CHP Çanakkale Milletvekilleri Özgür Ceylan ve İsmet Güneşhan geçtiğimiz günlerde Biga’da 2 belde ve 26 köyde etkin olan ve yaklaşık 100 bin dekar tarım alanında hasar oluşturan dolu yağışından etkilenen çiftçilerin zararlarının karşılanması için kanun teklifi verdi. Teklifte doludan en az yüzde 20 oranında etkilenen çiftçilerin zararlarının karşılanması ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz bir yıl süre ile ertelenmesi talep edildi.

 

CHP’li Özgür Ceylan ve İsmet Güneşhan, teklifin gerekçesinde yaptıkları açıklamada Çanakkale’nin son dönemde orman yangınları başta olmak üzere sel ve dolu gibi çeşitli tabii afetlere maruz kaldığını kaydederek, “Çanakkale’nin Biga ilçesinde etkili olan şiddetli rüzgâr, sağanak yağış ve dolu felaketi ilçede birçok yerleşim biriminde ciddi kayıplara neden olmuştur. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu ilçede hayatı felç etmiş durumdadır” ifadelerini kullandılar.  

 

Özgür Ceylan ve İsmet Güneşhan Biga ilçesinin sınırları içinde bulunan Karacaali, Kayapınar, Bekirli, Ayıtdere, Otlukdere, Kemer, Değirmencik, Güleçköy, Adliyeköy, Yeniçiftlik, Tokatkırı, Kocagür, Hacıhüseyinyaylası, Örtülüce, Çınarköprü, Çeşmealtı, Bozlar, Sığırcık, Gerlengeç, Sinekçi, Güvemalan, Şirinköy, Aşağıdemirci, Eğridere, Kanibey ve Osmaniye köyleri ile Karabiga ve Gümüşçay beldelerinde dolu yağışı nedeniyle meyve ve sebze bahçeleri başta olmak üzere tarım arazilerinde, evlerin çatılarında büyük hasar oluştuğunu ifade ederken, “Dolunun etkili olduğu bölge tarımsal üretim açısından Türkiye'nin önemli bölgelerindendir. Yaklaşık 100 bin dekar alanda yaygın olarak çeltik üretimi yapılmakla birlikte meyve ve sebzecilikte ilçemizin en önemli geçim kaynaklarındandır” diye kaydettiler. Çeltik hasadı henüz tamamlanmamışken gelen bu felaket ile çiftçilerin ürününün neredeyse tamamının helak olduğunu iddia eden CHP’li vekiller, “Bu durum, bölge tarımını bitme noktasına getirmiş, ulusal anlamda ise tarımsal üretim zincirinde aksamalara neden olabilecek büyük bir yıkıma yol açmıştır. Sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak, gıda arz güvenliğini riske etmemek ve üreticilerin ayakta kalmasını temin etmek maksadıyla dolu afetinden etkilenen köy ve beldelerde ivedilikle hasar tespit çalışmalarının tamamlanması ve çiftçilerin uğradığı zararların karşılanmasına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesine ihtiyaç vardır” diye bildirdiler.

ÇKS ve TARSİM’e Bakılmadan Destek Sağlansın

Öncelikli olumsuz hava koşullarından zarar gören çiftçilerin üretim faaliyetlerine devam edebilmeleri için tarla, bahçe, ürün, ekin, hayvan varlıkları veya seralarında meydana gelen zararların telafisi için, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarım Sigortası kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerin ertelenmesi bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden CHP’li vekiller, görüşlerini “Kanun teklifimizle, 12.10.2024 tarihinde Çanakkale’nin Biga ilçesinde etkili olan şiddetli rüzgâr, sağanak yağış ve dolunun yol açtığı felaketten etkilenen belde ve köylerimizdeki zarar gören üreticilerimizin kayıplarının Devlet tarafından karşılanması amaçlanmaktadır” şeklinde açıkladı. 

 

Haber Merkezi