Hem yurtiçi hem yurtdışı odaklı olan bu çalışmalarımızın sonuçlarını almak da bizleri ayrı gururlandırıyor.

 

Çanakkale Deniz Zaferimizin 100.yıldönümü olan 2015 yılında tüm oda ve borsaları davet ederek İlimizin tarihi ve kültürel değerlerini tanıttık.

2018 Troya Yılı fikri Odamız çatısı altında oluştu ve yerel aktörlerin de sahip çıkması ile hayata geçti. Sonucunda Troya Müzesi gibi harika bir eser Çanakkale’ye kazandırıldı. Ardından tüm Türkiye’ye örnek oldu ve 2019 Göbeklitepe Yılı,  2020 Patara Yılı ilan edildi. 

Çanakkale Sofrası kitabımız İlimiz gastronomisine katkı sağlamak, unutulmaya yüz tutmuş yerel tatları tanıtmak amacı ile yayınlandı. Çanakkale Kahvaltısı çalışmalarında kaynak oldu.

“Her Mevsim Çanakkale” mottosu ile Balkan Ülkelerini hedef alarak tanıtım faaliyetleri başlattık. İlkini  2022 yılında Sofya’da gerçekleştirdiğimiz etkinlik sonrasında Bulgar basını “Türkiye'de 2023'te Popüler Olacak Üç Yeni Destinasyon” başlığıyla yayımladığı haberde Çanakkale’ye yer verdi ve  İlimize gelen  Bulgar turistlerin sayısında da ciddi bir artış oldu.

Bu yıl aynı etkinliği Romanya Bükreş’te gerçekleştirdik,  1915 Çanakkale Köprümüz ve otoyollarımız ile daha ulaşılabilir bir  il olduğumuzu anlattık  ve olumlu yansımalarını almaya başladık.

Odamızın girişimleri  ile Yunanistan'ın anlaşmalı olduğu Kosmos Vize Hizmetleri Ltd. Şti. ile 2023 Mayıs ayında bir protokol imzaladık ve üyelerimizin, Çanakkale’de ikamet eden vatandaşlarımızın farklı şehirlere gitmelerine gerek kalmadan vize başvurularını yapabileceği Kosmos ofisinin  ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi içerisinde faaliyet göstermesini sağladık.

 

2024 yılında İlimizdeki tüm turizm paydaşları ile ortak bir deklarasyon yayınlayarak ortak akıl ile bir  “Turizm Master Planı”  hazırlanması gerektiğini ilk madde olarak vurguladık. Bu yıl Turizm Haftası kutlama programında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün gündemine girdi.  Ayrıca yine ortak deklarasyonumuz ile duyurduğımuz;  tanıtım materyallerinin güncellenmesi, kontrollü turizm, Turizm Geliştirme Ajansından daha fazla yararlanmamız gibi  konuların  da gündeme alınması  ihtiyaca yönelik tespitlerimizin doğru olduğunu gösteriyor.

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Mijito Vinito’nun 2024 Mart ayında Yönetim Kurulumuzu  ziyareti sırasında, Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 5000 zayiat veren Hindistan’ın burada bir anıtı olması yönünde önerimizi sunduk ve  olumlu değerlendirildi, gelişmeleri takip ediyoruz.

ÇANAKKALE’NİN GELECEĞİ DENİZDE!

Eşsiz bir destana tanıklık eden Çanakkale Boğazı’nın ticarete de nasıl yol olduğunu  ilk defa yayımlanan bilgi ve orijinal belgelerle “Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Deniz Ticareti- Geçmişe Yolculuk ” adlı kitabımızda anlattık. 

Çanakkale’nin deniz ticaretindeki yeri ve tarihi mirasımız olan denizcilik kültürümüzün  bugünlere  aktarılmasını bu yayınımız ile sağlarken denizimiz ile geleceğe yolculuğu da ihmal etmememiz gerektiğini vurguladık. 

Ticarette olduğu kadar turizm faaliyetlerinde de denizimizden yararlanmamız, böylesine önemli bir potansiyeli ekonomiye kazandırmamız için gereken yapılmalıdır. 

Yat Limanı ve Kruvaziyer İskele olmadan Çanakkale’nin gerçek anlamda bir turizm şehri olmasından bahsedemeyiz. Çanakkale Boğazından geçen yolcu gemilerinin ancak % 10 gibi çok düşük bir oranını çekebiliyoruz. 2025 sezonunda 45 yolcu gemisinin Çanakkale’ye gelmesi bekleniyor. Hedefimiz herbir gemideki turistlerin Çanakkale’de vakit geçirmesi, para harcaması, İlimizin gelip geçilen bir yer değil, gelip kalınan bir yer olmasıdır. Deniz turizminin yeterince gelişmemiş olması, yüksek gelir grubundan gelen bu turistlerin İl ekonomisine yaptığı katkının da istenilen düzeyde olmamasına sebep olmaktadır.

İstatistikler;  ortalama bir kruvaziyer ziyaretçinin  yat yolcusuna göre 2 kat, geleneksel turiste göre 8 kat turizm geliri sağladığını gösterirken, Dünya kruvaziyer piyasası her yıl önemli ölçüde büyürken Çanakkale’nin buna seyirci kalmaması gerekmektedir. 

49. TURİZM HAFTASI KUTLU OLSUN

Çanakkale Turizm Master Planı ile turizm politikalarımızın geliştirilmesi ve daha nitelikli, katma değeri yüksek turizm yapılmasına imkan sağlanması, Çanakkale turizm sezonunun 12 aya yayıldığı, denizimizden azami ölçüde fayda sağladığımız ,  turistlerimize kentimize yakışır bir tavırla yaklaştığımız güvenli ve gerçek anlamda bir turizm şehri olmamız temennisi ile 49. Turizm Haftasını kutluyor, turizme emek veren, katkı sağlayan sektör temsilcilerimiz başta olmak üzere destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyorum.

 

 

Kaynak : ÇTSO