Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre kent merkezinde hava sıcaklıkları 2 derece civarına kadar gerilerken, sabah saatlerinde yağış etkili oldu. Vatandaşlar, bahar aylarında alışık oldukları ılık havalar yerine mont ve atkılarını yeniden çıkarmak zorunda kaldı.

7 Nisan Pazartesi günü itibariyle Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgası kuzeybatıdan başlayarak Çanakkale’nin de içinde bulunduğu bölgeyi etkisi altına almaya başladı. Bunun sonucunda Çanakkale’de hava sıcaklıkları2?°C’ye kadar düştü. Halihazırda mevsim normallerinde seyreden sıcaklıklar, bu dönemde 4 ila 6 derece azalarak normallerin altına inecek.

Kent merkezinde sağanak yağış etkili olurken, bazı ilçelerde ve çevre illerde dolu ve kar yağışı gözlemlendi. Özellikle yüksek kesimlerde gece saatlerinde don riski bulunuyor. Tarımsal faaliyetlerin devam ettiği bölgelerde zirai don tehlikesine karşı çiftçilerin dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıldı.  Vatandaşların ani sıcaklık düşüşü nedeniyle ulaşım ve sağlık açısından dikkatli olmaları, zorunlu olmadıkça uzun süre dışarıda kalmamaları önerildi. Soğuk hava etkisinin 11 Nisan Cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün haftalık tahminine göre Pazartesi günü hava sıcaklıkları en yüksek 6?°C, en düşük 2?°C olarak gerçekleşti. Salı günü (bugün) en yüksek 12?°C, en düşük 2?°C beklenirken; Çarşamba en yüksek 12?°C, en düşük 1?°C; Perşembe en yüksek 14?°C, en düşük 5?°C; Cuma en yüksek 13?°C, en düşük 3?°C; Cumartesi en yüksek 15?°C, en düşük 6?°C ve Pazar en yüksek 17?°C, en düşük 6?°C olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre; Bölgemizin 07 Nisan 2025 Pazartesi gününden itibaren kuzeybatı kesimlerden başlayarak Balkanlar üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girmesi beklenmektedir. Halen mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının, Pazartesi günü kuzeybatı kesimlerden başlamak üzere zamanla bölge genelinde azalarak mevsim normallerinin 4 ila 6 derece altına ineceği tahmin edilmektedir. Soğuk havanın, bölgemizde 11.04.2025 Cuma gününe kadar etkili olması beklenmektedir. Gece sıcaklıklarında ani düşüşe bağlı olarak tarımsal faaliyetlerin devam ettiği bölgemizde zirai don riski bulunmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından kar yağışı, zirai don ve buzlanma hadiseleri ile ilgili hazırlanıp yayınlanacak olan tahmin ve meteorolojik erken uyarıların takip edilmesi önem arz etmektedir. Bazı il merkezlerimizde; 07-11 Nisan 2025 tarihleri arasında en düşük hava sıcaklıklarının aşağıda belirtilen değerlere (°C) kadar düşeceği tahmin edilmektedir. İl merkezlerimizde; 07 Nisan 2025 Pazartesi gününü takip eden beş günlük periyotta öngörülen en düşük hava sıcaklıklarının İzmir’de 5, Aydın’da 4, Manisa’da 3, Balıkesir’de -2 ve Çanakkale’de 2 (°C) ye kadar düşmesi beklenmektedir.”

Atakan Alkış