Rektumda doluluk ve dolgunluk; hemoroid (basur), makatta çatlak, anismus, makat sarkması ve rektosel gibi çeşitli rahatsızlıklardan meydana gelir.
Rektumda oluşan doluluk ve dolgunluk çoğu zaman tedavi edilebilir rahatsızlıklardan kaynaklanır.
Rektumda oluşan dolgunluk ya da doluluk hissedilmesi halinde erken tanı ve tedavi işlemlerini yapmak için bir sağlık merkezine gitmeniz sağlığınız için önemlidir.
Rektumda Doluluk ve Dolgunluk Nedenleri Nelerdir?
Rektumda oluşan doluluk ve dolgunluğun pek çok nedeni vardır. Rektumla ilişkili olarak çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olarak rektumda doluluk oluşur.
Rektumda doluluk olması çoğunlukla rektum kanseri oluşturmaz. Rektum çevresinde dolgunluk ya da doluluğa neden olan rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir:
Rektosel
Rektosel, rektum ile vajina arasındaki dokunun zayıflaması ve rektumun vajinanın arka duvarına doğru şişmesine neden olan bir rahatsızlıktır.
Hem rektum hem de vajina, pelvisteki pelvik taban adı verilen kaslar ve bağlar onları yerinde tuttuğu için yerinde kalır. Pelvik tabanda zayıflama olması nedeniyle rektum ve vajina kayabilir.
Bazı durumlarda rektum ve vajina birbirinin üzerine de düşebilir.
Rektosel rahatsızlığı her zaman semptoma neden olmayabilir. Rektosele bağlı belirtiler meydana geldiğine ağrılardan daha çok rahatsız edici semptomlar oluşabilir. Rektoselin ana belirtisi; rektum ya da vajinada basınç ile doluluk hissidir. Dışkılamadan sonra rektumun tam olarak boşalmadığında da hissedilebilir.
Rektal Prolapsus (Makat Sarkması)
Kalın bağırsağın son bölümünü oluşturan rektum, anüs içerisine doğru kaymasıyla rektal prolapsus oluşur.
Makat sarkması olarak da adlandırılan bir rahatsızlıktır. Rektal prolapsus yapısını yerinde tutan kaslarda meydana gelen zayıflama neticesinde makat sarkması oluşur.
Yaşa bağlı olarak yaş arttıkça kaslar zayıflama ve bozulma oluşması normal kabul edilir. Fakat kaslarda meydana gelen ekstra aşınma ya da yıpranma hızlanabilir. İshal, kronik oluşan kabızlık ya da doğum olması durumunda rektum bu durumlardan etkilenir.
Rektal prolapsus hemoroid gibi görülebilir veya hissedilebilir. Ancak hemoroidlerin aksine, kendi kendine geçmez.
Rektal prolapsus ameliyat tedavi ile iyileştirilebilir.
Anismus
Anismus, dissinerjik dışkılama olarak da adlandırılır. Pelvik taban kaslarında ve sinirlerinde meydana gelen sağlık sorunları nedeniyle dışkılamada zorlanmalar meydana gelebilir.
Kronik kabızlığa ? neden olabilir. Dissinerjik dışkılama, pelvik tabandaki kasların ve sinirlerin gerektiği gibi çalışmaması nedeniyle pelvik taban disfonksiyonunun bir sonucu olarak kabul edilir.
Kronik kabızlık rahatsızlığı teşhisi konulan hastaların tedavisine geçildiğinde hastaların büyük bir çoğunluğunda dissinerjik dışkılama olmaktadır.
Bu durum genellikle yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Anismus teşhisi konulan kişilerin günlük yaşam faaliyetleri etkilenebilir.
Anismus rahatsızlığının belirtileri arasında rektumda dolgunluk ve doluluk hissi oluşabilir. Ayrıca bu tür belirtilere ilave olarak karında şişlik, aşırı zorlanma, sert dışkı gibi semptomlar görülebilir.
Anal Fissür
Anüs, dışkının vücuttan dışarı çıktığı alt kısımdaki açıklıktır. Anüsteki deride yırtık veya çatlak oluştuğunda buna anal fissür denir.
Anal fissüre bağlı olarak ortaya çıkan kronik rektum yırtılması ve çatlaması rektum kanseri risk faktörleri olarak sayılabilir.
Rektum çevresinde doluluk ya da dolgunluğa neden olan anal fissür vakalarında farklı belirtiler de meydana gelebilir.
Anal fissürler ayrıca ağrı oluşumuna ve kanamaya neden olabilir. Kanama parlak kırmızı olabilir.
Tuvalette veya silindikten sonra tuvalet kağıdında görülebilir. Anal fissür nedeniyle rektum çevresinde yırtılma ve çatlama oluşabilir. Hafif şiddette ve kesin bir şekilde ağrılar oluşabilir. Oluşan ağrılar bağırsak hareketleri sırasında ya da sonrasında meydana gelebilir.
Hemoroid (Basur)
Hemoroid, basur olarak da bilinir. Rektumda ya da anüste şişmiş iltihaplı damarlardır.
Hemoroid rahatsızlığında anal bölgede ya da çevresindeki deride giderek artan baskı ortaya çıkabilir. Hemoroidler iç veya dış hemoroid şeklinde oluşabilir. Dış hemoroidler en ağrılı olanlar hemoroid türüdür.
Anüsün etrafındaki cildin altında oluşur. Hemoroid çevresindeki deride tahriş oluştuğunda anal bölgede kaşıntı ve şişme ortaya çıkabilir.
İç hemoroid oluşumlarında ise tedaviye gerek kalmadan da iyileşme sağlanabilir.
Evde yapılan tedaviler genellikle semptomları hafifletebilir. Eğer iç hemoroidlerde kanda pıhtılaşma olursa bu rahatsızlığın tedavisinde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Rektumda ya da çevresinde hassaslaşmış, sert yumru şeklinde kitleler oluşabilir. Bu kitleler rektumda doluluk hissi oluşturarak dışkılamayı da zorlaştırabilir.
Hemoroid belirtileri arasında; anal bölgede kaşıntı, oturma sırasında anal ağrı, acı, bağırsak hareketleri sırasında ağrı oluşumu gibi semptomlar görülebilir.
Rektumda Doluluk ve Dolgunluk Tedavisi
Rektumda meydana gelen dolgunluk ve doluluk belirtilerinin tedavi yapılırken oluşan hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir.
Takip ve kontrol tedavisiyle zamanla kendiliğinden geçen rektumda dolgunluk ve doluluk rahatsızlıkları olabilir. Bazı rektum doluluk tedavisinde ilaç tedavisi uygulanır.
Rektum dolgunluk tedavisinde uygulanan bir diğer yöntemde skleroterapi uygulamadır. Skleroterapi ile rektumdaki damarların içine kimyasal içerikli bir madde enjekte edilerek doluluk ve dolgunluk hissi iyileştirilmeye çalışılır.
İlaçlar ve diğer tedavi yöntemleri ile iyileştirilemeyen rektum doluluk rahatsızlığı rektum bölgesinde ameliyat yöntemleri kullanılarak iyileştirilmeye çalışılır.
Rektumda Doluluk ve Dolgunluk Evde Nasıl İyileştirilir?
Rektumda meydana gelen doluluk hissi olması halinde eğer belirtiler hafif ise öncelikle evde kendiliğinde iyileştirilmeye çalışılmalıdır.
Rektumda oluşan doluluk ya da dolgunluğun belirtilerini azaltmak için evde alınacak bazı tedbirler ve uygulamalarla iyileşmesine katkı sağlanabilir.
Yaşam tarzında, beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapılabilir.
Bol su tüketimi yapılarak rektumda dolgunluk hissi oluşturan dışkılayamama ya da sert dışkılama gibi sorunlar önlenebilir.
Yüksek lif içerikli besin maddeleri tüketilebilir. Taze sebze ve meyve tüketimi bağırsak hareketlerini daha kontrol edilebilir bir aşamaya gelmesine yardımcı olabilir.
Fiziksel hareketler, yüzme, yürüyüş yapmak ve diğer egzersizler gün içerisinde yapılarak daha aktif bir hayat tarzı benimsemek önemlidir. Böylece rektumda doluluk ve dolgunluğun verdiği rahatsızlıklar en aza indirmeye çalışılabilir.
Tuvalet ihtiyacı olduğunda uzun süre tuvalette kalmamak ve fazla ıkınmamak önemlidir bağırsak hareketliliği olduğu zaman tuvalete gitme isteğini geciktirmemeniz gerekir.
Doktorunuza danışarak müshil ve lavman kullanılabilir. Müshil ve lavman kullanımı dışkılama şeklini düzelterek dışkılayamama ya da sert dışkılama gibi rektumda doluluk hissine neden olan durumları düzeltebilir.
Rektumda Keskin Ağrı Neden Olur?
Rektumda meydana gelen keskin ağrıların nedeni çoğunluklu bağırsak hareketleri sırasında oluşan ağrılardır. Keskin ağrının sebebi anal fissür ve proktalji fugaks olabilir. Bu iki rahatsızlıkta akut tarzda bıçak saplanır gibi ağrı ve kramplar oluşabilir. Ayrıca büyük hemoroidler ya da perianal apse özellikle kabızlığın olması halinde bağırsak hareketi sırasında keskin ağrılara neden olabilir.
Rektumda Doluluk ve Dolgunluğa Oturma Banyosu İyi Gelir mi?
Rektumda meydana gelen doluluk, dolgunluk, ağrı, kaşıntı ya da tahriş olması durumunda oturma banyosu yapılabilir. Rektum bölgesindeki etkileri hafifletmek için ılık suya oturmak iyi gelebilir. Böylece anal sfinkterler gevşer. Bu durum da anal dokularda kan akışının artmasına yardımcı olur. Oturma banyoları ile iyileşme desteklenerek rektumda oluşan farklı sağlık sorunlarında ortaya çıkan belirtilerin etkileri azaltılabilir. Oturma banyolarını yaparken suyun içerisine magnezyum sülfat tuzu ilave etmek doktorunuz tarafından önerilebilir. Oturma banyosu, günde 2-3 kez, her seferde yaklaşık 20 dakika boyunca yapılabilir.
Kaynak: Medicalpark