İspanya, İtalya, Yunanistan, Cezayir ve Türkiye’nin katıldığı projeye Bozcaada Belediyesi haricinde Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Demir Enerji işbirliği yaparak katkı sunuyor.

Yaklaşık 35 kişilik proje ekibi iki gün boyunca gerçekleşecek çalıştayda adadaki uygulamaları değerlendirmesinin yanısıra adanın 14 farklı noktasında açılan sondajlarda niteliksel ve niceliksel olarak adanın yer altı sularını inceliyor. Ayrıca Arıtma Tesisi’nin olduğu Poyrazliman’da arıtmadaki suların kullanılarak bitkilendirme çalışmasının da fizibilitesi çıkartılıyor.

Adanın birkaç farklı mevkiinde toprak analizleri, toprağın verimi, ne kadar su tuttuğu, hangi bitkilerle uyumu ve bu bitkilerin su tutumuna uygunluğu analizi yine uzman ekip tarafından çıkarılıyor.

Ayrıca Akvaryum mevkiinde yağmur suyu biriktirmek için yapılan besleme kuyusu ile yağmur sularının denize karışmadan, biriktirilerek toprağa yeniden kazandırılması amaçlanıyor. Yapılacak ölçümlemelerle eğer bu yöntemden verim alınırsa adada farklı noktalarda bu yöntemin denenmesi için ekipçe bir rapor hazırlanacak.

Proje tamamlandığında Bozcaada’nın tam su döngüsü ve yeraltı suları haritası çıkartılmış olacak.

Belediye Meclis üyesi Bilgütay Ergül’ün takip ettiği projenin Çapraz Tatil Köyü’nde gerçekleşen çalıştayda açılış konuşmasını yapan Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, Bozcaada’da, ülkemizde ve dünyada su kıtlığının son yıllarda giderek arttığını, tasarrufun ve yağmur hasadının öneminden bahsetti. Projeyi gerçekleştiren ekibe teşekkürlerini sunan Başkan Göztepe suların verimli kullanımı, toprağın iklimle örtüşen bir biçimde işlenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Mine Yel

Foto: BHA