kere, Ezine ilçesinde 3 kere. Milli eğitim ve kaymakamlıklar vasıtasıyla. Burada Çanakkale'de güzel bir boşluğu doldurduk. Hem yerel yazarlarımız bizim içimizde olduğu gibi Türkiye'den de çok kuvvetli yazarlarımız var. Kırmızı Kedi'den kitapları çıkan yazarlarımız bizden kitaplarını çıkardı son dönemde. Yani Çanakkale'de güzel bir boşluğu dolduran bir yayın evi olduk. Üzerimizden işlerini yapmaya çalışıyoruz. Çok kuvvetli yazar kadromuz var” dedi.

 

Tuba Demirtaş