Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu üzerinde bulunan Çanakkale’nin sıklıkla küçük depremler yaşadığını belirten Moriwaki, bu depremlerin çoğunun hissedilmediğini ancak 1999’daki büyük Marmara depremi öncesinde de benzer şekilde ufak sarsıntıların yaşandığını hatırlattı. Moriwaki, dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Çanakkale’deki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine verdiği deprem eğitiminde, öğrencilere deprem anında yapılması gerekenleri anlattıklarını ifade eden Moriwaki, özellikle "yaşam üçgeni" oluşturmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca Japonya’da öğrencilere yönelik hazırladığı deprem konulu mangayı (çizgi roman) Türk öğrencilere de dağıttıklarını belirtti.
Deprem çantası ve hayati malzemeler
Moriwaki, deprem sırasında hayatta kalmak için "yaşam üçgeni" oluşturmanın önemine değinirken, bu alanlarda bulundurulması gereken bazı temel malzemeleri sıraladı: su şişesi, düdük, tüp çikolata, tuz gibi ürünlerin küçük bir poşette yatağın veya koltuğun yanında bulundurulmasının faydalı olacağını söyledi. Deprem çantasına ek olarak bu tür acil durum malzemeleri hazırlamanın hayat kurtarıcı olabileceğini belirtti.
Eşyaların güvenliği ve aile iletişim planı
Evdeki eşyaların sabitlenmesi ve güvenli hale getirilmesinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Moriwaki, deprem sonrasında aile bireylerinin nerede buluşacağının önceden belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Çocuklara aileleriyle bir iletişim planı yapmaları gerektiğini aktardıklarını belirten Moriwaki, öğrencilerin bu konuyu aileleriyle konuşmasını sağladıklarını ifade etti
Atakan Alkış
Kaynak: Burası Çanakkale