Muhtarlık kurumu, Osmanlı döneminde 1829 yılında İstanbul'da temelleri atılan bir yerel yönetim yapısıdır. Özellikle küçük yerleşim yerlerinde halkla devlet arasındaki en önemli köprülerden biri olan muhtarlar, bulundukları bölgenin huzurunu, düzenini ve yerel ihtiyaçlarını sağlarlar. Bu bağlamda kırsal bölgelerde devletin en yakın temsilcisi olarak görev yapan muhtarlar, halkın sorunlarına çözümler bulma ve devlete iletme noktasında kilit rol oynarlar. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2015 yılından bu yana 19 Ekim, "Muhtarlar Günü" olarak kutlanmakta ve muhtarların önemine dikkat çekilmektedir.

Bu yıl da Çanakkale'de düzenlenen Muhtarlar Günü törenleri, Çanakkale Valiliği ve Muhtarlar Derneği önderliğinde Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Törene Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Belediye Meclis Üyesi Metin Değirmenci, çeşitli kamu kurumlarının müdürleri, dernek üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Etkinlik, Muhtarlar Derneği Başkanı ve Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu'nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Göçoğlu, muhtarların devletin en uç noktadaki temsilcisi olarak halkın sorunlarına çözüm bulma noktasındaki kritik görevlerine dikkat çekti ve bu günün, muhtarların sorunlarına dikkat çekilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Atakan Alkış