Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı organ nakli operasyonu, Çanakkale’de nakil için sıra bekleyen hastalara umut oldu. 2015 yılında faaliyete geçen ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Merkezi’nde, nakil yapan ekibin 1 yıl sonra üniversiteden ayrılması sonucu Çanakkale’de organ nakli yapılmıyordu. Yeniden kurulan ekiple birlikte organ nakli operasyonları başlamış oldu. Organ nakli için sıraya yazılarak 8 yıldır şehir dışında böbrek nakli bekleyen Emine Çınar, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı organ nakli operasyonunun ardından sağlığına kavuştu.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nde başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Ezine İlçesine bağlı Sarısöğüt Köyü’nde yaşayan Emine Çınar, kendisine 8 yıl önce gebeliğe bağlı olarak yüksek tansiyon krizi böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu belirtti. Organ nakli için sıraya yazılarak 8 yıl boyunca sıra beklediğini ifade eden Çınar, kendisi gibi çok sayıda böbrek nakli bekleyen hasta olduğundan dolayı sıranın kendisine gelmediğini söyledi. nakil için sırasını beklerken 8 yıl boyunca diyalize bağlı kaldığını ve hayatının en kötü günlerini geçirdiğini dile getiren Çınar, 1 yıl önce ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde organ nakil ünitesine organ nakli için başvurdu. Müjdeli haberin gelmesinin ardından 14 Nisan Cuma günü ÇOMÜ Tıp Fakültesi’ne yatarak aynı gün operasyonu gerçekleştirilen Çınar, başarılı geçen operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, gerçekleştirilen başarılı operasyonun detaylarını vererek, “Hastamız 8 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmekteydi. Merkezimize 1 yıl önce kaydını yaptırdı. 13 Nisan’da Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi’nde T.Ş. isimli 49 yaşındaki bir erkek hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi sonrası yakınlarının organlarını bağışlamasından sonra böbrek bekleme nakil sırası bize olduğu için Sağlık Bakanlığı’ndan bize telefon geldi. Uygun böbreğin bulunduğunu ve adayların belirlenmesi istendi. Bize bildirilen numaralardan Emine Hanım’ı Koordinatör Yardımcımız Esra gece 04.30’da aradı. Emine Hanım geldi. 5 hasta üzerinde uygunluk testleri yapıldı. Ve en uygun olarak Emine Hanım saptandı. Daha sonra 14 Nisan Cuma akşamı 19.00’da organ naklini gerçekleştirdik” diye konuştu.
ORGAN NAKLİNDE ÇANAKKALE AVANTAJLI
Organ nakli için sıraya yazılıp bekleyen hastalar içerisinde büyükşehirlerdeki hastalara oranla, sayının az olmasından dolayı Çanakkale’deki hastaların avantajlı olduklarını ve daha kısa süre beklediklerini ifade eden Doç. Dr. Alan, “ Hastalarımız mağdur olmasın diye akabinde başvuru yaptık. Ancak süreç biraz yavaş işledi. Mart 2017’de gerekli tüm resmi işlemler tamamlandıktan sonra 2-3 hafta içinde faaliyete geçmiş bulunduk. Merkezimize kayıtlı şuanda böbrek nakli bekleyen 80 civarında bir hastamız mevcut. Bu sayısı aslında düşük olmakla beraber bekleyen hastalar için avantajdır. Büyükşehirlerde böbrek nakli bekleyen hastalar sayısı binlerle ifade edilmektedir. En yakın merkez olan Bursa’da 2 bin ya da 2 bin 500 civarında rakamlar telaffuz edilmektedir. Bekleme sayısı arttıkça çıkan organda da faydalanma şansı azalıyor. 80 hafta olduğu için sayı böbrek nakli çıkmasında avantajlı. Biz de hastalarımızın kayıtlarını diğer şehirlerden, bölgemize almasını umuyoruz” dedi.
BAŞARILI OPERASYONUN ARDINDAN
Başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuşmaktan son derece memnun olduğunu belirten Emine Çınar, “Haftada 3 gün diyalize girdim. Sağlığıma kavuştuktan sonra hemen ayağa kalktım. Yürüdüm. Daha kana kana su içemedim. Yarım litre su veriyorlar. Önceden su içiyordum. Ama diyaliz çekiyordu. Şimdi artık rahat rahat su içebiliyorum” diye kaydetti.
Emine Çınar’ın eşi Kadir Çınar ise, 8 yıldır eşinin diyalize girip çıktıktan sonra çektikleri sıkıntıları dile getirerek şunları söyledi; “Çok sıkıntılar çektik. Çok mağdur durumlarımız oldu. Böbrek için Bursa’lara gittik. Değişik yerlere başvurularda bulunduk. Eşim diyalizden geldikten sonra aşırı derecede yorgunluk ve halsizlik içerisindeydi. Yorgunluğu çok fazlaydı. Haftanın 3 günü, günde 4 saat diyalize bağlanıyor. Diyaliz sonrası da tamamen problem. Bakımları, ihtiyaçları olsun onları karşılamakta bir problem. Allah’a şükürler olsun. Şuanda çok iyiyiz. Mutluyuz. Diyalize girmekten kurtulduk.”
Sinem Tetik
Kaynak: Haber Merkezi